Ελλάδα

Ιατρικός σύλλογος Αθηνών Πατούλης: Θρίαμβος για την παράταξη του στις αρχαιρεσίες

Ιατρικός σύλλογος Αθηνών Πατούλης: Η αυτοδυναμία της παράταξης ΔΗΚΙ – ΙΣΑ έλαβε ποσοστό 54,7%.

Ιατρικός σύλλογος Αθηνών Πατούλης: Η αυτοδυναμία της παράταξης ΔΗΚΙ – ΙΣΑ με επικεφαλής τον τωρινό πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), κ. Γιώργο Πατούλη, αλλά και η αποχή των γιατρών σφράγισαν τις διήμερες αρχαιρεσίες του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας, που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς της Αθήνας – σημειωτέον είναι ο ιατρικός σύλλογος που αντιπροσωπεύει το 40% των ιατρών της χώρας- άσκησαν το δικαίωμα του εκλέγειν στο θεσμικό-συνδικαλιστικό όργανό τους.

Και παρά τις προτροπές όλων των επικεφαλής των οκτώ παρατάξεων προς τα μέλη του ΙΣΑ να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες για να διατηρηθεί δυνατή η φωνή των γιατρών της Αθήνας, το αποτέλεσμα έδειξε πως παρά τα προβλήματα του χώρου τους οι γιατροί επέλεξαν την… αφωνία.

Η παράταξη ΔΗΚΙ-ΙΣΑ έλαβε ποσοστό 54,7%, έναντι 35,40% που είχε λάβει το 2014, αύξησε δηλαδή το ποσοστό της κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει 9 από τις 17 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας -στις εκλογές του 2014 είχε λάβει 7 έδρες.

Κι αυτό στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση τουλάχιστον, αποδίδεται στο πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν οι γιατροί του κεντροδεξιού χώρου και στην -καθοριστική όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος της κάλπης- απόφαση τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία παράταξη και ένα ψηφοδέλτιο.

Αντιθέτως, στις προηγούμενες εκλογές αυτό που χαρακτήρισε τη διαδικασία ήταν ο «κατακερματισμός» των «γαλάζιων» συνδικαλιστών σε τέσσερις παρατάξεις.

Το νήμα της εκλογικής κούρσας είχε κόψει και πάλι η παράταξη στην οποία ήταν επικεφαλής ο κ. Πατούλης.

Η προηγούμενη αναμέτρηση πιθανόν να φαίνεται πολύ μακρινή στους περίπου 19.000 γιατρούς της Αθήνας -το 2014 η δεξαμενή του ΙΣΑ είχε περίπου 3.000 γιατρούς ακόμη.

Το κύμα φυγής των επιστημόνων, και δη των ιατρών, από τη χώρα βρισκόταν σε υψηλό σημείο, όπως και τα προβλήματα στο πεδίο της υγείας, ιδίως στο δημόσιο σύστημα υγείας, με δραματικές ελλείψεις και εξουθενωμένους γιατρούς.

Υπό αυτές τις συνθήκες η συρρίκνωση του ποσοστού της παράταξης Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών που πρόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξάφνιασε κανέναν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Το 2014 το Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Ψυχάρη, τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ, είχε λάβει 15% και 3 έδρες, τώρα περιορίσθηκε στο 8%.

Η παράταξη ΔΗΠΑΚ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, έλαβε ποσοστό 8,28%.

Το Κίνημα Νέων Γιατρών έλαβε ποσοστό 7,64%, ακολουθεί η παράταξη ΑΡΣΙ με 6,56% και με 5,10% η παράταξη Κίνημα Αλλαγής – Μαχόμενοι Γιατροί. Τέλος, ποσοστό 3,25% λαμβάνει η Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο