Κόσμος

Brexit: Προειδοποίηση στα ευρωπαϊκά κράτη και τα δύο σενάρια

Το κείμενο αυτό καλεί τα κράτη-μέλη και τους ιδιωτικούς φορείς να εντείνουν τις προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα αποτελέσματα για το Brexit.

Tην ανάγκη προετοιμασίας που χρειάζεται η ΕΕ ενόψει του Brexit, στις 30 Μαρτίου του 2019, καθώς αναμένονται επιπτώσεις στους πολίτες, τους επιχειρηματίες και τις διοικήσεις, επισημαίνει με κείμενό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπτώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν ένα φάσμα, από τους νέους ελέγχους που χρειάζονται μεταξύ των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και του ΗΒ ως την εγκυρότητα των πιστοποιητικών, τους διαφορετικούς κανόνες και τη μεταφορά δεδομένων.

Το κείμενο αυτό καλεί τα κράτη-μέλη και τους ιδιωτικούς φορείς να εντείνουν τις προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα αποτελέσματα.

Η αποχώρηση του ΗΒ θα προκαλέσει αναμφισβήτητα αναστάτωση, όπως για παράδειγμα στις αλυσίδες εφοδιασμού των επιχειρήσεων, είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι, τονίζει η Επιτροπή. Καθώς μάλιστα δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επικυρωμένη συμφωνία εντός της προγραμματισμένης προθεσμίας, οι προετοιμασίες πρέπει να προχωρήσουν ώστε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τα κράτη μέλη και ο ιδιωτικός τομέας να είναι έτοιμοι για τη βρετανική αποχώρηση.

Η προετοιμασία προκειμένου το ΗΒ να γίνει τρίτη χώρα είναι εξαιρετικής σημασίας ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΒ.

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια για την οποία έχουν ευθύνη και οι εθνικοί και οι περιφερειακοί θεσμοί, η οποία περιλαμβάνει ειδικά τους οικονομικούς παράγοντες και τους ιδιωτικούς φορείς, καθώς όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια.

Οι οικονομικοί παράγοντες καθώς και οι εθνικές και οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να προετοιμαστούν για δύο πιθανά σενάρια:

Αν η Συμφωνία Αποχώρησης επικυρωθεί πριν τις 30 Μαρτίου του 2019, η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα σταματήσει να εφαρμόζεται προς και εντός του ΗΒ την 1η Ιανουαρίου του 2021(μετά από μεταβατική περίοδο 21 μηνών).

Αν η Συμφωνία Αποχώρησης δεν επικυρωθεί ως τις 30 Μαρτίου του 2019, δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος και η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα σταματήσει να εφαρμόζεται προς και εντός του ΗΒ από τις 30 Μαρτίου του 2019. Αυτό αναφέρεται ως «μη συμφωνία» ή σενάριο «στο χείλος του γκρεμού».

Τον περασμένο χρόνο, η Επιτροπή εξέτασε διεξοδικά το ενωσιακό acquis για να διαπιστώσει αν χρειάζονται αλλαγές υπό το φως της βρετανικής αποχώρησης. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή υιοθέτησε ειδικές και στοχευμένες νομοθετικές προτάσεις για να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά στην Ενωση των 27 μετά την αποχώρηση του ΗΒ.

Η Επιτροπή δημοσίευσε επίσης οδηγίες για περισσότερους από 60 τομείς για να ενημερώσει το κοινό για τις επιπτώσεις στην περίπτωση μη συμφωνίας.

Οριστικά πάντως, στις 30 Μαρτίου του 2019 οι δύο υπηρεσίες με έδρα το Λονδίνο- Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή- καθώς και άλλα ευρωπαϊκά σώματα όπως το Κέντρο Παρακολούθησης Ασφάλειας Galileo, θα αποχωρήσουν από το ΗΒ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο