Παράξενες ασθένειες: Υπάρχουν και κανείς δεν τις γνωρίζει
Παράξενες ασθένειες: Αρκετοί από εμάς γνωρίζουμε πως υπάρχουν άπειρες ασθένειες.
Κοινές, γνωστές, ελαφριές, βαριές, σπάνιες αλλά και παράξενες.
Μάλιστα όσον αφορά τις παράξενες, υπάρχουν αρκετοί που δεν τις γνωρίζουν.
Ωστόσο μερικές από αυτές προκαλούν εντύπωση και έκπληξη.
Το παράξενο με τις ασθένειες αυτές είναι πως αρκετές έχουν ονόματα παραμυθιών, ενώ άλλες από την ονομασία τους και μόνο σε κάνουν να αναρωτιέσαι: “Πως γίνεται να υπάρχει τέτοια ασθένεια;”
Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:
Το σύνδρομο της ξένης προφοράς
Πρόκειται για μια αιφνίδια και ριζική αλλαγή της φωνής του ασθενή ο οποίος αποκτά ξένη προφορά. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί λιγότερες από 100 περιπτώσεις.
Το πιο γνωστό περιστατικό συνέβη το 1941 όταν μια Νορβηγίδα απέκτησε ξαφνικά Γερμανική προφορά μετά από τραυματισμό που υπέστη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού.
Το σύνδρομο του άντρα-δέντρο
Ο Dede Koswara είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του συγκεκριμένου συνδρόμου. Πρόκειται για μια ακραία γενετική μετάλλαξη όπου το σώμα γεμίζει ελιές και παρατηρείται ανεπάρκεια λευκών αιμοσφαιρίων.
Το σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων
Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από το κλασικό παραμύθι του 1865 όπου η Αλίκη αλλάζει διαστάσεις. Ο ασθενής που πάσχει από το σύνδρομο αυτό έχει αλλοιωμένη αντίληψη των μεγεθών και των σχημάτων, βλέποντας τα πράγματα πιο μεγάλα, πιο μικρά, πιο κοντά ή πιο μακριά από ότι είναι στην πραγματικότητα.
Η πάθηση μπορεί να αποπροσανατολίσει τον ασθενή και να επηρεάσει την αφή και την ακοή του.
Το συνδρομο του λυκανθρώπου
Η μη φυσιολογική τριχοφυΐα στο σώμα είναι γνωστή ως “hypertrichosis lanuginosa ή το σύνδρομο του λυκανθρώπου. Υπάρχουν δύο μορφές της ασθένειας αυτής: η κληρονομική και η επίκτητη.
Δεν έχει βρεθεί θεραπεία για το σύνδρομο αλλά η τριχοφυΐα μπορεί να καταπολεμηθεί με λέιζερ. Ο Jesus Fajardo ποζάρι σε πολιτιστικό κέντρο στο Μεξικό. Ο Fajardo ξεκίνησε να δουλεύει σε τσίρκο στα 13 του και αποσύρθηκε μετά από 20 χρόνια. Σήμερα εργάζεται σε επιπλοποιείο.
Το σύνδρομο Moebius
Πρόκειται για άλλο ένα σπάνιο σύνδρομο κατά το οποίο οι ασθενείς εμφανίζουν πλήρη παράλυση στο πρόσωπο. Δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια τους και να κάνουν οποιαδήποτε έκφραση. Ένας ασθενής κάνει βελονισμό στην προσπάθειά του να θεραπευτεί από την παράλυση, στο Πεκίνο.
Το γέλιο του θανάτου
Η ασθένεια αυτή ονομάζεται και Kuru, και την πάθαιναν μόνο τα μέλη της φυλής Fore στη Νέα Γουινέα. Κατά τη δεκαετία του ’50 έγινε παγκοσμίως γνωστό ότι κάποιοι άνθρωποι πέθαναν μετά από κρίση υστερικού γέλιου.
Ο Αμερικανός γιατρός Carleton Gajdusek έλυσε το μυστήριο ανακαλύπτοντας ότι η πάθηση αυτή οφείλεται στον κανιβαλισμό νεκρών (έτρωγαν νεκρά μέλη της φυλής). Ο Gajdusek κέρδισε το Νόμπελ το 1976 για τη μελέτη της ασθένειας.
Το σύνδρομο της Ιερουσαλήμ
Ανεξάρτητα από θρησκεία και πίστη, το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει τον καθένα. Μια επίσκεψη στην ιερή πόλη μπορεί να πυροδοτήσει την πεποίθηση ότι το άτομο είναι ο Μεσσίας ή ότι επικοινωνεί με το Θεό. Οι ντόπιοι γιατροί αναφέρουν ότι η καλύτερη θεραπεία είναι να φύγει ο ασθενής από την πόλη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας