Πολιτική

Συνάντηση Γαβρόγλου – Βαρθολομαίου: Θα μεταφέρω τους προβληματισμούς του Πατριάρχη

Συνάντηση Γαβρόγλου – Βαρθολομαίου: Θα μεταφέρω τους προβληματισμούς του Πατριάρχη
Συνάντηση Γαβρόγλου - Βαρθολομαίου: Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν οι εξελίξεις στις σχέσεις Kράτους-Eκκλησίας.

Συνάντηση Γαβρόγλου – Βαρθολομαίου: Ο Κώστας Γαβρόγλου ταξίδεψε στο Φανάρι για να ενημερώσει τον κ. Βαρθολομαίο για την πρόσφατη συμφωνία που ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για την εκκλησιαστική περιουσία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία κράτησε περίπου δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στις σχέσεις Kράτους-Eκκλησίας.

Ο κ. Γαβρόλγου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πατριάρχη ανέφερε πως δόθηκαν εξηγήσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για το θέμα, με τον Πατριάρχη να παρουσιάζεται ευχαριστημένος.

“Άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχου, θα μεταφέρω τους προβληματισμούς, πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξη μας είναι ο διάλογος. Όπως ξέρετε έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται τα θέματα και πάμε παρακάτω” δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.

Ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι ενημέρωσε επισήμως τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το θέμα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Είχαμε μια ειλικρινή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων. Πάντα επιδίωξή μας είναι ο διάλογος», είπε ο υπουργός Παιδείας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και τις Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είπε:

“Αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει”.

Ο κ. Γαβρόγλου απέφυγε να μιλήσει με λεπτομέρειες για τους «προβληματισμούς» του Φαναρίου, στους οποίους αναφέρθηκε στη δήλωσή του. «Προβληματισμός σημαίνει και εμπλουτισμός μιας υπάρχουσας κατάστασης. Ακούμε και διαβάζουμε προσεκτικά όλες τις απόψεις ώστε η επόμενη ημέρα αυτής της ιστορικής συμφωνίας να είναι ακόμη πιο θετική», απάντησε.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας απέφυγε να σχολιάσει την ένταση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ρωσία, μετά την αναγνώριση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά τη συνάντηση δεν προέβη σε καμία δήλωση.

Στην συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον κ. Γαβρόγλου παραβρέθηκε και ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Δημήτριος.

Στην συνέχεια ο υπουργός παρακάθισε σε γεύμα στην πατριαρχική τράπεζα στο Φανάρι.

Δυσαρέσκεια στο Φανάρι: Ο Βαρθολομαίος κάλεσε την Ελληνίδα πρόξενο για την συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την έλλειψη ενημέρωσης του από το ελληνικό κράτος, σχετικά με τη συμφωνία για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, στο πλαίσιο της προτεινόμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε, τη γενική πρόξενο της Ελλάδας, Γεωργία Σουλτανόπουλου, ζητώντας να ενημερωθεί από την Αθήνα για τις εξελίξεις.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας πηγές από το Φανάρι σημείωναν ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει αποφασίσει να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι την ενημέρωσή του.

Με την «Πράξη του 1928» πάντως, οι μητροπόλεις στις περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα) εξακολουθούν να υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι εν λόγω μητροπόλεις παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.

Στις 16 Νοεμβρίου η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει τη συμφωνία που αφορά στη μισθοδοσία των κληρικών και στην αξιοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας

Στις 16 Νοεμβρίου θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών και τη δημιουργία αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος βλέποντας τις πολλές και μεγάλες αντιδράσεις είχε πει:

«Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα; Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοκος, συμπληρώνοντας «τι έγινε χθες; Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία». Όπως είπε πολλάκις, «πρέπει να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί ανησυχούν, πως ότι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments