Τεχνολογία

Μικροβιακή “Κιβωτός του Νώε” για την προστασία της παγκόσμιας υγείας

Μικροβιακή “Κιβωτός του Νώε” για την προστασία της παγκόσμιας υγείας
Καινοτόμος πρόταση από ερευνητές. Μικροβιακή "Κιβωτός του Νώε" για την προστασία της παγκόσμιας υγείας.

Αμερικανοί ερευνητές προτείνουν τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με όλα τα είδη του ανθρώπινου μικροβιώματος, υπό την λογική μιας «Κιβωτού του Νώε» με στόχο την προστασία της υγείας των μελλοντικών γενεών.

Οι ερευνητές, του Τμήματος Βιοχημείας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Rutgers, εξηγούν σε σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν στο Science, ότι αυτή η νέα βάση των μικροοργανισμών που «κατοικούν» στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να λειτουργήσει σαν το «Παγκόσμιο Θησαυροφυλάκιο Σπόρων», που έχει δημιουργηθεί στη νορβηγική νήσο Σβάλμπαρντ και όπου ήδη φυλάγονται χιλιάδες είδη σπόρων.

Ένα αντίστοιχο «μικροβιακό θησαυροφυλάκιο» για «καλά» μικρόβια, τα οποία θα έχουν συλλεχθεί από διάφορους ανθρώπινους πληθυσμούς, ιδίως από πιο πρωτόγονους που δεν έχουν εκτεθεί πολύ σε αντιβιοτικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και χημικά, θα διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί η μικροβιακή βιοποικιλότητα.

Το ανθρώπινο μικροβίωμα περιλαμβάνει τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, συμβάλλοντας στην υγεία και τη νοσηρότητα με ποικίλους τρόπους, γνωστούς και άγνωστους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «αντιμετωπίζουμε μια εντεινόμενη παγκόσμια κρίση υγείας, η οποία απαιτεί να απομονώσουμε και να συντηρήσουμε την ποικιλότητα των ανθρωπίνων μικροβίων που ακόμα υπάρχει. Αυτά τα μικρόβια συν-εξελίχθηκαν με τους ανθρώπους σε μια περίοδο εκατοντάδων χιλιάδων ετών.

Μας βοηθούν να χωνέψουμε την τροφή, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημά μας και μας προστατεύουν από άλλα μικρόβια εισβολείς.

Μέσα στις λίγες γενιές όμως, έχουμε δει μια συνταρακτική απώλεια της μικροβιακής ποικιλότητας, η οποία σχετίζεται με την αύξηση παγκοσμίως των ανοσολογικών και άλλων διαταραχών».

Προτείνουν, λοιπόν, την μικροβιακή «Κιβωτό του Νώε», πιστεύοντας ότι στο μέλλον θα είναι δυνατό να εμποδίσουν την εκδήλωση κάποιας ασθένειας, εισάγοντας χαμένα «καλά» μικρόβια στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, θεωρούν αναγκαίο να συλλέξουν πρώτα μικρόβια από απομονωμένους πληθυσμούς σε αναπτυσσόμενες χώρες ή περιοχές του πλανήτη, όπως ο Αμαζόνιος και η Αφρική, που έχουν διατηρήσει μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλότητα σε σχέση με τους ανθρώπους των ανεπτυγμένων χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παρατηρηθεί ότι η μικροβιακή «πανίδα» στο έντερο του μέσου Αμερικανού είναι μόνο το ήμισυ της αντίστοιχης στο έντερο ενός σημερινού μέλος φυλής του Αμαζονίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments