Επίσκεψη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία: Όλα όσα έγιναν – Η οικονομία, η selfie και η Μπαζιάνα
Η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία τα είχε όλα. Φωτογραφίες, χαμόγελα, μια selfie (όχι ιδιαίτερα επιτυχημένη από τον Ζόραν Ζάεφ), όρκους φιλίας και εξαγγελίες για οικονομικές ευκαιρείς και φιλόδοξες συνεργασίες.
Αρχικά, ο Ζόραν Ζάεφ όπως αναφέραμε παραπάνω “αιφνιδίασε” τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς τον υποδέχτηκε στο κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια λίγο πριν την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους με μια…selfie. Από την μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας, σε εύθυμο κλίμα τον οδήγησε προς την πλευρά των Ελλήνων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.
Το όμορφο κλίμα διατηρήθηκε καθ’ όλη την διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών τόσο μπροστά στις κάμερες, όσο και στο τετ α τετ που είχαν στο γραφείο του Σκοπιανού πρωθυπουργού.
- Η selfie Ζάεφ – Τσίπρα:
Από την άλλη, τα φλας τράβηξε επάνω της και η σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα, Μπέττυ Μπαζιάνα. Εντυπωσιακή, αλλά ταυτοχρόνως κομψή επισκέφτηκε τον τάφο του Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».
Η σύζυγος του πρωθυπουργού άφησε λίγα κόκκινα λουλούδια στον τάφο του ανθρώπου που, μέσα από τις σελίδες του Καζαντζάκη, καταδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο ζωής, ανθρωπιάς, αγώνα αλλά και του Ελληνισμού.
Επισημαίνεται ότι ο τάφος του Αλέξη Ζορμπά, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γεώργιος, ανακαλύφθηκε στο νεκροταφείο Μπούτελ των Σκοπίων μόλις το 1997.
“Ένα πρωί ξημερώματα χωρίσαμε. Αυτός πήγε κατά βορρά”, γράφει ο Καζαντζάκης στο βιβλίο του για το χωρισμό του με τον Αλέξη Ζορμπά, που έγινε στις αρχές του 1930.
Μπέττυ Μπαζιάνα: Επισκέφτηκε το κάστρο των Σκοπίων όπου την υποδέχτηκε η σύζυγος του Ζόραν Ζάεφ
Στιγμές αργότερα, η σύντροφος του πρωθυπουργού επισκέφτηκε το μεσημέρι το κάστρο των Σκοπίων όπου την υποδέχτηκε η σύζυγος του Ζόραν Ζάεφ, Ζόριτσα Ζαέβα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της βόλτας τους ξεναγήθηκαν στο μεσαιωνικό φρούριο, το οποίο είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της πόλης με θέα τον ποταμό Αξιό.
Από εκεί η κυρία Μπαζιάνα είχε την ευκαιρία να δει τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες του κέντρου των Σκοπίων και τα κτίρια της σοσιαλιστικής εποχής, όπως ακόμα και τα απομεινάρια της εβραϊκής συνοικίας που καταστράφηκε με το σεισμό του 1963.
Φίλοι… για πάντα με φόντο τις οικονομικές ευκαιρίες
Η σφιχτή αγκαλιά των δύο ανδρών μετά την κοινή συνέντευξη τύπου, καθώς και η επιλογή του Ζόραν Ζάεφ να εμφανιστεί στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ χωρίς γραβάτα, όπως ακριβώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν δύο στιγμές που συζητήθηκαν.
“Σήμερα ξεκινάμε να καλύπτουμε το χαμένο έδαφος και μια βαθιά φιλία όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων μας αλλά και μεταξύ των λαών μας”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε την ημέρα “ιστορική”. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε εκτενώς στις συμφωνίες που συνάφθηκαν και έστειλε πολλαπλά μηνύματα.
«Έχουμε χάσει πολύ καιρό, καιρό τριών δεκαετιών, και πρέπει να καλύψουμε αυτό το κενό», σημείωσε, υπογραμμίζοντας -όπως και ο κ. Ζάεφ- ότι η Συμφωνία που έχει κυρωθεί στα κυρίαρχα Κοινοβούλια δεν θα αμφισβητηθεί από κανέναν, διότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών και των λαών τους και αυτό θα γίνει αντιληπτό και θα πείσει και όσους καλοπροαίρετους πολίτες διατηρούν αμφιβολίες απέναντί της.
Μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός και στη γειτονική χώρα, τονίζοντας ότι «εδώ οικοδομούμε μια πολυεπίπεδη στρατηγική σχέση με μεγάλες προοπτικές, ωστόσο, για να προχωρήσει αυτή η σχέση πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα εδράζεται σε σταθερά θεμέλια». Αυτά, είπε, περιέχουν το απαραίτητο υλικό: τον αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα – το κοινό όραμα – για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία. Για να γίνουν τα θεμέλια στέρεα και να αντέξουν στο χρόνο», υπογράμμισε, «πρέπει τώρα να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Απεναντίας, και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας υπογράμμισε ότι ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας, προχώρησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να αναλογιστούν πώς είναι σήμερα τα πράγματα και πώς θα μπορούσαν να είναι, καθώς και να εργαστούν για να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ’ επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:
- Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση
- Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.
- Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις
- Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.
- Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά – Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.
- Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.
- Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.
- Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.
- Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασισμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της προοπτική θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ανταμειφθεί, τόνισε.
Να αναφέρουμε, ότι την κυβερνητική αποστολή συνόδευαν πάνω από 140 επιχειρηματίες, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το κυρίως “πιάτο” της επίσκεψης ήταν η οικονομία, όπως άλλωστε τόνισε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου (μετά από αυτή στις Πρέσπες) η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους δύο λαούς.
Εκτός αυτού, ανακοινώθηκε και η ίδρυση πρεσβειών στις δύο χώρες καθώς και την οικοδόμηση συνεργασίας των δύο χωρών τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαίωσε τον Ζόραν Ζάεφ ότι η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας στην προσπάθεια της να προχωρήσεις στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να ενταχθεί στην ΕΕ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας