Αυτοδιοίκηση

Δούρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Μέτωπο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Δούρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Μέτωπο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
Δούρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ψήφισμα για το μεταναστευτικό, ενέκρινε η Ολομέλεια του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δούρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ψήφισμα βάσει της έκθεσης της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου για το μεταναστευτικό, ενέκρινε η Ολομέλεια του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο πλαίσιο της 35ης Συνόδου της που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο.

Κατά την εισήγησή της σχετικά με την έκθεση «Οι συνοριακές περιφέρειες απέναντι στο μεταναστευτικό φαινόμενο», η κ. Δούρου υπογράμμισε μεταξύ άλλων «την ανάγκη οικοδόμησης ενός μετώπου εσωτερικής και εξωτερικής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου, με δίκαιη κατανομή της ευθύνης, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών της Ευρώπης».

Η περιφερειάρχης Αττικής παρατήρησε ότι η έκθεση «στηρίζεται σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση», που αφορά όλες τις Περιφέρειες, όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στις χώρες προέλευσης, διέλευσης, παραμονής και τελικού προορισμού, στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

«Μιλάμε για μια σύνθετη διαδικασία, που αφορά την ανάμειξη όλων των παραγόντων και τη διασύνδεσή τους σε πολλά επίπεδα, και στην οποία κρίσιμο ρόλο παίζουν οι πολιτικές ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών», είπε η περιφερειάρχης.

Η ίδια τόνισε τη δυναμική του ρόλου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών κατά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου.

«Έχουν μεγάλες δυνατότητες με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο, σε όλα τα επίπεδα καθώς και διασφάλιση της οικονομικής στήριξης των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών», επισήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι η μείωση του αριθμού των προσφύγων τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, δεν πρέπει να συσκοτίζει το γεγονός της αύξησης των θυμάτων μεταξύ των ανθρώπων που επιθυμούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

«Πρόκειται για απαράδεκτο φαινόμενο» παρατήρησε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «η ιστορία της ανθρωπότητας ταυτίζεται με την ιστορία της μετανάστευσης».

«Εάν μάθαμε κάτι τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι ότι η αλληλεγγύη και η δίκαιη κατανομή της ευθύνης είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης.

Η μετανάστευση αποτελεί διαδικασία που επηρεάζει όλες τις κοινωνίες της Ευρώπης και τελικά μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Προς όφελος της ανθρωπότητας. Μόλις πρόσφατα από μια μελέτη ινστιτούτου στην Αυστρία διαπιστώθηκε ότι, ειδικά, οι δήμαρχοι και οι πολίτες μικρών πόλεων ελπίζουν, οι αιτούντες ασύλου να παραμείνουν στους δήμους τους.

Παρότι το όφελος της μετανάστευσης αναγνωρίζεται σταδιακά από τους πολλούς, το κόστος αυτής εξακολουθεί να βαρύνει τους λίγους» δήλωσε ακόμη.

«Στην κατεύθυνση αυτή σας καλώ να αξιοποιήσουμε τα μέσα που μας προσφέρει το Κογκρέσο σε τέτοιου είδους καταστάσεις» κατέληξε.

Κατά συνέπεια, μέσα από τη παρούσα έκθεση και υπογραμμίζοντας τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών ως βασικούς παράγοντες του δικτύου διακυβέρνησης που ωφελούν τους μετανάστες, το Κογκρέσο τις καλεί να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες δικτύωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την ένταξη και να συνεργαστούν με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, να ενισχύσουν τη διασυνοριακή συνεργασία, να μοιραστούν την ευθύνη μεταξύ και εντός των περιφερειών, να συνεργαστούν με τους τοπικούς φορείς και να χρησιμοποιήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές και τα παραδείγματα βέλτιστης πρακτικής που αναπτύσσονται από τα δίκτυα τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της ένταξης.

Επιπλέον το ψήφισμα και σύσταση καλεί τα κράτη μέλη να τονίσουν την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όσον αφορά την υποδοχή των μεταναστών, να προωθήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ένταξη, συμπεριλαμβανομένης της διασυνοριακής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να θέσουν σε κανονιστική σαφήνεια το νομικό πλαίσιο και να παράσχουν επαρκή οικονομική κάλυψη των τοπικών και περιφερειακών αρχών και να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο νομικό πλαίσιο που να διακρίνει με σαφήνεια τις τοπικές, τις περιφερειακές και τις εθνικές αρμοδιότητες.

Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας του Κογκρέσου εκλέχθηκε η περιφερειάρχης

Νωρίτερα, η περιφερειάρχης είχε αναφερθεί στην προσφορά της απερχόμενης προέδρου του Κογκρέσου, Γκούντρουν Τέρνστρεμ, της πρώτης γυναίκας προέδρου του Σώματος, τονίζοντας τις παρεμβάσεις της σε «κρίσιμα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό».

«Στόχος μας είναι να γίνουμε αξιόπιστοι θεματοφύλακες των αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο τοπικό επίπεδο διακυβέρνησης.

Των αξιών της δημοκρατίας, της ειρήνης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου».

«Και το θέμα δεν αφορά ένα πρόσωπο – την Πρόεδρο.

Αλλά συνολικά έναν μηχανισμό», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι «σήμερα, 100 χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, οι αξίες αυτές παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ».

Η περιφερειάρχης εξελέγη αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας του Κογκρέσου, στο πλαίσιο νέων συμμαχιών της ομάδας, με δυνάμεις της αριστεράς και της οικολογίας.

Ο πρόεδρος της Ομάδας, Πιέρο Φασίνο παρατήρησε ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα, «ειδικά σήμερα, επιχειρεί ένα άνοιγμα προς νέες δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας», αναφερόμενος στη συνεργασία της ομάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ από την Ελλάδα και το HADEP από την Τουρκία καθώς και με οικολογικά κινήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments