Ατμοσφαιρική ρύπανση: Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να λάβει μέτρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης τις παραβάσεις των κρατών-μελών σε σχέση με το ευρωπαϊκό δίκαιο για την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η Κύπρος έχει 9 συστάσεις και η Ελλάδα 8. Να σημειωθεί πως κάθε χώρα έχει δύο μήνες προθεσμία προκειμένου είτε να συμμορφωθεί είτε να εκφράσει τις απόψεις και διαφωνίες της.
Όσον αφορά στην Ελλάδα ξεχωρίζουν οι συστάσεις για τη ΛΑΡΚΟ, για το περιβάλλον, τη δικαιοσύνη καθώς και η ανάληψη του δεύτερου μέτρου (τελευταίο πριν τη μεταβίβαση της υπόθεσης στο ευρωπαϊκό δικαστήριο) όσον αφορά στα δικαιώματα εισόδου και παραμονής φοιτητών και ερευνητών από χώρες εκτός ΕΕ.
Επιστροφή της παράνομης ενίσχυσης της ΛΑΡΚΟ ζητεί η Κομισιόν
Να ανακτήσει την παράνομη ενίσχυση ύψους 135,8 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στη μεταλλευτική εταιρεία ΛΑΡΚΟ καλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προχωρώντας στο επόμενο βήμα της διαδικασίας επί παραβάσει.
Συγκεκριμένα, σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, επειδή δεν εφάρμοσε την απόφαση του Δικαστηρίου της 9ης Νοεμβρίου 2017 για το σχετικό ζήτημα.
Με την απόφαση αυτή, το Δικαστήριο καταδίκαζε την Ελλάδα για τη μη εφαρμογή της απόφασης ανάκτησης που εξέδωσε η Επιτροπή στις 27 Μαρτίου 2014, με την οποία καλούσε την Ελλάδα να ανακτήσει από τη Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Α.Ε. «ΛΑΡΚΟ» την παράνομη και ασυμβίβαστη ενίσχυση ύψους 135,8 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η ενίσχυση αυτή είχε χορηγηθεί στη ΛΑΡΚΟ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου.
Προειδοποίηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα
Να λάβει μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής των ενωσιακών κανόνων σχετικά με τον καθαρό αέρα, καλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η νομοθεσία της ΕΕ καθορίζει οριακές τιμές για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του αζώτου (NO2), προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλή ποιότητα του αέρα και η προστασία της δημόσιας υγείας.
Σε περίπτωση υπέρβασης των εν λόγω οριακών τιμών, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εξασφαλίσουν ότι θα εφαρμόζονται σχέδια για την ποιότητα του αέρα, τα οποία θα προβλέπουν κατάλληλα μέτρα που θα θέτουν τέρμα στις υπερβάσεις το συντομότερο δυνατόν.
Από το 2010 τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου στον οικισμό της Αθήνας υπερβαίνουν τις οριακές τιμές που καθορίζονται στην Οδηγία.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν εξασφάλισε τη συμμόρφωσή της με την ετήσια οριακή τιμή για το NO2 στην Αθήνα για την περίοδο 2010-2014, ούτε κατήρτισε σχέδιο για την ποιότητα του αέρα, το οποίο να προσδιορίζει τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν ότι η περίοδος υπέρβασης θα είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.
Επιπλέον, η Ελλάδα δεν δημιούργησε κατάλληλα σημεία δειγματοληψίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για να εξασφαλίσει την ορθή παρακολούθηση των συγκεντρώσεων NO2.
Τέλος, δεν υπέβαλε επίσης πλήρη έκθεση για την ποιότητα του αέρα, όπως απαιτείται από σχετική απόφαση της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, επειδή η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη με όλες αυτές τις υποχρεώσεις της, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή.
Σύσταση προειδοποίηση για την ασφάλιση αυτοκινήτων στην Ελλάδα
Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με διάταξη του ελληνικού νόμου για την ασφάλιση των αυτοκινήτων απέστειλε η Κομισιόν.
Έπειτα από διενέργεια αξιολόγησης, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι ισχύουσες εθνικές διατάξεις καθιστούν δυνατή την άρνηση της αποζημίωσης προσώπων, τα οποία είναι ασφαλισμένοι, νόμιμοι εκπρόσωποι του νομικού προσώπου που έχει στην κατοχή του το όχημα ή σύζυγοι των κατόχων ασφαλιστήριων συμβολαίων και των συγγενών τους.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η σχετική διάταξη της ελληνικής νομοθεσίας -η οποία δεν επιτρέπει, σε περίπτωση ατυχήματος, ο ιδιοκτήτης οχήματος να λάβει αποζημίωση, ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης δεν είναι ο οδηγός- αντιβαίνει στο ενωσιακό Δίκαιο σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων-οχημάτων (Οδηγία της ΕΕ για την ασφάλιση αυτοκινήτων). Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές Αρχές να διευκρινίσουν τα εθνικά τους μέτρα για την εφαρμογή της εν λόγω Οδηγίας στην Ελλάδα.
Προειδοποίηση και στην ενέργεια για την Ελλάδα
Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και σε 14 ακόμα χώρες ζητώντας επισήμως την ορθή μεταφορά της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση στο εθνικό τους δίκαιο απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εν λόγω οδηγία του 2012 θεσπίζει κοινό πλαίσιο μέτρων για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης εντός της ΕΕ, με σκοπό να εξασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου της ΕΕ για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% έως το 2020 και να δρομολογηθούν περαιτέρω βελτιώσεις της ενεργειακής απόδοσης και μετά το συγκεκριμένο έτος. Βάσει της οδηγίας, όλες οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποδοτικά σε κάθε στάδιο της ενεργειακής αλυσίδας, από την παραγωγή έως την τελική κατανάλωση.
Σύσταση στην Ελλάδα για τα προσωπικά δεδομένα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα και άλλα έξι κράτη-μέλη να μεταφέρουν την οδηγία «για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου».
Για το θέμα η Επιτροπή έχει στείλει αιτιολογημένες γνώμες σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Κύπρο, Λετονία και Σλοβενία.
Η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη όφειλαν, σύμφωνα με την Επιτροπή, να είχαν μεταφέρει την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο έως τις 6 Μαΐου 2018.
Η οδηγία προστατεύει το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην προστασία των δεδομένων, όταν οι αρχές επιβολής της ποινικής νομοθεσίας χρησιμοποιούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς επιβολής του νόμου.
«Οι ενωσιακοί κανόνες εξασφαλίζουν ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των θυμάτων, των μαρτύρων και των υπόπτων αξιόποινων πράξεων, προστατεύονται δεόντως.
Η θέσπιση παρόμοιων προτύπων προστασίας των δεδομένων διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας», επισημαίνει η Επιτροπή.
Και οι επτά χώρες έχουν προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν και να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα. Διαφορετικά, οι υποθέσεις μπορεί να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ελλάδα και Κύπρος στο στόχαστρο της ΕΕ για την κινητικότητα σπουδαστών-ερευνητών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ για την κινητικότητα σπουδαστών και ερευνητών από τρίτες χώρες, εντός της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες στην Ελλάδα και την Κύπρο, επειδή δεν κοινοποίησαν τα μέτρα με τα οποία μεταφέρεται πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο η οδηγία σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου, διαμονής και κινητικότητας εντός της ΕΕ υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών. Τα κράτη μέλη όφειλαν να είχαν ευθυγραμμίσει έως τις 23 Μαΐου 2018 την εθνική τους νομοθεσία με την εν λόγω οδηγία και να ενημερώσουν σχετικά την Επιτροπή.
Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα και στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2018 και τώρα αποστέλλει αιτιολογημένες γνώμες, που είναι το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει. Τα δύο κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να μεταφέρουν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Σύσταση στην Κύπρο για τις αποζημιώσεις των επενδυτών
Σε ότι αφορά την αποζημίωση των επενδυτών η Κομισιόν καλεί την Κύπρο να εφαρμόσει ορθά τους εθνικούς κανόνες ώστε να συμμορφώνεται με το ενωσιακό δίκαιο (οδηγία 97/9/ΕΚ).
Η οδηγία, που εκδόθηκε το 1997, προστατεύει τους επενδυτές, προβλέποντας αποζημίωση, εάν μια επιχείρηση επενδύσεων δεν τους επιστρέψει τα κεφάλαιά τους.
Κατά κανόνα, προβάλλονται αξιώσεις δυνάμει της οδηγίας εάν υπάρχει απάτη ή άλλες αθέμιτες διοικητικές πρακτικές ή όταν η επιχείρηση επενδύσεων δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της λόγω λειτουργικών σφαλμάτων.
Η Κομισιόν ανησυχεί για το γεγονός ότι οι κυπριακές αρχές δεν έχουν προσδιορίσει τι συνιστά αδυναμία των επιχειρήσεων να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επενδυτών και να αποζημιώσουν τους επενδυτές μετά τη θεμελίωση των απαιτήσεων χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
Προειδοποίηση για τη νομοθεσία κατά του «ξεπλύματος» και στην Κύπρο
Αναφορικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες η Κομισιόν καλεί την Κύπρο και 9 κράτη μέλη να μεταφέρουν πλήρως στο εθνικό τους δίκαιο την ενωσιακή νομοθεσία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας [οδηγία (ΕΕ) 2015/849].
Παρά το γεγονός ότι αυτά τα κράτη μέλη είχαν δηλώσει ότι είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό τους δίκαιο, η Κομισιόν αξιολόγησε τα κοινοποιηθέντα μέτρα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λείπουν ορισμένες διατάξεις.
Η έγκαιρη και ορθή μεταφορά τους είναι καίριας σημασίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, όπως αποδεικνύουν αρκετά σκάνδαλα που ξέσπασαν πρόσφατα στον συγκεκριμένο τομέα στην ΕΕ. Τα κενά σ` ένα κράτος μέλος μπορούν να επηρεάσουν όλα τα άλλα κράτη μέλη.
Αναλυτικά όλες οι συστάσεις στα κράτη – μέλη εδώ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας