Συμφωνία των Πρεσπών: Ένταση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής
Συμφωνία των Πρεσπών: Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κυβέρνησης.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη ένταση σημειώθηκε μετά τις ενστάσεις του Πάνου Καμμένου και του Ηλία Κασιδιάρη που χαρακτήρισαν παράνομη την σύνθεση της επιτροπής ως προς τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Την ώρα εκείνη διεκόπη προσωρινά η συνεδρίαση, η οποία άρχισε ξανά λίγο μετά τις 18:00.
Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν Καμμένος και Κασιδιάρης είπαν ότι παραβιάστηκε ο κανονισμός όσον αφορά την συγκρότηση με τους δύο επιπλέον ανεξάρτητους βουλευτές γιατί δεν εστάλησαν επιστολές σε όλους τους ανεξάρτητους προκειμένου να απαντήσουν αν θέλουν να είναι υποψήφιοι.
Συγκεκριμένα, ζήτησαν «να κατατεθούν τώρα οι επιστολές Βούτση προς τους ανεξάρτητους βουλευτές και οι απαντήσεις που έδωσαν».
Στη συνέχεια, ακολούθησε ένταση μεταξύ Πάνου Καμμένου και Νίκου Φίλη με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να κατηγορεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Εσύ έστησες την ιστορία με το Δανέλλη έστησες κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ανέβηκε στο βήμα, για να δώσει εξηγήσεις ως προς την σύνθεση της επιτροπής και την κλήρωση.
Συμφωνία των Πρεσπών: Δείτε τη συνεδρίαση
Συμφωνία των Πρεσπών: Η απάντηση του Νίκου Βούτση για τη σύνθεση της επιτροπής
«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και κραυγές ότι δήθεν γίνεται πραξικόπημα», απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απαντώντας στις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, στην οποία συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Παρεμβαίνω διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι σέβονται τη δημοκρατία, το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνεις ούτε δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων, περί μεθοδεύσεων κλπ.
Όταν μάλιστα όλα αυτά είναι αναπόδεικτα αλλά προβάλλονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων», είπε ο πρόεδρος της Βουλής χειροκροτούμενος από τα έδρανα της πλειοψηφίας.
Απευθυνόμενος δε προς τη Χρυσή Αυγή αλλά και στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε:
«Πιστεύω πως δεν υπάρχει ίχνος σκιάς περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος.
Λυπάμαι που χρειάστηκε να έρθω στην Επιτροπή να τα πω αυτά.
Είμαι υποχρεωμένος να κάνω το παν για να προχωρήσουμε στην ουσία της διαδικασίας. Σταματήστε τις αντιμαχίες περί όνου σκιάς.
Το λέω και σε εσάς κύριε πρόεδρε που η σχέση μας έχει διαταραχθεί».
Ο Νίκος Βούτσης ενημέρωσε την Επιτροπή για τη διαδικασία με την οποία συμμετέχουν στη συνεδρίαση οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς.
Ενημέρωσε δηλαδή ότι είναι οι δύο από τρεις ανεξάρτητους βουλευτές, μαζί με τον Γρηγόρη Ψαριανό, που εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην Επιτροπή και αναδείχθηκαν μετά από κλήρωση.
Ο κ. Βούτσης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έπρεπε να αποστείλει επιστολή στο σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς εκείνοι είναι από καιρού ανεξάρτητοι και έχουν ήδη τοποθετηθεί σε Επιτροπές.
Μάλιστα ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι κατά ευρύτατη πλειοψηφία κρίθηκε στη Διάσκεψη πως οι αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής δεν μπορεί να αφορούν τους «παλαιούς ανεξάρτητους βουλευτές και έχουν πάρει τις θέσεις τους σε διάφορες επιτροπές».
Η Διάσκεψη των Προέδρων δε έγινε παρουσία του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, ενώ η κλήρωση έγινε δια χειρός του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τσιάρα.
Για την κλήρωση οι μόνοι βουλευτές, από τους προσφάτως ανεξαρτητοποιηθέντες, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Άμυνας ήταν οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός.
Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι τα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων είναι στη διάθεση όσων εκπροσώπων κομμάτων τα ζητήσουν.
Συμφωνία των Πρεσπών: Να ενταχθεί ως μέλος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής ζήτησε ο Αμυράς
Αίτημα να ενταχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσε μόλις ο Γιώργος Αμυράς. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση νωρίτερα, ο Γιώργος Αμυράς σήμερα κιόλας έχει κάνει επιστολή με την οποία εκδηλώνει ενδιαφέρον συμμετοχής στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου.
Δένδιας: Θέλουμε το κείμενο Συντάγματος της πΓΔΜ
Ο Νίκος Δένδιας από την ΝΔ ζήτησε να υπάρχει το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος των Σκοπίων, ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές να αντιληφθούν αν τα συγκεκριμένα άρθρα επί των οποίων έχουν επέλθει αλλαγές συνάδουν με το όλο κείμενο.
Εάν δεν υπάρχει συνολικό κείμενο Συντάγματος της γείτονος χώρας πρέπει και αυτό να λεχθεί καθαρά να γράφει στα πρακτικά και να συνεκτιμηθεί από τους βουλευτές.
Μεταξύ άλλων, ζήτησε να κατατεθεί στα πρακτικά η επιστολή εξωτερικών κ. Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό της χώρας η επιστολή παραίτησης του, ενώ τόνισε πως πρέπει να υποστεί τις οποιεσδήποτε ερωτήσεις των συναδέλφων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το κείμενο της συμφωνίας, ο οποίος την έχει υπογράψει.
Συμφωνία των Πρεσπών: Παράνομη η σύνθεση της επιτροπής, λέει ο Καμμένος
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, που συζητά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση.
Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής.
Σήμερα το πρωί διαλύθηκε η ΚΟ ενός κόμματος εξαιτίας της σύνθεσης της Επιτροπής και κινδυνεύουν και άλλα κόμματα διότι γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή να μην περάσει η Συμφωνία.
Δεν μπορεί να ξεκινάμε έτσι μια σοβαρή συζήτηση.
Η διαδικασία ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών είναι παράνομη.
Έπρεπε να έχει σταλεί επιστολή στους ανεξάρτητους βουλευτές και εκείνοι να ορίσουν τους εκπροσώπους τους.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται, αν δεν μπορούν να ορίσουν τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.
Ως προς τη ΔΗΣΥ, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπησή της.
Στη θέση του διαγραφέντος Θανάση Θεοχαρόπουλου παρίσταται ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά δεν θα μετέχει στο τέλος της συνεδρίασης, δηλαδή, δεν θα είναι στην ψηφοφορία, διότι μειώνεται κατά ένα μέλος η εκπροσώπηση του κόμματος.
«Η ίδια η σύνθεση της Επιτροπής υποκρύπτει μεθόδευση και για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινάμε με υπόνοιες μεθοδεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Ο κ. Καμμένος, αφού ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της συνθέσεως της Επιτροπής, επισήμανε ότι «υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο με τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της ίδιας της συμβάσεως, κείμενο που πρέπει να έχει καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός πριν τη σύγκληση της επιτροπής.
Επίσης, μεταξύ των κειμένων στις δύο γλώσσες υπάρχουν υπάρχουν σημαντικές διαφορές».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα έπρεπε να υπογράφεται από τουλάχιστον δύο καθηγητές για να μπορέσει η Βουλή να μπει στην ουσία της συζήτησης επί της συμβάσεως.
Εξάλλου, όπως είπε, παραβιάζεται το άρθρο 74 του Συντάγματος για το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του σχεδίου νόμου και τη διαδικασία εισαγωγής σχεδίου νόμου σε συζήτηση.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια αν δεν λάβει την πλειοψηφία από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.
Συμφωνία των Πρεσπών: Να κατατεθούν ρηματική διακοίνωση και πρωτόκολλο ΝΑΤΟ, ζητά ο Λοβέρδος
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι οι συνταγματικές διευκρινίσεις για τα θέματα της εθνικότητας και της γλώσσας εκ μέρος της πΓΔΜ, “δεν επηρεάζουν σε θετική κατεύθυνση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως εν μέρει την επιβαρύνουν περισσότερο”.
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπεία το κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του και με τους “εκεί συνταγματικούς νόμους” που το συμπληρώνουν.
Αυτό όπως είπε είναι απαραίτητο καθώς “η Ελλάδα δεν μπορεί να κυρώσει και να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αν δεν της είναι απολύτως σαφές ποιο είναι το Συνταγματικό κείμενο της πΓΔΜ”, γιατί το συνταγματικό δίκαιο στην πΓΔΜ “δεν διέπεται από ευταξία”.
Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επισήμανε επίσης ότι η ελληνική Βουλή καλείται να επικυρώσει τη Συνθήκη των Πρεσπών στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο και όχι τα όσα κατ΄εφαρμογή της ψηφίστηκαν στα Σκόπια, δηλαδή όχι τη ρηματική διακοίνωση ή τις συνταγματικές αλλαγές και τους εφαρμοστικούς νόμους στη χώρα αυτή.
Επικαλέστηκε στο σημείο αυτό τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ο όρος “nationality”.
“Όποιον ορισμό κι αν δίνει το Σύνταγμα των Σκοπίων, πριν ή μετά τις πρόσφατες αλλαγές, στην αγγλική υπάρχουν τρεις όροι, για να αποδώσουν τους τρεις διαφορετικούς όρους που έχουμε κι εμείς στη γλώσσα μας: citizenship, ιθαγένεια, nationality, εθνικότητα, όπου ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει κι όπως αισθάνεται, αλλά και ethnicity, εθνότητα.
Η συμφωνία, συνεπώς, για να αποδώσει την ιθαγένεια έπρεπε να περιλαμβάνει τον όρο citizenship.
Η αναφορά, αντίθετα, στον πιο αυθαίρετο για μια διμερή συμφωνία όρο nationality, δίνει μεγάλες ευχέρειες στους Σκοπιανούς, που θα τις χρησιμοποιήσουν μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ”, είπε ο κ. Λοβέρδος.
Κλείνοντας ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η επιτομή της αδιαφάνειας και της απόκρυψης στοιχείων, να ζητείται η ψήφος των βουλευτών και να σηκώσουν τη βαριά ευθύνη, ενώ θα αγνοούν βασικά ζητήματα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας