Πολιτική

Κουβέλης – L. Xiaopeng: Ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας

Κουβέλης – L. Xiaopeng: Ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας
Ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Μεταφορών της Κίνας και συμφώνησαν στην ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας, των λιμένων και των επενδύσεων.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η συνάντηση του υπουργού Φώτη Κουβέλη με τον υπουργό Μεταφορών της ΛΔ της Κίνας Li Xiaopeng, κατόπιν πρωτοβουλίας της Κινεζικής πλευράς, καθώς αμφότεροι συμφώνησαν στην ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας, των λιμένων και των επενδύσεων, αλλά και σε επίπεδο ΕΕ-Κίνας και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και ιδίως του ΙΜΟ.

Υπουργός Μεταφορών Κίνας: Η COSCO, υπόδειγμα στρατηγικής επιλογής επένδυσης και υπόβαθρο για την περαιτέρω σύνδεση των αναπτυξιακών στρατηγικών

Ο Κινέζος υπουργός αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης για ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δυο χωρών στη βάση του υφιστάμενου, εκτενούς θεσμικού πλαισίου ναυτιλιακής συνεργασίας μεταξύ τους.

Επίσης, ο Κινέζος υπουργός αναφέρθηκε στην επένδυση της COSCO στον λιμένα Πειραιά ως υπόδειγμα στρατηγικής επιλογής επένδυσης αλλά και υπόβαθρο για την περαιτέρω σύνδεση των αναπτυξιακών στρατηγικών των δύο χωρών.

Επεσήμανε την κινεζική πρωτοβουλία “Belt and Road” (Η Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού και ο Θαλάσσιος Δρόμος του Μεταξιού του 21ου Αιώνα) ως επιπλέον πεδίο διεύρυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας στις θαλάσσιες μεταφορές.

Ολοκληρώνοντας, ο Κινέζος υπουργός κατέδειξε την εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του IMO και ειδικότερα στο Συμβούλιο του Οργανισμού όπου οι δύο χώρες παραδοσιακά εκλέγονται στην κατηγορία «Α» του Συμβουλίου (ως κράτη με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην παροχή υπηρεσιών διεθνών θαλασσίων μεταφορών), υιοθετώντας κοινή προσέγγιση σε θέματα ποντοπόρου ναυτιλίας και αποβλέποντας στην προώθηση της ανάπτυξης, στη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου και στην απελευθέρωση των θαλασσίων μεταφορών σε συνάρτηση με την υιοθέτηση και εφαρμογή αποτελεσματικών διεθνών κανόνων.

Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε την ελληνική ναυτιλιακή Διοίκηση για την υφιστάμενη αναβαθμισμένη συνεργασία με τον Αναγνωρισμένο Κινεζικό Νηογνώμονα (China Classification Society) ως επιστέγασμα των εποικοδομητικών διμερών ναυτιλιακών σχέσεων.

Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση προς τον Έλληνα υπουργό για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Κίνα.

Φ. Κουβέλης: Κυβερνητική επιλογή η θεσμική συνεργασία στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, με αμοιβαίο σεβασμό και επ’ ωφελεία των δυο χωρών

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, αναφέρθηκε στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς των δυο χωρών και στην προτεραιότητα που αποδίδουν στην ναυτιλία. Επεσήμανε την έμφαση που αποδίδεται σε κυβερνητικό επίπεδο για την ανάπτυξη και ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης συνεργασίας των δυο χωρών στο τομέα της ναυτιλίας, των λιμένων και των επενδύσεων, λαμβάνοντας υπόψη το σταθερό θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας των δυο χωρών και υπό το πρίσμα των επενδύσεων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, στοχεύοντας: στην αύξηση των μόνιμων και σταθερών θέσεων απασχόλησης, στην προστιθέμενη αξία των επενδύσεων στην τοπική και εθνική οικονομία, στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου με σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία, και την επιδίωξη αρμονικών σχέσεων μεταξύ του λιμένα και του αστικού ιστού που το περιβάλλει.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός τόνισε ότι η θεσμική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον εμπορικό και οικονομικό τομέα, με αμοιβαίο σεβασμό και επ’ ωφελεία των δυο χωρών, αποτελεί κυβερνητική επιλογή ως μέσο ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά την κινεζική πλευρά για την πρόσκληση που του απηύθυνε για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Κίνα και καλωσόρισε την υπογραφή της «Δήλωσης Προθέσεων» ως όχημα περαιτέρω ενδυνάμωσης του θεσμικού πλαισίου της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο αρχηγός ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και ο γενικός διευθυντής Θαλάσσιας Ασφάλειας του υπουργείου Μεταφορών της Λ.Δ. της Κίνας υπέγραψαν «Δήλωση Προθέσεως για τη συνεργασία στους τομείς της Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Ναυτικής Εκπαίδευσης και Διευκόλυνσης της Ναυτιλιακής Κίνησης μεταξύ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και της Διοίκησης Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας της Λ.Δ. της Κίνας».

Το κείμενο της εν λόγω Δήλωσης διαμορφώνει το πλαίσιο για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών επί ναυτιλιακών θεμάτων με την ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για τη μελλοντική συνεργασία και την υλοποίηση συνεργατικών δράσεων στους τομείς της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και κατάρτισης των ναυτικών, διευκόλυνσης των θαλάσσιων μεταφορών και ανάπτυξης ικανοτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments