Τεχνολογία

Passwords: Αυτά είναι τα μυστικά για να μη σε χακάρουν ποτέ

Passwords: Πως να καταλάβεις αν σε έχουν χακάρει;

Όταν διαλέγεις κάποια Passwords για να προστατεύσεις τη συσκευή σου, το email σου ή τους λογαριασμούς σου στα social media, δεν το πολυσκέφτεσαι.

Μπορεί μάλιστα να χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό πάνω από μία φορά.

Σκέφτεσαι «σιγά μην χακάρουν εμένα;». Όμως δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος.

Αυτά είναι τα μυστικά για καλύτερα passwords.

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), σε ενημερώνει και σου λέει όλα τα μυστικά για καλύτερα passwords.

Το μήνυμα καμπάνιας απαντά στην πάντα επίκαιρη ερώτηση για όλους τους ψηφιακούς χρήστες: Τι μπορεί να μας καταστήσει ευάλωτους στόχους σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις;

Πρώτα απ’ όλα ο κωδικός πρόσβασης σε συνδέσεις και εφαρμογές στο διαδίκτυο, αν από άγνοια ή αμέλεια δεν εφαρμόζονται βασικά μέτρα ασφάλειας.

Ο κωδικός πρόσβασης είναι πολύ σημαντικός κι εσύ πρέπει να δίνεις την απαραίτητη προσοχή!

 Μερικές συμβουλές για πιο ασφαλή passwords

  1. Αφού φτιάξετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, διαφορετικούς για κάθε εφαρμογή ή σύνδεση που χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να τους ανανεώνετε τακτικά (κάθε 6 μήνες τουλάχιστον).
  2. Εκτός από ισχυρό, το password πρέπει να είναι και μυστικό. Να ξέρετε ότι καμία εταιρεία που προσφέρει νόμιμη υπηρεσία δεν θα σας ζητήσει να στείλετε τον κωδικό σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  3. Σημαντικό είναι να μην αποθηκεύετε τον κωδικό σας σε προγράμματα πλοήγησης στο διαδίκτυο ή σε μια εφαρμογή, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε έναν κοινόχρηστο υπολογιστή. Καλύτερα ακόμη, απενεργοποιήστε την επιλογή απομνημόνευσης κωδικού.
  4. Επιπλέον, ένα ασφαλές password θα σας προστατεύει μόνο αν ένας κακόβουλος δεν μπορέσει να το παρακάμψει με άλλο τρόπο (π.χ. με την ερώτηση ασφάλειας για την ανάκτηση του password). Θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ισχυρή ερώτηση ασφαλείας που οι χάκερς δεν θα μπορούν να μαντέψουν.

Πως να καταλάβεις αν σε έχουν χακάρει;

  • Τελειώνει ξαφνικά η μπαταρία του κινητού σου πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν έχεις στο κινητό σου μια άγνωστη εφαρμογή.
  • Η συσκευή σου ζεσταίνεται ακόμα κι όταν δεν το χρησιμοποιείς. Αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι ότι υπάρχει μια άγνωστη εφαρμογή που «τρέχει» στο background.
  • Γίνεται επανεκκίνηση, απενεργοποίηση, κλήση αριθμών ή εκτέλεση εφαρμογών χωρίς να το έχεις ζητήσει εσύ. Εάν δεν είναι βλάβη του συστήματος, τότε είναι σημάδι ότι σ’ έχουν χακάρει.
  • Υπάρχουν άγνωστοι αριθμοί στις πρόσφατες κλήσεις σου.
  • Δεν μπορείς ν’ απενεργοποιήσεις το κινητό σου και αντ’ αυτού ξεκινούν να εκτελούνται διαφορετικές εφαρμογές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο