Κριτική παράστασης Ηello#Ελένη
Για να δω την παράσταση HELLO#ΕΛΕΝΗ, μπήκα από Ερμού 111 στο δρομάκι Αγίου Φιλίππου 7. Δεν είχε βέβαια νούμερο ήταν όμως μία μπουτίκ που έγραφε ΔΕΝΔΡΟ και διπλά LOUKOYMI ART. Είδα και την αφίσα της παράστασης και λέω εδώ είμαστε.
Μία ευγενική κοπέλα με υποδέχτηκε και είπα το όνομά μου και ανέβηκα δύο ορόφους… Ε… κάνει καλό η γυμναστική.. Βρέθηκα σε μία μικρή ταράτσα με θέα την Ακρόπολη χωράει δε χωράει από 50 με 70 άτομα με καρέκλες σκηνοθέτη και ξύλινους πάγκους με μαξιλάρια πήρα το δροσερό μου κοκτέιλ και ξεκίνησε η παράσταση!
Αρχίζει μυσταγωγικά με μία μουσική σαν αυτές που ακούμε στο Εθνικό στην Επίδαυρο με την πανέμορφη επιβλητική ομορφιά της Γεωργία Σιακαβάρα που κάνει την Ελένη και δίπλα της η Μαρία Δρακοπούλου σαν κορυφαία του χορού.
ΧΟΡΟΣ ΜΕ ΚΟΠΕΛΕΣ δεν υπάρχει! Μάλλον τα κορίτσια πήραν ρεπό… Εντάξει αστειεύομαι πέντε ηθοποιοί παίζουνε κι αυτό είναι πολύ δύσκολο να ανεβάσεις Ελένη με πέντε άτομα ενώ θέλει περίπου 25.
Βέβαια είναι παρωδία αλλά μία παρωδία που σέβεται το κείμενο της Ελένης του Ευριπίδη πατάει σ΄ όλες τις σκηνές σε δεκαπεντασύλλαβο που έχει γράψει ο φιλόλογος Γιάννης Βασιλειάδης από τα Γιαννιτσά.
Τη μουσική των παρόδων έγραψε ο Πρόδρομος Μακρίδης το τραγούδι της κορυφαίας και το φινάλε ο Ηφαιστίωνας Βαξεβανέρης. Το έργο αρχίζει και Ελένη βαριεστημένη από τόσα χρόνια στην Αίγυπτο να περιμένει τον Μενέλαο μέσα στη ζέστη και στο έντονο φλερτ του βασιλιά Θεοκλύμενου.
Γέλασα με το κουνούπι πού καθώς συστηνόταν στο κοινό η Ελένη, την παρενοχλούσε… φυσικά ήταν μαγνητοφωνημένο και όταν το σκότωσε.
Η Ελένη με το χέρι της το κουνούπι έκανε “Αχ!”, πρώτο γέλιο του κοινού είχε πολλά ακουστικά σκηνοθετικά ευρήματα η παράσταση.
Η Γεωργία Σιακαβάρα είχε μία στιβαρότητα μία φοβερή γοητεία σαν γυναίκα που ταιριάζει στον ρόλο της Ελένης. Ήταν σαν σνομπ βεντέτα του σινεμά και βαριεστημένη, όχι βέβαια σαν Γεωργία, αλλά σαν Ελένη που ήταν μία ωραία άποψη σκηνοθετική παιγμένο άψογα από την ηθοποιό.
Στη συνέχεια, μπαίνει μέσα ο Μενέλαος με κεραυνούς και φουρτούνες δεύτερο γέλιο βγάζοντας ένα καβούρι μέσα από το σορτσάκι του λόγω θάλασσας και το προσφέρει στο κοινό σαν μεζεδάκι για την μπύρα. ΟΔημήτρης Γιώτης έφτιαξε έναν Μενέλαο με χιούμορ και με διάθεση αυτοσαρκασμού, χαζοχαρούμενος με στιλάκι μάτσο νεοέλληνα,έναν ξεπεσμένο εραστή.
Νομίζω, πως πολλές φορές αυτοσχεδίαζε έχοντας μια αμφίδρομη επικοινωνία με το κοινό και έβγαζε γέλιο .Ένας Δημήτρης δηλαδή που κυριαρχούσε στη μικρή σκηνή.
Η σκηνή του σεξ, Μενελάου Ελένης ,με σωστά επιλεγμένες μουσικές ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές του έργου…
Η Μαρία Δρακοπούλου στο ρόλο της κορυφαίας και της φίλης της Ελένης είχε κέφι και μπρίο πάνω στη σκηνή και η γριά στη σκηνή με τον Μενέλαο ήταν απολαυστική με τα αραβικά της και μετά.. φαλάφελ…
Ο Βασίλης Σαμαριτάκης στο ρόλο της Θεονόης απίθανος .Με μια καπελαδούρα και με δάχτυλα χταποδιού κάτι σαν μεταλλαγμένη Τρανς και με φωνή γνωστής πληθωρικής Ελληνίδας ηθοποιού του πάλε ποτέ αγαπημένου ελληνικού κινηματογράφου, δε λέμε πια, να πάτε να το δείτε το έργο έβγαλε πολύ γέλιο, από την είσοδό του με το τραγούδι της Imam σουμάκ .
Τέλος ο Ζανό Ντάνιας που σκηνοθέτησε και το έργο με ευστοχία και διάθεση σατιρική, όντως έκανε μία καλή παρωδία. Ο ίδιος έπαιξε τρεις ρόλους.
Έκανε τον γερασμένο, από τη Σαλαμίνα Τεύκρο έναν φοβισμένο ανθρωπάκι. Έξυπνη σκηνή με την Ελένη που το καρφώνει ένα μαχαίρι στο λαιμό για να του πει τα νέα της Τροίας και τί απέγιναν οι δικοί της. Μετά γίνεται ένας μεθυσμένος αγγελιαφόρος Σπαρτιάτης.
Πρώτη φορά σε έργο του Ευριπίδη βγαίνει σουρωμένος αγγελιαφόρος, αλλά σωστά έχουμε να κάνουμε με … παρωδία, λέει στο Μενέλαο ότι η Ελένη χάθηκε στα ουράνια.
Και μόλις τη βλέπει μπροστά του πανικόβκητος αρχίζει να την κακολόγηση. Την λέει: “ένα πουκάμισο αδειανό μία κλωνοποιημένη…”.
Και τρίτος ρόλος ο βασιλιάς Θεοκλύμενος που τρελαίνεται άμα βλέπει την Ελένη και μουγκρίζει σα μοσχάρι και για πάρτη της χορεύει , παίρνοντας και μία κυρία από το κοινό να της μάθει τον Αιγυπτιακό χορό (οι χορογραφίες είναι της Γιόγια Ταμπακάκη).
Μέχρι και γαλλικό τραγούδι, και το sexbomb ,τραγουδάει στην Ελένη για να την κατακτήσει. Βέβαια, αυτή δεν τον θέλει καθόλου και τον κοροϊδεύει ότι θέλει να θάψει τον άντρα της στη θάλασσα.
Αυτός τους δίνει καράβι γρήγορο… και το σκάνε από την Αίγυπτο για να πάνε στην Ελλάδα. Και στους τρεις αυτούς ρόλους ο Ζανό Ντάνιας ήταν σαν να έπαιζαν τρεις διαφορετικοί ηθοποιοί ,..ήταν απλά… απολαυστικός.
Όλοι λοιπόν ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και στη μικρή σκηνή στο “Λουκούμι” με θέα την Ακρόπολη γίνεται ένα μικρό θαύμα ζωντανεύει όλος ο κόσμος του Ευριπίδη μέσα από μία εύστοχη τη σκηνοθετική σατιρική παρωδία της Ελένης.
Με 10 ευρώ είσοδο και μια μπύρα ή κρασί είναι μία καλή πρόταση για μία χαλαρωτική έξοδο και μετά βόλτα στα πέριξ.
Όλο τον Ιούλιο Κάθε Δευτέρα, 21:30.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας