Πολιτισμός

Νίκος Φώσκολος: Η άγνωστη ζωή του και ο δρόμος προς την καταξίωση (pics&vids)

Νίκος Φώσκολος: Η άγνωστη ζωή του και ο δρόμος προς την καταξίωση (pics&vids)
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Νίκος Φώσκολος και το pagenews.gr κάνει ένα αφιέρωμα στον μεγάλο σκηνοθέτη που υπέγραφε τεράστιες τηλεοπτικές επιτυχίες.

Ο Νίκος Φώσκολος ήταν σκηνοθέτης, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και εκφωνητής ποδοσφαιρικών αγώνων.

Υπήρξε ο δημιουργός δύο τηλεοπτικών σειρών που άφησαν εποχή, του «Αγνώστου Πολέμου» (1971-1974) και της «Λάμψης» (1991-2005).

Ο Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, χωρίς όμως να λάβει πτυχίο.

Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Ανεξάρτητος Τύπος» κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική.

Στη δεκαετία του εξήντα ασχολήθηκε με την θεατρική συγγραφή και την κριτική γράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά.

Από την εποχή εκείνη ξεχωρίζει η ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου».

Η εκπομπή αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία όταν εκδόθηκε και σε βιβλίο το 1965.

Στη συνέχεια μετακινήθηκε στον κινηματογράφο όπου σκηνοθέτησε και σεναριογράφησε περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ.

Τιμήθηκε με κρατικό βραβείο σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1968).

Τρεις ταινίες, στις οποίες έγραψε το σενάριο βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τις:

  • «Οι αδίστακτοι» (1965),
  • «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966) και
  • «Πυρετός στην άσφαλτο» (1967).

https://www.youtube.com/watch?v=B35a2revXhw

Η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (1965).

Το 1971 πέρασε με επιτυχία στην τηλεόραση, όπου σκηνοθέτησε την ιστορική τηλεοπτική σειρά «Άγνωστος Πόλεμος», που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με θεαματικότητα 92%.

Ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» κ.ά..

Μετά το 1991 οπότε κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 (1991 – 2005) χρόνια, με 3457 επεισόδια στο σύνολο.

Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το «Καλημέρα Ζωή» της οποίας η προβολή κράτησε 13 (1993 – 2006) χρόνια με 3.179 επεισόδια στο σύνολο.

Ήταν τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου, καθώς και της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (2007) και από την Ιερά Σύνοδο για την τηλεοπτική σειρά «Εν Τούτω Νίκα».

Ο Νίκος Φώσκολος πέθανε στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου 2013, σε ηλικία 85 ετών.

Νίκος Φώσκολος: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

Η επιτυχία ήταν τεράστια, καθώς καθημερινά συνέρρεαν δεκάδες επίδοξοι ηθοποιοί για να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία τους, προκειμένου σκηνοθέτες και παραγωγοί να τους επιλέξουν για κάποιον ρόλο στην επόμενη ταινία τους.

Ο Φώσκολος, όπως αναφέρει το mixanitouxronou.gr, οργάνωσε την ιδέα του τόσο καλά, ώστε σύντομα μερικοί από τους φιλόδοξους νέους βρέθηκαν σε κάποιο πλατό να δοκιμάζουν τις ικανότητες τους.

Η αλήθεια όμως, ήταν ότι τα ψώνια ήταν περισσότερα από τα ταλέντα και αναγκαστικά υπήρξαν απογοητεύσεις και αρνήσεις.

Ο Φώσκολος δημοσιοποιούσε τη φωτογραφία στο λεγόμενο «Κινηματογραφικό Άλμπουμ» της εφημερίδας, αλλά και μια σύντομη ευγενική κριτική που έκανε τη σελίδα του ανάρπαστη.

Ήταν κάτι σαν το «Ελλάδα έχεις ταλέντο» της εποχής του, αλλά αποκλειστικά για καλλιτέχνες. Η συμμετοχή ήταν τεράστια.

Όταν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος, ο δαιμόνιος κυνηγός ταλέντων ειδοποιούσε τον ενδιαφερόμενο, γράφοντας « παρακαλείσθε να προσέλθετε στα γραφεία μας».

Την ίδια στάση κράτησε σε όλη του τη σταδιοδρομία και αργότερα, όταν ο ίδιος γύριζε τις δικές του ταινίες και σίριαλ, έδωσε ευκαιρία σε δεκάδες νέους ηθοποιούς οι οποίοι τελικά καταξιώθηκαν και του οφείλουν την καριέρα τους.

Μια άλλη «επινόηση» του Φώσκολου την οποία σήμερα θεωρούμε αυτονόητη, ήταν οι λεγόμενοι αστερίσκοι δίπλα στις κριτικές των ταινιών.

Αυτός εφήρμοσε τη νέα αξιολογική παρουσίαση των φιλμ, με την τοποθέτηση του ανάλογου αριθμού αστεριών.

Έτσι, η καλύτερη έπαιρνε τέσσερα και η χειρότερη ένα αστέρι. Εάν παρατηρήσουμε τις κριτικές που έγραφε, ο Φώσκολος ήταν προσεκτικός και συνήθως βαθμολογούσε με δύο αστέρια. Δηλαδή, τις χαρακτήριζε ταινίες μέσης αξίας.

Νίκος Φώσκολος: Τι είχε απαγορεύσει στους ηθοποιούς της «Λάμψης»;

Πρωταγωνιστές της επιτυχημένης “Λάμψης” έχουν μιλήσει κατά καιρούς και έχουν φέρει στο φως άγνωστες πτυχές από τη σειρά.

Μάλιστα σε ένα πρόσφατο αφιέρωμα που είχε προβληθεί στον ΑΝΤ1 με τίτλο «Flashback», η Λουκία Παπαδάκη, η ηθοποιός που υποδύθηκε την «Σάντρα», ερωμένη του «Γιάγκου Δράκου», αποκάλυψε: « Υπήρχε ένας βασικός όρος: Οι ηθοποιοί της Λάμψης δεν επιτρεπόταν να παίζουν στο θέατρο.

Μου ήρθε λοιπόν μια πρόταση από τον αλησμόνητο Θύμιο Καρακατσάνη να πρωταγωνιστήσω δίπλα του, σε ένα εκπληκτικό έργο…

Εντάξει το έχει δεχτεί ο Νίκος και πρέπει να κάνουμε πρεμιέρα ανήμερα Χριστουγέννων στη Θεσσαλονίκη.

Μου βάζει λοιπόν να υπογράψω τι δεν θα συμβεί στα πήγαινε-έλα.

Και το τελευταίο άρθρο της συμφωνίας είναι ότι δεν θα χιονίσει και δεν θα κλείσει το αεροδρόμιο “Μακεδονία”.

Του λέω: ”Νίκο μου, εγώ και ο Θεός βάζουμε την υπογραφή μας ότι δεν θα χιονίσει και δεν θα κλείσει το αεροδρόμιο Μακεδονία”».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments