Ελλάδα

Αργίες 2019 – Καθαρά Δευτέρα 2019: Πότε “πέφτει”

Αργίες 2019 – Καθαρά Δευτέρα 2019: Πότε “πέφτει”
Αργίες 2019 - Καθαρά Δευτέρα 2019: Πότε θα πέσει το πρώτο τριήμερο του 2019.

Αργίες 2019 Καθαρά Δευτέρα 2019: Οι πρώτες αργίες του 2019 πέρασαν. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη σκέφτονται πότε πέφτουν όλες οι υπόλοιπες αργίες του 2019.

Αργίες 2019 – Καθαρά Δευτέρα 2019: Πότε “πέφτει”

Το παραδοσιακό τριήμερο, αυτό της Καθαράς Δευτέρας, το 2019 πέφτει στις 11 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα), ενώ η Πρωτομαγιά το 2019 θα πέσει Τετάρτη. Η Κυριακή του Πάσχα είναι στις 28 Απριλίου 2019.

Η 25η Μαρτίου πέφτει Δευτέρα, όπως Δευτέρα είναι το 2019 και η 28η Οκτωβρίου. Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου είναι του Αγίου Πνεύματος, ενώ Πέμπτη η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, 15 Αυγούστου 2019. Τα Χριστούγεννα του 2019 είναι Τετάρτη, όπως και η Πρωτοχρονιά του 2020.

Ας δούμε αναλυτικά όλες τις αργίες του 2019

  • Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019, Δευτέρα
  • Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25 Μαρτίου 2019, Δευτέρα
  • Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου 2019, Παρασκευή
  • Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου 2019, Σάββατο
  • Κυριακή του Πάσχα 28 Απριλίου 2019, Κυριακή
  • Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου 2019, Δευτέρα
  • Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου 2019, Τετάρτη
  • Αγίου Πνεύματος 17 Ιουνίου 2019, Δευτέρα
  • Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου 2019, Πέμπτη
  • Ημέρα του «ΟΧΙ» 28 Οκτωβρίου 2019, Δευτέρα
  • Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2019, Τετάρτη
  • Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2019, Πέμπτη.

Καθαρά Δευτέρα 2019: Τι γιορτάζουμε

Η ονομασία Καθαρά Δευτέρα προέρχεται από τους Χριστιανούς, γιατί με την έναρξη της νηστείας «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Οπως καταλαβαίνει κανείς και από το όνομά της (Σαρακοστή) η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης, συνηθίζεται το πέταγμα χαρταετού.

Υπενθυμίζεται πως η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας στην Ελλάδα

Από παλιά, η Καθαρά Δευτέρα πέρασε στη συνείδηση του λαού σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί την Καθαρά Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».

Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του αετού. Οι χριστιανοί, παρέες παρέες, βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά και το ρίχνουν στη διασκέδαση και το χορό.

Σε όλη η Ελλάδα οι κάτοικοι υποδέχονται τη Σαρακοστή με τα δικά της ξεχωριστά έθιμα. Μερικά από αυτά τα παρουσιάζει το Visit Greece. Σε όλη σχεδόν την Ελλάδα –και σε διάφορες παραλλαγές– το χορευτικό δρώμενο, το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους.

Ο βλάχικος γάμος της Θήβας, πανάρχαιο έθιμο που πραγματοποιείται παραδοσιακά με το ξύρισμα του γαμπρού και το στόλισμα της νύφης, η οποία στη πραγματικότητα είναι άνδρας.

Το έθιμο του Αγά –με ρίζες στην Τουρκοκρατία– αναβιώνει στα Μεστά και στους Ολύμπους της Χίου. Ο Αγάς, αυστηρός δικαστής, δικάζει και καταδικάζει με χιούμορ και πειράγματα τους θεατές του εθίμου.

Στην Αλεξανδρούπολη, ένας κάτοικος μεταμφιέζεται σε Μπέη και περιδιαβαίνει την πόλη μοιράζοντας ευχές για το καλό.

Στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων στην Κάρπαθο ανταλλάσσονται απρεπείς χειρονομίες μεταξύ των θεατών, και γι’ αυτό οδηγούνται στο «δικαστήριο» από τους Τζαφιέδες (χωροφύλακες), προς απονομή δικαιοσύνης από τους σεβάσμιους του νησιού.

Το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος συναντάμε στο Γαλαξίδι, με τους καρναβαλιστές να χορεύουν κυκλωτούς χορούς αλευρωμένοι και μουτζουρωμένοι!

Του Κουτρούλη ο Γάμος στη Μεθώνη –η αναβίωση ενός πραγματικού γάμου που άφησε εποχή κατά τον 14ο αιώνα– συντελείται κάθε Καθαροδευτέρα με έντονη σατυρική διάθεση και πειράγματα για τη νύφη.

Το έθιμο του Αχυρένιου Γληγοράκη στη Βόνιτσα, όπου ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνάει σε όλο το χωριό για να καταλήξει σε μια φλεγόμενη βάρκα ανοιχτά της θάλασσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments