Ελλάδα

ΚΥΚΛΩΝΑΣ: Σαρώνει τη χώρα ο “Ζορμπάς” – Πώς να προστατευτείτε από την κακοκαιρία

ΚΥΚΛΩΝΑΣ: Σαρώνει τη χώρα ο “Ζορμπάς” – Πώς να προστατευτείτε από την κακοκαιρία
ΚΥΚΛΩΝΑΣ: Ο "Ζορμπάς" συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους και σφοδρές καταιγίδες.

ΚΥΚΛΩΝΑΣ: Ο “Ζορμπάς” έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ η κακοκαιρία αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα 24ωρα.

Το φαινόμενο αυτό ετοιμάζεται να «σαρώσει» πολλές περιοχές της χώρας με θυελλώδεις ανέμους, κύματα που θα φτάνουν μέχρι και τα 15 μέτρα και ισχυρές καταιγίδες.

Ο κυκλώνας θα συνοδεύεται από ανέμους με ριπές που θα φτάνουν τα 11 και τα 12 μποφόρ, κάτι που σημαίνει ότι οι άνεμοι θα έχουν ταχύτητα ακόμη και 120 με 130 χιλιόμετρα την ώρα.

Σύμφωνα με το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, το μεσημέρι του Σαββάτου το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης θα ξεπερνά τα 11 μέτρα!

Το βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται ανοιχτά του Ιονίου το επόμενο διήμερο θα κινηθεί βορειοανατολικά.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τα κεντρικά και νότια τμήματα της Ελλάδας και από το πρωί του Σαββάτου θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Μέχρι το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη Πελοπόννησο, την Στερεά (συμπεριλαμβάνεται και η Αττική) την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς και τις Βόρειες Σποράδες.

Ιδιαίτερα έντονα θα είναι τα φαινόμενα στην Ανατολική Πελοπόννησο τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής οι άνεμοι δεν θα  ξεπεράσουν τα 7 με 8 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο.

Το Σάββατο, άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 με 10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο Νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια Πελάγη.

Ιδιαίτερα μεγάλα ύψη κύματος αναμένονται νότια της Πελοποννήσου τα οποία σύμφωνα με το κυματικό μοντέλο της ΕΜΥ φθάνουν ακόμη και τα 9 μέτρα.

Ενισχυμένοι θα είναι οι άνεμοι την Κυριακή και στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας 9 με 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα ¨Ζορμπά»

ΚΥΚΛΩΝΑΣ: Πώς να προστατευτείτε από την κακοκαιρία

Συμβουλές για τους πολίτες

Ο κ. Ταφύλλης έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με πολύ προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής του
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.
  • Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments