Αποδυτήρια του τρόμου: Οι τελικοί των Μουντιάλ που ο Μόντι απειλήθηκε με θάνατο
O Λουίς Μόντι γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες τον Μάιο του 1901 και ξεκίνησε την καριέρα του από την Ατλέτικο Ουρακάν. Το όνομά του, ωστόσο, το έκανε στην Σαν Λορέντζο, εκεί όπου κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1923, 1924, 1927). Βρέθηκε στην Εθνική Αργεντινής, έπαιξε και κέρδισε μαζί της το Κόπα Αμέρικα, ενώ το 1928 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ, σκοράροντας το μοναδικό γκολ της ομάδας του στον χαμένο τελικό κόντρα στην Ουρουγουάη.
Δύο χρόνια αργότερα, ο Μόντι θα αγωνιστεί στο Μουντιάλ της Ουρουγουάης και θα σκοράρει στο εναρκτήριο παιχνίδι κόντρα στη Γαλλία το μοναδικό γκολ της συνάντησης. Οι Αργεντίνοι είναι καταπληκτικοί, επικρατούν με 6-3 του Μεξικού και 3-1 της Χιλής και βρίσκονται στον ημιτελικό, όπου αντιμετωπίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείς. Η “σελέστε” ξεπερνά με ευκολία το εμπόδιο της Αμερικής με 6-1, φτάνοντας στον τελικό όπου θα αντιμετώπιζε την Ουρουγουά, η οποία είχε επικρατήσει με το ίδιο σκορ της Γιουγκοσλαβίας στον άλλο ημιτελικό.
Αν χάσει η Ουρουγουάη θα σκοτώσουμε τη γυναίκα σου και την αδερφή σου
Εκείνος ο τελικός έχει αφήσει πίσω του πολλές σκιές. Πριν την έναρξή του υπήρξαν φήμες ότι ο Μόντι είχε τραυματιστεί. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Μόντι φαινόταν πως δεν ήταν καλά. Όμως ο λόγος δεν ήταν κάποιος τραυματισμός.
Το ημίχρονο τελειώνει με την Αργεντινή να είναι μπροστά στο σκορ με 2-1, αλλά στο δεύτερο μέρος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Αργεντινή είναι σαν να μην… υπάρχει, η Ουρουγουάη κάνει ό,τι θέλει και τελικά επικρατεί με 4-2. Όλοι αναρωτιούνται τι είχε πάθει ο Μόντι και οι υπόλοιποι. Αλλά κυρίως αυτός.
Την απάντηση θα δώσει χρόνια μετά η εγγονή του, Λορένα Μόντι. “Στο ημίχρονο, ενώ προηγούταν η Αργεντινή με 2-1, του είπαν πως αν η Ουρουγουάη δεν πάρει το Κύπελλο, τότε θα σκοτώσουν τη γυναίκα του και την αδερφή του”, είναι η σοκαριστική δήλωση. Η Λορένα αναφέρει επίσης πως και οι υπόλοιποι παίκτες δέχτηκαν απειλές, αλλά κανείς κάτι τόσο συγκεκριμένο όπως ο Μόντι.
Η επίσκεψη που του άλλαξε τη ζωή
Η Ουρουγουάη σηκώνει το Κύπελλο και η οικογένεια του Μόντι, ασφαλής αφού δεν έκανε το… λάθος να κερδίσει, επιστρέφει στο Σαν Λορέντζο για να συνεχίσει την καριέρα του με την ομάδα που είχε ήδη κατακτήσει τρία πρωταθλήματα. Μια επίσκεψη δύο Ιταλών, ωστόσο, θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του Λουίς Μόντι.
Οι δύο άνθρωποι που έχουν κάνει το ταξίδι του λένε ότι σύντομα θα λάβει μια πρόταση για να αφήσει την Αργεντινή και να αγωνιστεί σε ιταλικό κλαμπ. Η πρόταση θα περιλαμβάνει 5.000 δολάρια μηνιαίως, ενώ θα του δοθεί σπίτι και αυτοκίνητο. Οι δύο άνδρες του λένε πως είναι απεσταλμένοι από τον Μπενίτο Μουσολίνι.
Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Ιταλία και ο Ιταλός δικτάτορας είχε την πρόθεση να ανεβάσει το έθνος στο προσκήνιο των παγκόσμιων δυνάμεων. Το ποδόσφαιρο, που ήταν ήδη πολύ δημοφιλές, ήταν το κατάλληλο όχημα. Πως, όμως, θα αγωνιζόταν ένας Αργεντινός στην Ιταλία; Οι πρόγονοι του Μόντι ήταν από την Εμίλια Ρομάνια, μια περιοχή στη Βόρεια Ιταλία. Εκεί θα πατούσαν οι Ιταλοί για να τον κάνουν δικό τους.
Πράγματι, λίγες μέρες αργότερα η πρόταση φτάνει. Δεν είναι από τη Λάτσιο, την ομάδα του Μουσολίνι, όπως πολλοί θα περίμεναν, αλλά από τη Γιουβέντους. Ο Μόντι μετακομίζει στο Τορίνο και γίνεται Ιταλός πολίτης. Είχε παίξει 16 φορές με την Αργεντινή, σημειώνοντας πέντε γκολ, όμως πλέον θα ανήκει στους Ατζούρι.
Σάρωσε τα πάντα με τη Γιουβέντους
Ο Μόντι εντάχθηκε στη Γιουβέντους το 1931. Έμεινε για εννιά χρόνια, κέρδισε τέσσερα πρωταθλήματα, έπαιξε σε περισσότερα από 200 παιχνίδια, σημείωσε 20 γκολ και έγινε αρχηγός της Γιούβε. Όμως στην Ιταλία δεν είχε πάει για να βοηθήσει τη Γιουβέντους. Είχε πάει για να βοηθήσει τη χώρα να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1934 που θα γινόταν στο σπίτι της.
Στις 27 Μαΐου 1934 ο Μόντι είναι βασικός στο εναρκτήριο παιχνίδι της Ιταλίας στο Μουντιάλ, το 7-1 κόντρα στην Αμερική. Την ίδια μέρα που οι Ιταλοί με αυτόν στην ομάδα πανηγυρίζουν, η πρώην ομάδα του, η Αργεντινή, χάνει από τη Σουηδία, σε ένα ματς που διεξήχθη στη Μπολόνια. Οι Ιταλοί ξεπερνάνε το εμπόδιο της Ισπανίας στα προημιτελικά και στον ημιτελικό αντιμετωπίζουν την εξαιρετική Αυστρία του Ματίας Σίντελαρ. Ο Μόντι είναι ο άνθρωπος που καλείται να τον σταματήσει. Οι Ιταλοί προκρίνονται και με τη βοήθεια του Σουηδού διαιτητή, Ιβάν Έκλιντ και στον τελικό της Ρώμης αντιμετωπίζουν την Τσεχοσλοβακία.
Το τηλεγράφημα – απειλή του Μουσολίνι
Μία μέρα πριν από τον τελικό, η αποστολή της Εθνικής Ιταλίας δέχεται ένα τηλεγράφημα στο ξενοδοχείο. “Καλή τύχη αύριο. Νίκη. Αν όχι, συντριβή”, γράφει το τηλέγραφημα που φέρει την υπογραφή Μπενίτο Μουσολίνι. Η πίεση, πλέον, προς τους Ιταλούς παίκτες είναι τεράστια.
Το πρώτο ημίχρονο του τελικού έχει ολοκληρωθεί με 0-0, οι Ιταλοί μοιάζουν πνιγμένοι από το άγχος και στα αποδυτήρια φτάνει ακόμα ένα γράμμα. Ο προπονητής Πότσο το διαβάζει. Ο Μουσολίνι θέλει μόνο το τρόπαιο. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν θα ήταν για τους Ιταλούς ποδοσφαιριστές.
“Ο παππούς μας έχει πει ότι έπρεπε να παίξει δύο τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου υπό απειλή”, θα δηλώσει η Λορένα Μόντι. “Έλεγε πως το 1930 στην Ουρουγουάη ήθελαν να τον βλάψουν αν κέρδιζε. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στην Ιταλία, ήθελαν να τον βλάψουν αν έχανε”, είναι οι κουβέντες της εγγονής του Μόντι.
Η απειλή του Μουσολίνι στέλνει με έξτρα βάρος τους παίκτες στο δεύτερο ημίχρονο. Οι Τσεχοσλοβάκοι προηγούνται στο 64′ με τον Πουκ και χάνουν δύο μεγάλες ευκαιρίες να καθαρίσουν τον τελικό. Εκεί που όλα έμοιαζαν χαμένα, έρχεται ένας άλλος πρώην διεθνής Αργεντινός να φέρει την ελπίδα στους Ιταλούς. Ο Όρσι, που είχε παίξει μαζί με τον Μόντι στην Εθνική Αργεντινής το 1928 στους Ολυμπιακούς αγώνες, ισοφαρίζει στο 81′ και η Ρώμη ξεσηκώνεται.
Ο Άντζελο Σιάβιο θα είναι εκείνος που θα φέρει την πλήρη ανατροπή και οι Ιταλοί θα γίνουν Παγκόσμιο Πρωταθλητές, με τον Μουσολίνι να τους επιφυλάσσει μία ακόμα έκπληξη. Ο Ιταλός δικτάτορας θεωρούσε πολύ μικρό το τρόπαιο της FIFA και είχε φέρει κι ένα δικής του επιλογής, ένα μεγαλύτερο!
“Μετά τον αγώνα με απόφαση του Μουσολίνι μας επιτρεπόταν να έχουμε ό,τι θέλαμε. Γυναίκες, χρήματα, κοσμήματα, αυτοκίνητα, σπίτια. Ήμασταν οι προνομιούχοι όλης της Ιταλίας”, θα πει ο Μόντι.
Έγραψε το όνομά του στη Βίβλο του ποδοσφαίρου
Ο Μόντι θα έγραφε για πάντα το όνομά του στη Βίβλο του ποδοσφαίρου. Έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου με δύο διαφορετικές χώρες. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά από τότε.
Αρκετοί παίκτες έχουν αγωνιστεί σε δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες – ιδιαίτερα στο παρελθόν ήταν αρκετά σύνηθες, ωστόσο μονάχα ο Λουίς Μόντι έπαιξε δύο τελικούς. Δύο τελικούς με την… απειλή πάνω από το κεφάλι του. “Χάνεις ή πεθαίνεις” το 1930. “Κερδίζεις ή πεθαίνεις” το 1934. Και τις δύο φορές το αποτέλεσμα ήταν το επιθυμητό για εκείνους που απειλούσαν…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας