Πολιτική

Συνάντηση Ιερώνυμου – Γαβρόγλου: Δεν αλλάζει τίποτα στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων

Συνάντηση Ιερώνυμου – Γαβρόγλου: Δεν αλλάζει τίποτα στο εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων
Συνάντηση Ιερώνυμου – Γαβρόγλου: Προβληματισμένος για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του με τον πρωθυπουργό εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

Συνάντηση Ιερώνυμου – Γαβρόγλου: Προβληματισμένος για τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

«Προβληματίζομαι, ναι, για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατόν ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο σώμα να έχουν όλοι μια σύμπτωση απόψεων και αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή παράπονα ή άλλες σκέψεις;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο υπουργός Παιδείας ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο ότι στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Δεκέμβριο, θα υπάρξει Επιτροπή με την οποία θα συνεργαστεί η κυβέρνηση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο συμφωνίας για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Ο κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου, η Επιτροπή «θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις» και ξεκαθάρισε ότι «αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση».

«Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται και συζητάμε πράγματα όπου γίνονται συνθέσεις. Θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο η μισθοδοσία, τα συνταξιοδοτικά και τα θέματα περίθαλψης των Ιερέων. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων», σημείωσε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για τον θα παραμείνουν οι κληρικοί στο δημόσιο ο κ. Γαβρόγλου τόνισε: «Όπως έχουμε ξαναπεί περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου. Θα σας παρακαλούσα να μείνουμε σε αυτές τις δηλώσεις και να ολοκληρώνουμε σταδιακά τα βήματα και τα στάδια και θα ενημερώνουμε».

Ο κ. Γαβρόγλου αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή με αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Μάλιστα θα προγραμματιστεί συνάντηση και με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Γαβρόγλου για σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας: Η κοινωνία μας είναι έτοιμη για αυτό το βήμα

Γαβρόγλου για σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας: Ο υπουργός Παιδείας, ήταν ομοτράπεζος του μητροπολίτη Ιωνίας και Νέας Φιλαδελφείας Γαβριήλ, στην ΕΡΤ1, το βράδυ της Πέμπτης, και δήλωσε:

«Λέμε όχι στον δρόμο της σύγκρουσης, λέμε ναι στον δρόμο του διαλόγου. Να έχει διακριτό ρόλο ο ένας θεσμός από τον άλλο».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος είναι μια συζήτηση πολλών δεκαετιών, αλλά που δυστυχώς γίνεται όχι με όρους πρακτικούς, αλλά κυρίως ιδεολογικούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι «ως κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε τον συγκεκριμένο τρόπο ενίσχυσης των διακριτών ρόλων, αυτό είπαν ο πρωθυπουργός και ο μακαριώτατος, και αυτό είναι η ουσία όλων των ρυθμίσεων που γίνονται.

Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι εδώ υπάρχει ένα εξαιρετικά συγκεκριμένο πλαίσιο και το οποίο αρχίζουμε να το συγκεκριμενοποιούμε, διότι δεν μπορεί να υπάρχει διάλογος από μηδενική βάση. Δεν μπορεί να ισχύσει αυτό.

Ο διάλογος γίνεται με βάση κάποιες ιδέες και πάμε στη διευκρίνισή τους, στη συγκεκριμενοποίησή τους, και όπως προχωράμε».

Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία να τονίσει ότι «εδώ υπάρχει ένα σύνολο προτάσεων, αυτές οι προτάσεις ενισχύουν πάρα πολύ τον διακριτό ρόλο Πολιτείας και Εκκλησίας και είναι και η πρώτη φορά που είναι ένα κείμενο και μια διαδικασία που λέει πώς πρέπει να γίνονται αυτές οι διευθετήσεις.

Γιατί υπάρχει και ένας άλλος δρόμος: ο δρόμος της σύγκρουσης.

Εμείς λέμε όχι στον δρόμο της σύγκρουσης.

Εμείς λέμε ναι στον δρόμο του διαλόγου και λέμε ότι εδώ είναι ένα πρώτο ιστορικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση».

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι «Δείξαμε έναν απόλυτο σεβασμό σε αυτόν τον θεσμό.

Εμείς λέμε ότι υπάρχουν ιστορικοί λόγοι, πολύ σοβαροί, λόγοι που δημιούργησαν παραδόσεις, λόγοι που έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένες πρακτικές και συγκεκριμένες σχέσεις.

Αυτά δεν μπορείς να τα ξεχωρίσεις με το πάτημα ενός κουμπιού.

Αυτό όμως που μπορείς να ξεχωρίσεις είναι ο ένας θεσμός να έχει διακριτό ρόλο από τον άλλο θεσμό.

Και αυτό είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι ένα βήμα που θέλουμε να γίνει με διάλογο και όχι με σύγκρουση».

Σημείωσε ότι «η σχέση ιστορικών θεσμών δεν μπορεί να αλλάξει με ένα νόμο ή με μια ρύθμιση.

Οι ιστορικοί θεσμοί και οι σχέσεις μεταξύ τους δημιουργούν και ιστορικές εκκρεμότητες.

Η Πολιτεία έχει πάντα την ευθύνη να κοιτάει την ιστορία και να μπορεί να ρυθμίσει τις εκκρεμότητες που έχουν προκύψει.

Έχουμε την κυβέρνηση η οποία, χωρίς να υποχρεωθεί, χωρίς να πιεστεί από κάτι εξωτερικό, είπε ότι είναι μέσα όχι μόνο στις προθέσεις της, αλλά και στην πολιτική της να διευθετήσει ιστορικές εκκρεμότητες. Αυτό το βλέπετε και με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι μια καλή περίοδος, που οι προϋποθέσεις που θέτει κατά μία έννοια είναι και εγγύηση για το τι θα γίνει και στο μέλλον».

Αναφορικά με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, τόνισε ότι «εδώ και ένα χρόνο μαζί με τον κ. Χαρίτση με την προηγούμενη ιδιότητά του, άρχισε η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας, συναινετικά με την Εκκλησία.

Αρχίσαμε με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και προχωράμε, 23 μητροπόλεις δέχτηκαν να συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτό το πρόγραμμα. Δεν έχει ολοκληρωθεί.

Θα μπορούσε σε 1-1,5 χρόνο να ολοκληρωθεί.

Η καταγραφή δεν έχει καμία αρνητική επίπτωση στο να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο».

Εν συνεχεία, είπε ότι «Για την περιουσία, λέμε ότι πάρθηκε μια πρωτοβουλία να καταγραφεί με ένα σύγχρονο τρόπο η εκκλησιαστική περιουσία.

Λέμε ότι αυτό το ταμείο που θα δημιουργηθεί θα είναι για όλη την εκκλησιαστική περιουσία.

‘Αρα, έχουμε ένα ταμείο για όλη την περιουσία, που θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με το 50-50, και εκεί θα ενταχθούν όσα είναι ώριμα στην αρχή και ό,τι ωριμάζει στη συνέχεια.

Για πρώτη φορά δίνουμε μια τέτοια δυνατότητα να μπορέσουν όλες οι μητροπόλεις να ολοκληρώσουν την καταγραφή, όποιες θέλουν εθελοντικά να βάλουν ό,τι είναι να βάλουν και κυρίως να αρχίσει η συζήτηση με ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα έχει δύο άτομα που θα προτείνονται από την Εκκλησία, δύο από την κυβέρνηση και ένα κοινής αποδοχής και να μελετήσει την αξιοποίηση καθώς προχωράει και η καταγραφή».

Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως υπάρχει ένα πλέγμα προτάσεων του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου που πρέπει να συζητηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

«Αυτό γίνεται με μια συζήτηση που ακολουθεί η οποία είναι πράγματι σε έντονο τρόπο».

Εκτίμησε πως και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις προτάσεις και άρχισαν μια συζήτηση με την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως ο ίδιος αρχίζει ένα κύκλο επαφών με τους ιεράρχες ενώ τόνισε πως με εντολή του πρωθυπουργού συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη το οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία.

Η κοινωνία μας είναι έτοιμη για αυτό το βήμα, ανέφερε, έκανε λόγο για ιστορικό γεγονός και τόνισε πως ο πρωθυπουργός έκανε αυτό το ιστορικό βήμα να ανοίξει το θέμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments