Διεθνή

Παρόμοιες καταστροφικές συνέπειες με την ύφεση του 2008-2009 θα είχε ένας εμπορικός πόλεμος

Παρόμοιες καταστροφικές συνέπειες με την ύφεση του 2008-2009 θα είχε ένας εμπορικός πόλεμος
Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να χάσουν μόνιμα το 3% του ΑΕΠ τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση 4% στην περίπτωση ενός κανονικού εμπορικού πολέμου.

Ένας κανονικός εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να είναι τόσο καταστροφικός για την παγκόσμια οικονομία όσο η ύφεση του 2008-2009, όπως προειδοποίησε σήμερα το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γαλλίας, του σώματος που συμβουλεύει τον πρωθυπουργό της χώρας.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορούσαν να χάσουν μόνιμα το 3% του ΑΕΠ τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση 4% στην περίπτωση ενός κανονικού εμπορικού πολέμου, όπως εκτίμησε σήμερα το Συμβούλιο. Στην περίπτωση της ΕΕ, αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 1.250 ευρώ ετησίως ανά κάτοικο, πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο καθόρισε ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο ως μια αύξηση κατά 60 ποσοστιαίες μονάδες στους δασμούς σε προϊόντα μεταποίησης και περιορισμούς στις υπηρεσίες μεταξύ των βασικών εμπορικών εταίρων.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Φιλίπ Μαρτέν δήλωσε ότι οι αυξήσεις δασμών αυτού του μεγέθους αντιστοιχούν στις αυξήσεις που έγιναν κατά τη δεκαετία του 1930. Σήμερα, οι δασμοί είναι χαμηλότεροι του 3% κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments