BBC: Οδοιπορικό στην κόλαση – Παιδιά πρόσφυγες στη Μόρια κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας
«Στον καταυλισμό της Μόριας στο ελληνικό νησί της Λέσβου υπάρχει βία που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, υπερπληθυσμός, άθλιες συνθήκες υγιεινής και τώρα μια φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι παιδιά ηλικίας έως και 10 ετών κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας». Αυτός είναι ο χαρακτηριστικός τρόπος με τον οποίο ξεκινά το κείμενο του BBC.
Η εκπομπή της Victoria Derbyshire κατάφερε να μπει στη Μόρια.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να δραπετεύσουμε, 24 ώρες το 24ωρο έχουμε τα παιδιά μας έτοιμα» δηλώνει η Σάρα Καν, από το Αφγανιστάν. «Η βία δεν αφήνει τα παιδιά μας να κοιμηθούν», λέει και εξηγεί πως η ίδια και η οικογένειά της περνούν την ημέρα στην ουρά για φαγητό και όλη νύχτα έτοιμοι να τρέξουν, υπό το φόβο των επεισοδίων που ξεσπούν συνέχεια.
«Οι συνθήκες είναι τόσο άθλιες που οι φιλανθρωπικές οργανώσεις έφυγαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας» γράφει το BBC. «Ο τόπος μυρίζει ακαθαρσίες και μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε 70 άτομα σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. (…) Κάθε σκηνή φιλοξενεί 17 ανθρώπους, τέσσερις οικογένειες κάτω από κάθε μουσαμά. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι στοιβαγμένοι στη Μόρια, η οποία θα έπρεπε να φιλοξενεί 2.000.
Μια μητέρα περιγράφει πως υπάρχουν περιττώματα στο πάτωμα του σημείου όπου μένει με το μόλις 12 ημερών βρέφος της».
- 10 ετών σκέφτονται να δώσουν ένα οριστικό τέλος
Το BBC περιγράφει πως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφυγαν από τον καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες αλλά άνοιξαν κλινική ακριβώς απέξω γιατί η ανάγκη ήταν τόσο μεγάλη. Τα παιδιά δέχονται θεραπείες για δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από την έλλειψη υγιεινής και για αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από τη χρήση χημικών όταν η αστυνομία επεμβαίνει για να διαλύσει τα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. Φυσικά, υπάρχουν και προβλήματα ψυχικής υγείας, προσθέτει το BBC.
«Οι γιατροί λένε ότι έχουν να κάνουν με παιδιά έως και 10 ετών που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας». «Είναι κάτι που βλέπουμε συνεχώς» λέει ο Λούκα Φοντάνα, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, σημειώνοντας πως για τις συνθήκες στη Μόρια είναι ενημερωμένος και ο ΟΗΕ και το ελληνικό υπουργείο Υγείας. «Παρά το γεγονός πως πιέζουμε για να μεταφερθούν αυτά τα παιδιά στην Αθήνα, δεν γίνεται. Τα παιδιά είναι ακόμα εδώ», λέει.
Ο Λούκα Φοντάνα που έχει δουλέψει σε εμπόλεμες ζώνες χαρακτηρίζει τη Μόρια το χειρότερο μέρος που έχει δει στη ζωή του. Έχει δουλέψει στη χτυπημένη από τον Έμπολα δυτική Αφρική αλλά «ποτέ μου δεν έχω δει το επίπεδο δυστυχίας που βιώνουμε εδώ κάθε μέρα. Ακόμα και εκείνοι που έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα έχουν την ελπίδα πως θα επιβιώσουν ή όχι έχουν τη συμπαράσταση της οικογένειας, της κοινωνίας, του χωριού, των συγγενών τους. Εδώ, την ελπίδα την έχει κλέψει το σύστημα», λέει.
Στο αφιέρωμα του BBC υπάρχουν και δηλώσεις του Γιώργου Ματθαίου, εκπροσώπου Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης στη Μόρια. «Δεν έχουμε τα λεφτά. Ξέρετε την κατάσταση στην Ελλάδα οικονομικά. Θέλω να βοηθήσω αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει τα σύνορα».
-
- Δείτε το οδοιπορικό του BBC:
Πηγή: BBC
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας