Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ: 77 χρόνια μετά οι μνήμες ζωντανεύουν (pics&vids)
Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ: Τα ιαπωνικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στην Χαβάη, που αποτελούσε έδαφος τον ΗΠΑ από το 1898 προκαλώντας μεγάλη καταστροφή.
Εκείνη την ημέρα ήταν που αποφάσισαν οι ΗΠΑ να αναμιχθούν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι σχέσεις των δυο χωρών ήταν τεταμένες για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι ΗΠΑ δεν έβλεπαν με καλό μάτι την επεκτατική πολιτική της Ιαπωνίας στην Κίνα. Το καλοκαίρι του 1941 μάλιστα, οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου.
Οι Ιάπωνες θέλησαν μετά από αυτή την εχθρική κίνηση να δώσουν ένα μάθημα, που θα ήταν τέτοιο ώστε να μην «σπρώξει» τους Αμερικάνους να αναμιχθούν στον πόλεμο.
Η διαταγή για επίθεση δόθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1941. Στο Περλ Χάρμπορ βρίσκονταν 104 πλοία και περισσότερα από 300 αεροσκάφη. Οι Ιάπωνες ξεκίνησαν να πλέουν προς τα δυτικά χωρίς να ειδοποιήσουν και έφτασαν 275 ναυτικά μίλια βόρεια της Χαβάης, από όπου και θα εξαπέλυαν την επίθεσή τους.
Στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, στις 3.42 τα ξημερώματα ξεκίνησε η μάχη. Το αμερικανικό ναρκαλιευτικό «Condor» εντόπισε ένα ιαπωνικό υποβρύχιο και ύστερα από καταδίωξη κατάφερε να το βυθίσει. Τέσσερις ώρες αργότερα ξεκίνησε η μεγάλη επίθεση των Ιαπώνων, με τα πρώτα αεροπλάνα. Ήταν Κυριακή και επικρατούσε μία γενική χαλαρότητα στην ναυτική βάση.
Οι Ιάπωνες κατάφεραν να κάνουν αυτό που σχεδίασαν: να τους πιάσουν στον ύπνο. Η εναέρια επίθεση ήταν θανατηφόρα και καταστροφική. 2.386 Αμερικάνοι (στρατιώτες και πολίτες) έπεσαν νεκροί, ενώ άλλοι 1.139 τραυματίστηκαν. Βυθίστηκαν 5 πλοία, ενώ καταστράφηκαν 188 αεροπλάνα. Οι Ιάπωνες έχασαν μόλις 64 άνδρες και 29 αεροπλάνα.
Από την επόμενη κιόλας μέρα οι Αμερικάνοι είχαν μια κοινή απαίτηση για εκδίκηση. Η ουδετερότητα που κρατούσαν μέχρι εκείνη την στιγμή οι ΗΠΑ, εξαφανίστηκε μέχρι και στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της.
Οι Ιάπωνες είχαν μόλις ξυπνήσει έναν «κοιμώμενο γίγαντα» όπως αποδείχθηκε περίτρανα με την συνέχεια του πολέμου. Ο πρόεδρος Ρόυσβελτ την επόμενη ημέρα κήρυξε πόλεμο εναντίον του Άξονα, χαρακτηρίζοντας την 7η Δεκεμβρίου ως «μέρα ντροπής για το αμερικανικό έθνος».
Παρ’ όλη την καταστροφή, οι Ιάπωνες δεν κατάφεραν να πλήξουν καίρια τους Αμερικανούς. Τα αεροπλανοφόρα και τα υποβρύχια, που θα σήκωναν το κύριο βάρος του πολέμου στον Ειρηνικό, έμειναν ανέπαφα.
Αυτό έδωσε το δικαίωμα σε διάφορους συγγραφείς να υποστηρίξουν αργότερα πως ο πρόεδρος Ρούσβελτ γνώριζε για την επίθεση και την άφησε να γίνει για να πείσει και τους ουδέτερους, ώστε οι ΗΠΑ να εισέλθουν στον πόλεμο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας