Διεθνή

Ερντογάν: Στο Βερολίνο με την ελπίδα επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων

Ερντογάν: Στο Βερολίνο με την ελπίδα επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων
O Ερντογάν ξανά στο Βερολίνο μετά το 2014.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει να επανεκινήσει τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας σε μία προσπάθεια να ανακουφίσει τις αυξανόμενες διπλωματικές και οικονομικές δυσκολίες της χώρας , γράφει η ιστοσελίδα Politico, σχολιάζοντας την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Γερμανία, την πρώτη από το 2014.

Οι Γερμανοί, όμως, δεν έχουν πεισθεί και ενώ ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ θα υποδεχθεί τον Ερντογάν με στρατιωτικές τιμές και δεξίωση αρχηγού κράτους, οι περισσότεροι ανώτεροι πολιτικοί αξιωματούχοι θα την μποϊκοτάρουν.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί αισθητά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της όλο και πιο αυταρχικής διακυβέρνησης του Ερντογάν στην Τουρκία.

Μεταξύ των αιτιών της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Γερμανία αναφέρονται οι κατηγορίες του Τούρκου προέδρου προς το Βερολίνο για «ναζιστικές μεθόδους» πέρυσι και η παρατεταμένη κράτηση περίπου 50 Γερμανών πολιτών, μεταξύ των οποίων και ο ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt Ντενίζ Γιουτζέλ, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της Τουρκίας το 2016.

Ωστόσο, σε συνέντευξή τύπου την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν δήλωσε ότι η προτεραιότητά του κατά την επίσκεψη θα είναι αφήσει τις αρνητικές εμπειρίες των τελευταίων ετών πίσω του.

Σύμφωνα με το άρθρο, η ξαφνική επιθυμία του Ερντογάν για επαναπροσέγγιση βασίζεται στο ότι η Άγκυρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιδείνωση της νομισματικής κρίσης, που σε μεγάλο βαθμό έχει προκληθεί από την ίδια την Τουρκία, καθώς ο τούρκος πρόεδρος έχει επιβάλει τους περιορισμούς του στη νομισματική πολιτική.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments