Οι ψεύτικες φωτογραφίες από τις πυρκαγιές στην Αττική
Με φόντο την εθνική τραγωδία που ζει η χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με ανθρώπους να μετρούν ακόμα τους νεκρούς τους, άλλους να συνεχίζουν να αναζητούν τους αγαπημένους τους και άλλους να συνδράμουν με όποιο τρόπο μπορούν τους πληγέντες των φονικών πυρκαγιών, υπάρχουν κι εκείνοι που παρακολουθούν τις μακάβριες εξελίξεις μέσα από την οθόνη του κινητού τους.
Μέσα σε λίγες μόνο ώρες τα ελληνικά social media κατακλύστηκαν από αναρτήσεις σχετικές με τις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής. Άλλες ειδησιογραφικού περιεχομένου, άλλες προσωπικού χαρακτήρα. Μηνύματα αγάπης και ένα δίκτυο ανθρωπιάς δημιουργήθηκε γύρω από τις τραγικές φιγούρες των πυρόπληκτων με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα.
Ωστόσο, μέσα στις πολλές αναρτήσεις και φωτογραφίες δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και οι fake φωτογραφίες. Για την ακρίβεια, φωτογραφίες που έγιναν… viral, που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, αλλά δεν είναι από τις φωτιές της Αττικής.
Πρόκειται για φωτογραφίες από άλλες περιπτώσεις, στο εξωτερικό, οι οποίες έχουν τραβηχτεί τα προηγούμενα χρόνια. Μερικές από αυτές τις φωτογραφίες έχουν κάνει ήδη το γύρω του ίντερνετ από πολλούς που τις «ανέβασαν» και τις «μοιράστηκαν» είτε από λάθος είτε σκόπιμα.
Η συγκεκριμένη φωτογραφία δείχνει έναν ηλικιωμένο κύριο που κρατάει ένα γατάκι μπροστά από ένα καμένο σπίτι ενώ… χιονίζει. Πρόκειται για τον Τούρκο Αλί Μεσέ, του οποίου το σπίτι από φωτιά την οποία έβαλε ο ίδιος κατά λάθος.
Στην φωτογραφία του Ron Olshwanger φαίνεται ο πυροσβέστης Adam Long, ο οποίος προσπαθεί με τεχνητή αναπνοή να σώσει την δίχρονη Patricia Pettus, σε μια φωτιά το 1988. Η φωτογραφία κέρδισε το βραβείο Pulitzer στην κατηγορία spot news photography το 1989.
Αυτή η φωτογραφία αποτελεί στιγμιότυπο ενός βίντεο από την μεγάλη πυρκαγιά στο Λος Άντζελες τον Δεκέμβριο 2017.
Το σχόλιο σας