Ελλάδα

Μάτι, δέκα μέρες μετά: 80 ταυτοποιημένοι νεκροί, 8 αγνοούμενοι, ανείπωτος ο πόνος

Η τραγωδία στο Μάτι συνεχίζει να συγκλονίζει ολόκληρη τη χώρα. Στους 80 οι νεκροί που ταυτοποιήθηκαν, 8 οι αγνοούμενοι, τεράστιο το μέγεθος της καταστροφής.

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς –έφτασαν τους 90 οι νεκροί– που σημειώθηκε πριν από δέκα ημέρες στο Μάτι. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών ανέρχεται στους 76. Σε αυτούς προστίθεται ο αριθμός τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής, με αποτέλεσμα οι νεκροί να ανέρχονται επισήμως σε 80.

Οι αγνοούμενοι, υπολογιζόμενοι με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από τα οικεία τους πρόσωπα, ανέρχονται σε οκτώ άτομα.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται 11 άτομα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, πρόκειται για 6 ασθενείς στον Ευαγγελισμό, 2 ασθενείς στο ΚΑΤ, 2 ασθενείς στο Θριάσιο και μία ασθενή στο «Γ. Γεννηματάς». Ο κατάλογος με τους εγκαυματίες στα νοσοκομεία περιλαμβάνει το τελευταίο 48ωρο 43 ενήλικες και ένα παιδί που νοσηλεύεται με εγκαύματα στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Εν τω μεταξύ, την παραδοχή ότι κατά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, υπήρχαν πληροφορίες για δύο νεκρούς, έκανε χθες στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Οπως δήλωσε, «την ώρα της σύσκεψης υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο νεκρούς», για να προσθέσει ότι «ο νεκρός επιβεβαιώνεται όταν ιατροδικαστής ή γιατρός βάλει τη σφραγίδα».

Η φράση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, που έκανε λόγο για «απαράδεκτους ισχυρισμούς από υπουργό και μάλιστα γιατρό», εστιάζοντας στον ρόλο των ιατροδικαστών.

Οπως διευκρίνισε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, άλλο η διαπίστωση του θανάτου και άλλο τα αίτια του θανάτου. «Η διαπίστωση του θανάτου γίνεται από οποιονδήποτε γιατρό. Αυτό που κάνει ο ιατροδικαστής είναι η πιστοποίηση των αιτιών σε περιπτώσεις βίαιου θανάτου», σημειώνει.

Ακόμη, σε ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για σοβαρά επιχειρησιακά λάθη και παραλείψεις από τους αρμόδιους φορείς που συνετέλεσαν στην έκταση της τραγωδίας. «Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του ΙΣΑ που έσπευσαν εθελοντικά να βοηθήσουν, μας κατήγγειλαν, την παντελή απουσία των αρμόδιων φορέων ακόμα και στο συντονισμό των εθελοντικών ομάδων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπήρξε εγκληματική καθυστέρηση, στην ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και των εθελοντών, για τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία τους.

Δασοφύλακες: Υπάρχουν επιχειρησιακές ευθύνες στην τραγωδία

Από την πλευρά τους, την ύπαρξη επιχειρησιακών ευθυνών στις φονικές πυρκαγιές τονίζουν οι Δασοφύλακες, σε ανακοίνωσή τους για την τραγωδία στην Αττική.

Μάλιστα, με βάση τη χρόνια εμπειρία τους στα μέτωπα των πυρκαγιών, επισημαίνουν ότι η επιχειρησιακή μάχη χάθηκε στην Πεντέλη και πριν η φωτιά φτάσει στον Ν. Βουτζά.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στην Κινέτα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων επισημαίνει ότι έγιναν στάχτη 60.000 στρέμματα πευκοδάσους, αλλά και το μοναδικό ελατοδάσος των Γερανείων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο