Την επόμενη μέρα πρέπει να κοιτά η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι έδωσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο προθεσμία 15 ημερών για να προετοιμάσει εντός των ημερών τα σχέδια συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβληθούν προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Αφού κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120).
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, θα κατατεθούν τέσσερις τροπολογίες. Όμως, αλλά η διαδικασία μπορεί να περιπλακεί από την ομάδα των αντιπολιτευόμενων βουλευτών που υποστήριξαν στην πρώτη ψηφοφορία τις προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις για τη διασφάλιση της «μακεδονικής» ταυτότητας.
Εν συνεχεία τα εν λόγω σχέδια τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, τη Νομοθετική Επιτροπή και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).
Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους τρεις μήνες. Εάν η διαδικασία προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, η υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου.
Ο Ζάεφ αισιόδοξος ότι θα βρει κι άλλους «αποστάτες»
Βέβαιος ότι θα βρει κι άλλους βουλευτές της αντιπολίτευσης πέρα από τους 8 του VMRO που του επέτρεψαν το βράδυ της Παρασκευής να περάσει με 80 βουλευτές τον πρώτο σκόπελο της συνταγματικής επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.
«Πιστεύω ότι στα επόμενα στάδια ο αριθμός των βουλευτών (σ.σ.: υπέρ της συμφωνίας) θα αυξηθεί. Δεν το λέω τυχαία, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που θέλουν να έλθουν μαζί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.
Να σημειωθεί ότι το VMRO, διέγραψε τους επτά αποστάτες βουλευτές του, με τον πρόεδρο του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι να εικάζει ότι «σε κάποιους εξ αυτών υποσχέθηκαν αμνηστία, ίσως και να έπεσαν μετρητά στο τραπέζι».
Ωστόσο, άξιο μνημόνευσης, ότι οι περισσότεροι από τους αποστάτες κατηγορούνται από τη Δικαιοσύνη για τα σοβαρά επεισόδια στη σκοπιανή Βουλή στις 27 Απριλίου.
Το αντάλλαγμα που ζήτησαν από τον Ζάεφ
Ως αντάλλαγμα για την ψήφο τους οι «8» έθεσαν όρους -τους οποίους δέχθηκε ο Ζάεφ- να κατοχυρωθεί η «μακεδονική» εθνική ταυτότητα, να επιβληθεί η εσωτερική χρήση της ονομασίας
«Βόρεια Μακεδονία» μόνο όταν η χώρα γίνει πλήρες μέλος της Ε. και να προβλεφθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα είναι άκυρη αν η Ελλάδα αποτύχει να κυρώσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό και βάλει εκ νέου προσκόμματα στην ένταξη σε ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καταληκτικά, να αναφερθεί ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Παρασκευής χαιρέτισαν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο Ευρωπαίος επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χάαν.
Κρίσιμη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στα Σκόπια
Στην γειτονική χώρα φτάνει σήμερα Δευτέρα (22/10/18) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, μερικές μόλις ημέρες μετά το πρώτο «ναι» των Σκοπιανών βουλευτών και ενώ η πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι ιδιαίτερα ρευστή.
Όπως ανέφερε το tweet της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, που ανήγγειλε την επίσκεψη, ο κ. Πάλμερ θα επισκεφτεί τη χώρα στις 22 Οκτωβρίου για να υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών και τη σημασία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της χώρας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Πάλμερ διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Εκείνοι που παραπλανούν τους πολίτες της πΓΔΜ λέγοντας ότι μπορούν να παρέχουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπηρετούν στη χώρα τους» είχε υπογραμμίσει ο ίδιος.