Πολιτισμός

«Σκυλιά που κοιμούνται»: Νουάρ μυθιστόρημα με φόντο τον Εμφύλιο στην Ισπανία

«Σκυλιά που κοιμούνται»: Νουάρ μυθιστόρημα με φόντο τον Εμφύλιο στην Ισπανία
Μια αναδρομή στη σκοτεινή εποχή του Εμφυλίου Πολέμου στην Ισπανία, κάνει ο Juan Madrid με το νέο του μυθιστόρημα.

Το νέο μυθιστόρημα του Juan Madrid ταξιδεύει τον αναγνώστη στη σκοτεινή εποχή του Εμφυλίου Πολέμου και στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν και διαμόρφωσαν τελικά τη σύγχρονη ισπανική πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μαδρίτη, 2011. Ο Χουάν Ντελφόρο, δημοσιογράφος και συγγραφέας, από γονείς με έντονο αντιφασιστικό παρελθόν, ειδοποιείται να παραλάβει την κληρονομιά ενός άντρα τον οποίο δεν έχει γνωρίσει ποτέ. Πρόκειται για τον Ντίμας Πράδο, πρώην επιθεωρητή της αστυνομίας και παλαιό φαλαγγίτη, ο οποίος στο παρελθόν είχε σχέσεις με τους γονείς του Ντελφόρο και προστάτευε κρυφά τον νεαρό αγωνιστή. Μπούργος, 1938. Ο Ντίμας Πράδο αναλαμβάνει την εξιχνίαση του αποτρόπαιου φόνου μιας νεαρής ιερόδουλης, η οποία πέφτει νεκρή από τα χέρια ενός υψηλά ιστάμενου στελέχους του εθνικιστικού στρατοπέδου. Η επιτυχία του Πράδο να εξαφανίσει κάθε ίχνος του εγκλήματος δίνει ώθηση στην επαγγελματική του σταδιοδρομία και του επιτρέπει να προαχθεί σε επιθεωρητή της αστυνομίας. Μάλαγα, 1945. Ο πατέρας του πρωταγωνιστή, Χουάν Ντελφόρο Φαρέλ, στρατιωτικός της δημοκρατικής πλευράς και από τους υπερασπιστές της πόλης της Μαδρίτης, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Ο Ντίμας Πράδο μεσολαβεί υπέρ του και τον βοηθά να συναντηθεί με τη γυναίκα του, Κάρμεν Μουνιόθ, με την οποία ο ίδιος συνδέεται με άγνωστο τρόπο.

Τα «Σκυλιά που κοιμούνται» είναι ένα πολυσέλιδο χορταστικό μυθιστόρημα γεμάτο ίντριγκες και πολύπλοκες προσωπικότητες που προβληματίζει έντονα τον αναγνώστη ως προς την ανθρώπινη φύση και την αέναη ανάγκη της να αφηγείται ιστορίες.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«“Κοίτα να δεις… Το ρεπορτάζ δεν εκδόθηκε επειδή δεν βρήκα άλλες πηγές που αν επιβεβαιώνουν την υπόθεσή μου. Όμως, όλα αυτά τα έγραψα στο πρώτο μου διήγημα. Αυτό ήταν το βασικό θέμα. Το έχετε διαβάσει;» […] Ο Μπόρσα είχε εμποδίσει το πρωτότυπο του παλιού διηγήματος να κυκλοφορήσει. Δεν είχε την ίδια σημασία να γράψει κανείς ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ σε μια εφημερίδα εθνικής κυκλοφορίας με το να γράψει γι’ αυτή την πολιτική συνομωσία, η οποία ήταν ιδιοφυής, σε ένα φανταστικό έργο. Κανένας δεν το πήρε στα σοβαρά. Αντιμετωπίστηκε από τους κριτικούς ως απλή φημολογία, ως ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο. Κανένας δεν πίστευε ότι η βία της μεταβατικής περιόδου από τη δικτατορία στη δημοκρατία ήταν ένα σχέδιο κατασκευασμένο από τις μυστικές υπηρεσίες ώστε να δημιουργηθεί σύγχυση, οργή και φόβος στους πολίτες, και να μην ψηφίσουν ένα νέο Εθνικό Μέτωπο, ή κάτι παρόμοιο. Οι περισσότεροι Ισπανοί ήταν ακόμη στιγματισμένοι από τις μνήμες του εμφυλίου και της τρομοκρατίας της εποχής του Φράνκο. Ύστερα ήρθαν οι βόμβες του ΕΤΑ εναντίον στρατιωτικών και χωροφυλάκων, χωρίς να νοιαστούν για τον αθώο, άμαχο πληθυσμό. Πολλοί πίστευαν ότι αργά ή γρήγορα θα μαθευόταν η αλήθεια πίσω από την τρομοκρατία των Βάσκων».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Juan Madrid γεννήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας το 1947 και σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα. Έχει συγγράψει περισσότερα από είκοσι αστυνομικά μυθιστορήματα και εργάζεται ως σεναριογράφος για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Τακτικός συνεργάτης του έγκυρου περιοδικού «Cambio 16», άσκησε δριμύτατη κριτική στο καθεστώς του Φράνκο και, ως εκ τούτου, δεν μπόρεσε να δημοσιεύσει ούτε ένα βιβλίο του πριν το θάνατο του δικτάτορα. Συγγραφέας «μυθιστορημάτων δρόμου», θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους εκφραστές του νουάρ μυθιστορήματος.

ΤΙΤΛΟΣ: Σκυλιά που κοιμούνται ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:Juan Madrid ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αλέξανδρος Ηλιόπουλος Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα Σελ.: 480 Τιμή: 15,90 €

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments