Διεθνή

“Εμφύλιος” στα Σκόπια – Ο Ιβανόφ απειλεί τον Ζάεφ με φυλακή – Τα επόμενα βήματα

“Εμφύλιος” στα Σκόπια – Ο Ιβανόφ απειλεί τον Ζάεφ με φυλακή – Τα επόμενα βήματα
Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είχε απειλήσει με καθαίρεση τον Ιβανόφ.

Ο Πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Γκεόργκε Ιβανόφ αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα για την συμφωνία με την Ελλάδα και ανέπεμψε την τελική συμφωνία των Πρεσπών, εκ νέου στην Βουλή της γειτονικής χώρας, αποκαλώντας την αντισυνταγματική, εγκληματική πράξη, τιμωρούμενη με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 5 ετών, που φέρνει την πΓΔΜ σε θέση υποταγής έναντι της Ελλάδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Σκόπια, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων είναι:

α) Η βουλή των Σκοπίων αναμένεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία, εκ νέου στις 5 Ιουλίου. β) Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, πιθανόν στις 5 ή 17 Ιουλίου. γ) Βάσει του Συντάγματος, η προεκλογική περίοδος διαρκεί 60 εως 90 ημέρες. δ) Στόχος είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου αν και ακούγονται επίσης η 23 Σεπτεμβρίου ή και μεταγενέστερες ημερομηνίες. ε) Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει δεσμευτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα.

Ο Σκοπιανός πρόεδρος στην επιστολή του ανέφερε πως δεν έχει την εντολή να υπογράψει τη συμφωνία, ενώ υπενθύμισε πως από τις βασικές του θέσεις το 2014, όταν ανέλαβε το αξίωμα ήταν πως δεν θα δεχθεί αλλαγές στο Σύντάγμα της χώρας.

«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των «Μακεδόνων», την ιδιομορφία του «Μακεδονικού» έθνους και της «Μακεδονικής» γλώσσας.

Στις προεδρικές εκλογές 534.910 πολίτες υπερψήφισαν τις συγκεκριμένες θέσεις και εμένα ως πρόεδρο της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Η συμφωνία αυτή ξεπερνάει τα ψηφίσματα 817 (1993) και 845 (1993) γιατί αυτά αναφέρονται στη διαφωνία σχετικά με την ονομασία του κράτους και όχι γενικά σε διαφωνίες όπως κάνει αυτή η συμφωνία» ανέφερε ο Ιβανόφ.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είχε απειλήσει με καθαίρεση τον Ιβανόφ σε περίπτωση που δεν υπογράψει τη συμφωνία όταν και αν αυτή υπερψηφιστεί σε δημοψήφισμα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments