Κόσμος

Νικαράγουα: Τεράστιο πλήγμα από την πολιτική κρίση

Νικαράγουα: Τεράστιο πλήγμα από την πολιτική κρίση
Χειροτερεύει διαρκώς η κατάσταση στη Νικαράγουα, την πιο φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Η οικονομία της Νικαράγουας υφίσταται βαρύ πλήγμα από το κύμα κινητοποιήσεων και βίαιων επεισοδίων που έχει παραλύσει τη χώρα τους τελευταίους δυόμισι μήνες.

Η φτωχότερη χώρα της κεντρικής Αμερικής συνταράσσεται από διαδηλώσεις εύρους και μεγέθους χωρίς ιστορικό προηγούμενο εναντίον του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, 72 ετών, του πρώην ηγέτη της επανάστασης των Σαντινίστας, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2007, έπειτα από μια πρώτη θητεία του στην προεδρία, από το 1979 μέχρι το 1990. Τουλάχιστον 220 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τη 18η Απριλίου.

Το κλείσιμο αναρίθμητων καταστημάτων και επιχειρήσεων ήδη στερεί την εργασία σε 200.000 ανθρώπους και, εάν δεν υπάρξει ταχεία επίλυση της κρίσης, «1,3 εκατομμύριο πολίτες της Νικαράγουας κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια», δηλαδή ο ένας κάτοικος στους πέντε, προειδοποιεί το Ίδρυμα για την Ανάπτυξη της Νικαράγουας (Funides).

Η κεντρική τράπεζα της Νικαράγουας, σε μια ένδειξη του κλίματος απαισιοδοξίας που κυριαρχεί, αναθεώρησε θεαματικά προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2018, από το 4,9% στο 1% του ΑΕΠ.

Αλλά η κατάσταση «είναι πιο δραματική» ακόμα, τονίζει το Funides: αν η κρίση παραταθεί μέχρι τον Αύγουστο, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,6% και το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1,4 δισεκ. δολάρια.

Οι διαδηλώσεις, που ξέσπασαν με αφορμή μια κυβερνητική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που πολύ γρήγορα εγκαταλείφθηκε, μετατράπηκαν σε εξέγερση με απαίτηση την παραίτηση του Ορτέγα και της συζύγου του, της Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπροέδρου της χώρας. Οι αντικυβερνητικοί κατηγορούν το ζευγάρι ότι έχει κάνει κατάσχεση της εξουσίας και καταπνίγει τις ελευθερίες.

Για τον Μάριο Αράνα, στέλεχος του Funides, πρώην πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, ο Ορτέγα «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προκηρύξει πρόωρες εκλογές», παρότι κανονικά αυτές δεν θα διεξαχθούν παρά στα τέλη του 2021, όπως του ζητεί η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία, που ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή στον διάλογο κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Τα βίαια επεισόδια στους δρόμους καταφέρνουν βαρύ πλήγμα στη χώρα, που είχε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες, λόγω του πόσο ήρεμη ήταν: πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες έφθαναν στη χώρα κάθε χρόνο.

Αλλά σήμερα η πολύ τουριστική αποικιακή πόλη Γρενάδα και οι παραλίες στον Ειρηνικό είναι άδειες.

Στον νότο, στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό, το ξενοδοχείο Mukul Auberge Resorts Collection, που είχαν προτιμήσει κατά καιρούς αστέρες του κινηματογράφου όπως ο Μάικλ Ντάγκλας και η Κάθριν Ζίτα-Τζόουνς, ή ο Μόργκαν Φρίμαν, οδεύει στο λουκέτο. «Οι τουρίστες έχουν εγκαταλείψει το ξενοδοχείο, οι ακυρώσεις πολλαπλασιάζονται, σε βαθμό που τις τελευταίες ημέρες δεν είχαμε ούτε έναν επισκέπτη», αναγνώρισε σε ανακοίνωσή του ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, ο δισεκατομμυριούχος Κάρλος Πέγια.

Ο Πέγια, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Νικαράγουα, καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Ορτέγα στα τέλη Μαΐου κι αξίωσε επίσης να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Το πλήγμα για τον τουρισμό είναι γενικευμένο, με πάνω από το 90% των κρατήσεων στη χώρα να έχει ακυρωθεί, σύμφωνα με την πρόεδρο της ένωσης τουριστικών επιχειρήσεων της Νικαράγουας, την Κλαούντια Αγκίρε. Η ζημία για τον τομέα υπολογίζεται πως έχει φθάσει τα 231 εκατομμύρια δολάρια, ενώ προβλέπονταν έσοδα 924 εκατομμυρίων φέτος, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με το τουριστικό επιμελητήριο, τουλάχιστον 700 μπαρ και εστιατόρια και 400 ξενοδοχεία έχουν κλείσει. Ο απολογισμός σε όρους χαμένων θέσεων εργασίας, φοβερά βαρύς: 60.000 δουλειές χάθηκαν.

Ενώ οι ροές εσόδων πολλών εταιρειών έχουν μηδενιστεί, γεγονός που καθιστά όλο και πιο δύσκολη την καταβολή μισθών στους εργαζόμενους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments