Instagram: Μεγάλες αλλαγές μετά την αυτοκτονία έφηβης
Μια αυτοκτονία, πολλές κατηγορίες και ένα Instagram σε… κρίση. Και μια ανακοίνωση που φέρνει αλλαγές.
Με μία περιεκτική αλλά μεγάλης βαρύτητας ανακοίνωση, η ψηφιακή πλατφόρμα του Instagram έβαλε τέλος στην ανάρτηση φωτογραφιών που δείχνουν εικόνες αυτοτραυματισμού, σωματικής βλάβης αλλά και μηνυμάτων που ωθούν σε πράξεις βίας είτε προς τρίτους είτε προς το ίδιο το άτομο που κάνει την ανάρτηση.
Αφορμή για την ευνόητη για πολλούς απόφαση, στάθηκε η αυτοκτονία της Βρετανής έφηβου, Μόλι Ράσελ, η οποία για μεγάλο διάστημα αναρτούσε στο λογαριασμό της στο δημοφιλές Μέσο, φωτογραφίες αυτοτραυματισμού αλλά και λεκτικό υλικό που κωδικοποιούσε πιθανές αυτοκτονικές τάσεις.
Οι ιθύνοντες του Instagram αφού πρώτα κατηγορήθηκαν από τον πατέρα της 14χρονης, παραδέχθηκαν ότι δεν έκαναν όσα έπρεπε και επέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό να διακινούνται φωτογραφίες που μπορεί να βαρύνουν τη ψυχολογία, ευάλωτων και μη ατόμων.
«Δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε να είμαστε στον εντοπισμό υλικού που παραπέμπει σε αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονίες ώστε να προστατέψουμε τις πιο ευαίσθητες ομάδες. Θα γίνουμε καλύτεροι και δεσμευόμαστε στο να αφαιρούμε το συγκεκριμένο υλικό το συντομότερο δυνατό», ήταν τα λόγια του επικεφαλής περιεχομένου του Instagram.
H κριτική που δέχεται το Μέσο είναι σφοδρή, με τις περισσότερες φωνές να τονίζουν ότι αυτή η διαδικασία ελέγχου του περιεχομένου, θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και χρόνια.
Ο τρόπος με τον οποίο οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συχνά δέχεται αμφισβήτηση, με περιστατικά όπως διαδικτυακό bullying, απειλές, εκβιασμοί και άλλα φαινόμενα, να συντηρούν ένα μη ασφαλές περιβάλλον. Η συζήτηση θα πρέπει να επεκταθεί στο ποιος και σε τι βαθμό ευθύνεται για περιστατικά που φτάνουν ακόμη και στην αυτοκτονία, την ώρα που οι εταιρείες δείχνουν ανήμπορες να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο που θα θέτει συγκεκριμένα όρια.
Η ορθή χρήση των Μέσων, ναι μεν πρέπει να ρυθμίζεται και να ελέγχεται από τα ίδια τα Μέσα με συχνούς ελέγχους και χρήση προτύπων για τη λειτουργία της κοινότητας αλλά αρωγοί οφείλουν να στέκονται η οικογένεια, οι εκπαιδευτικοί φορείς και το στενό περιβάλλον του κάθε ατόμου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας