Οικονομία

Κτηματολόγιο: Οι κινήσεις – SOS για όσους είχαν δηλώσει ακίνητα το 2008

Κτηματολόγιο: Οι κινήσεις – SOS για όσους είχαν δηλώσει ακίνητα το 2008
Μεγάλο "αγκάθι" για το Κτηματολόγιο αποτελεί το ζήτημα της χρησικτησίας και αυτό γιατί η έλλειψη τίτλων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές αφορά πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών.

Το Κτηματολόγιο είναι μία ψηφιακή βάση δεδομένων, όπου καταγράφονται όλες οι πράξεις που δημιουργούν, μεταβιβάζουν, αλλοιώνουν ή καταργούν δικαιώματα σε ακίνητα.

Θέμα ημερών αποτελεί η προανάρτηση για την Αθήνα, καθώς μέσα στον Απρίλιο πρόκειται οι πολίτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που είχαν καταθέσει κατά την κτηματογράφηση του 2008.

Σκυτάλη πιθανότατα τον Μάιο για το Κτηματολόγιο αναμένεται να πάρουν η Λαμία, o Βόλος και η Λιβαδειά, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν οι περιοχές που βρίσκονται στην παρούσα φάση κατά τη διαδικασία συλλογής δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η σχετική πλατφόρμα προανάρτησης για την Αθήνα είναι ήδη έτοιμη, ενώ η επικαιροποίηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται να είναι απλή και γρήγορη.

Ειδικότερα, ο πολίτης θα κληθεί σε πρώτη φάση να μπει με τους κωδικούς του TAXISnet στη σχετική πλατφόρμα και να δει τόσο αν τα προσωπικά του στοιχεία όσο και του ακινήτου είναι ορθά.

Αν δεν υπάρχουν λάθη, θα χρειαστεί να απαντήσει είτε με e-mail είτε να «κατεβάσει» τη σχετική αίτηση και να την καταθέσει στο Κτηματολογικό Γραφείο στο Γαλάτσι, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Ωστόσο, για περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα, οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν τις αντίστοιχες αιτήσεις.

Η πρώτη είναι η «αίτηση διόρθωσης στοιχείων δήλωσης», η δεύτερη η «αίτηση γνωστοποίησης αλλαγή στοιχείων επικοινωνίας», η τρίτη η «αίτηση κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων», η τέταρτη η «αίτηση χορήγησης αντιγράφων» και τέλος η «αίτηση χορήγησης βεβαίωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δεύτερο χρόνο, το Κτηματολόγιο σε συνεργασία με τον ανάδοχο θα ενημερώσει:

  • Τους δικαιούχους που υπέβαλαν δήλωση για την προανάρτηση της κτηματολογικής βάσης στο Διαδίκτυο.
  • Τους δικαιούχους, οι οποίοι δεν κατέβαλαν το απαιτούμενο τέλος κτηματογράφησης κατά την υποβολή της δήλωσης.

Όσους υπέβαλαν δήλωση, αλλά ύστερα από την επεξεργασία των υποβληθέντων και συλλεχθέντων στοιχείων, το εν λόγω δηλωθέν δικαίωμα δεν συμπεριλήφθηκε στους προκαταρκτικούς κτηματολογικούς πίνακες, είτε διότι η πράξη που προσκόμισαν δεν ήταν πρόσφορη είτε διότι δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός είτε διότι προκρίθηκε το δικαίωμα άλλου, ότι τα δικαιώματά τους δεν θα συμπεριληφθούν στους κτηματολογικούς πίνακες της ανάρτησης, εάν δεν προσκομίσουν περαιτέρω στοιχεία για την τεκμηρίωση ή τον εντοπισμό του δικαιώματός τους.

Όσους δικαιούχους δεν υπέβαλαν δήλωση, αλλά το δικαίωμά τους, το οποίο συμπεριλήφθηκε στην κτηματολογική βάση της προανάρτησης, προέκυψε από την επεξεργασία στοιχείων τρίτων ή κυρωμένων διοικητικών πράξεων ή περιλήψεων, που απέστειλε ο αρμόδιος υποθηκοφύλακας, σχετικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής του παγίου τέλους που αναλογεί.

Χρησικτησία

Το μεγαλύτερο, πάντως, αγκάθι για το Κτηματολόγιο αποτελεί το ζήτημα της χρησικτησίας και αυτό γιατί η έλλειψη τίτλων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές αφορά πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών. Πρόκειται δηλαδή για ιδιοκτησίες που πέρασαν στις επόμενες γενιές «διά λόγου» και έτσι δημιουργείται πρόβλημα τόσο στους ίδιους τους ιδιοκτήτες, όσο και στο φορέα.

Όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση του Κτηματολογίου, αναμένεται το επόμενο διάστημα να τεθεί σε ισχύ ο νόμος του 2013 με τον οποίον προβλέπεται η διασταύρωση στοιχείων του Κτηματολογίου με το Ε9. Ωστόσο, τονίστηκε ότι δεν θα γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δήμαρα, θα υπάρξει διασύνδεση και με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, προκειμένου να διασταυρωθούν τα στοιχεία βάσει του Ε9.

Αφού ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων, το Κτηματολόγιο θα χρησιμοποιήσει τη βάση δεδομένων της φορολογικής αρχής για να επιβεβαιώνει τη χρησικτησία, διαπιστώνοντας παράλληλα αν κάποιοι ιδιοκτήτες δεν υπέβαλαν δηλώσεις.

Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα ειδοποιούνται με μήνυμα μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, προκειμένου να προσέλθουν και να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Αναλυτικότερα, η λύση της χρησικτησίας που προωθείται προβλέπει την προσκόμιση του Ε9, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και στην πράξη πως ο εκάστοτε ιδιοκτήτης έχει πράγματι το ακίνητο στη κατοχή του τα τελευταία 20 χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο και πέρα από το Ε9, ο πολίτης για να είναι διασφαλισμένος πρέπει επιπλέον να προσκομίσει ένα ακόμα έγγραφο το οποίο να αποδεικνύει 20ετή χρήση.

Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να είναι έγγραφα όπως υποθήκες ή βάρη, έγγραφα χορήγησης επιδότησης.

Αντίστοιχα, δεκτή ως αποδεικτικό έγγραφο γίνεται η πράξη αναγνώρισης των ορίων των όμορων οικοπέδων, όπου οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που γειτνιάζουν αναγνωρίζουν τον πολίτη ως ιδιοκτήτη του διπλανού χώρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments