Κόσμος

Ουκρανία: Ένταση με Ρωσία – Αγωνία για την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα

Ουκρανία: Ένταση με Ρωσία – Αγωνία για την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα
Κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και έως τις 27 Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία και έως τις 27 Δεκεμβρίου από τον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, με την έγκριση της τοπικής βουλής, επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης στην περιοχή της Κριμαίας.

Τρία πολεμικά πλοία του ουκρανικού ναυτικού μαζί με 23 μέλη από τα πληρώματα των ουκρανικών σκαφών έχουν συλληφθεί από τον ρωσικό στρατό.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου διάρκειας 30 ημερών

Οι βουλευτές στην Ουκρανία ενέκριναν την πρόταση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου, διάρκειας 30 ημερών, σε περιοχές της χώρες που είναι πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία.

Επίσης ψήφισαν για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 31 Μαρτίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου δεν έχει καμία επιρροή στη συνεργασία του Ταμείου με την Ουκρανία.

Ο Ποροσένκο, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα νωρίτερα σήμερα, δήλωσε πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα από την Τετάρτη (28/11) αλλά είπε πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Φόβοι ότι ο πρόεδρος Ποροσένκο καταργεί τη δημοκρατία με πρόσχημα τον πόλεμο

Ύστερα από οξεία αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση στο ουκρανικό κοινοβούλιο, το αίτημα του Ποροσένκο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 276 βουλευτών έναντι 30 οι οποίοι καταψήφισαν. Στην τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα της Ουκρανίας, στην αντίδραση του Ποροσένκο διακρίνουν τον φόβο του αυταρχισμού.

Φοβούνται ότι ο Ποροσένκο, με την πειστική πρόφαση της εμπόλεμης κατάστασης, θα ματαιώσει τις προγραμματισμένες για τις 31 Μαρτίου του 2019 προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία. Τις οποίες, σύμφωνα με τα προγνωστικά, θα χάσει.

Ο ίδιος, όμως, διαψεύδει μετ’ επιτάσεως οποιαδήποτε υστεροβουλία τέτοιου είδους. Και διαβεβαιώνει τους πάντες ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν κανονικά. Ο Πέτρο Ποροσένκο ισχυρίζεται πως ο στρατιωτικός νόμος ενδείκνυται, καθώς ως πρόεδρος της χώρας πρέπει να έχει αυξημένες εξουσίες σε περίπτωση κανονικής κήρυξης πολέμου με τη Ρωσία.

ΕΕ και NATO καλούν να υπάρξει «αποκλιμάκωση»

Η ΕΕ και το NATO απηύθυναν το βράδυ της Κυριακής έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στο στενό του Κερτς και καλούμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ανακοίνωσή της.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού απηύθυνε επίσης έκκληση προς τα δύο μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» ώστε να υπάρξει «αποκλιμάκωση», μέσω μιας εκπροσώπου του.

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι κατέλαβε τρία πολεμικά πλοία του αφού άνοιξε πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας ναύτες, στο στενό του Κερτς, το οποίο χωρίζει την Κριμαία από τη Ρωσία κι επιτρέπει την πρόσβαση στη Θάλασσα του Αζόφ.

Οι εξελίξεις στη Θάλασσα του Αζόφ δείχνουν σε τι μπορεί να οδηγήσει «η περιφρόνηση βασικών κανόνων της διεθνούς συνεργασίας», έκρινε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «η κατασκευή της γέφυρας του Κερτς (σ.σ. από τη Ρωσία) έγινε χωρίς τη συναίνεση της Ουκρανίας και αποτελεί νέα παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας αυτής.

Η ΕΕ «δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία», καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

Το NATO από την πλευρά του τόνισε ότι «υποστηρίζει απόλυτα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος πλοήγησης στα χωρικά της ύδατα» και προέτρεψε «τη Ρωσία να εγγυηθεί ανεμπόδιστη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια στη Θάλασσα του Αζόφ, συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο».

Το χρονικό

Το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άνοιξε πυρ εναντίον ουκρανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, πλήττοντας ένα πλοίο και τραυματίζοντας ένα μέλος του πληρώματος.

Το πολεμικό ναυτικό της Ουκρανίας έκανε αυτήν την ανακοίνωση στη σελίδα του στο Facebook έπειτα από μια ημέρα αυξημένης έντασης κατά τη διάρκεια της οποίας η Ρωσία εμπόδισε τρία ουκρανικά πλοία να εισέλθουν στη Θάλασσα του Αζόφ μέσω του Στενού του Κερτς, τοποθετώντας ένα τεράστιο εμπορικό πλοίο κάτω από μια γέφυρα που ελέγχει η Μόσχα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα τρία πολεμικά ουκρανικά σκάφη βρίσκονταν στο Στενό του Κερτς έχοντας λάβει διαταγή να συνεχίσουν προς το λιμάνι της Μαριούπολης πάση θυσία αλλά το ρωσικό Ναυτικό τους είχε αποκλείσει στην περιοχή επιδίδοντας τελεσίγραφο για την αποχώρησή τους, με την προειδοποίηση ότι θα ανοίξουν πυρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ουκρανικά ΜΜΕ ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο έχει συγκαλέσει εκτάκτως υπουργικό πολεμικό συμβούλιο.

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο, όπου πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού πέφτει εσκεμμένα πάνω σε πλοιάριο της Ουκρανίας:

Μόσχα: Γκαγκστερικές οι μέθοδοι των Ουκρανών

Η Μαρία Ζαχάροβα αποκάλεσε την πρόκληση με τα ουκρανικά πλοία «γκανγκστερική μέθοδο», σχολιάζοντας την κατάσταση στον πορθμό του Κερτς.

«Έχοντας διαλύσει την Ουκρανία, (ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο) Ποροσένκο και όλη η κλίκα του Μεϊντάν, όπως ο (πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και κυβερνήτης της Οδησσού Μιχαήλ) Σαακασβίλι, θα περιοδεύσουν στον κόσμο με κηρύγματα για τα οφέλη της Δημοκρατίας. Ήδη αποκατέστησαν την ειρήνη στο Ντονμπάς, και τώρα προχωρούν με τον πορθμό του Κερτς. Γκάνγκστερ. Με μεθόδους γκάνγκστερ: πρώτα πρόκληση, κατόπιν πίεση και μετά κατηγορίες περί επίθεσης» έγραψε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών  στο Facebook.

FSB: Τα πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας που κατευθύνονταν στον πορθμό του Κερτς επιστρέφουν στο Μπερντιάνσκ

Τρία πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας, που είχαν φύγει από το ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ και κατευθύνονταν στον πορθμό του Κερτς, επιστρέφουν αυτή τη στιγμή στο Μπερντιάνσκ, λέει από την πλευρά της η ομοσπονδιακή υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB).

Νωρίτερα σήμερα, τα πολεμικά πλοία της Ουκρανίας διέσχισαν τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, εισήλθαν σε περιοχή που ήταν προσωρινά κλειστή, εντός των ρωσικών υδάτων, και κατευθύνονταν από τη Μαύρη Θάλασσα προς το στενό του Κερτς, σύμφωνα με την FSB.

ΕΕ και ΝΑΤΟ: Ζητούν αυτοσυγκράτηση από Ρωσία – Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ απεύθυναν έκκληση για «αποκλιμάκωση» στη θάλασσα του Αζόφ και ζήτησαν από τη Μόσχα να «αποκαταστήσει την ελευθερία διέλευσης» από τον πορθμό του Κερτς.

«Αναμένουμε από τη Ρωσία να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης στον πορθμό του Κερτς και καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης» επισήμανε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δελτίο τύπου.

Το ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση», μέσω των δηλώσεων μιας εκπρόσωπου τύπου της Συμμαχίας.

Η Ρωσία έχει μπλοκάρει το πέρασμα του Κερτς

Οι ρωσικές δυνάμεις, μετά το επεισόδιο με τα ουκρανικά πολεμικά σκάφη, έχουν κλείσει τη διέλευση στον πορθμό του Κερτς, επιστράτευοντας σημαντικές δυνάμεις του στόλου, αλλά και πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία πετούν συνέχεια στην περιοχή, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments