Πολιτισμός

Εγκαινιάστηκε το 6ο Φεστιβάλ Επιστήμης στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων

Εγκαινιάστηκε το 6ο Φεστιβάλ Επιστήμης στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων
Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, το 6ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας (Athens Science Festival 2019).

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, το 6ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας (Athens Science Festival 2019), το οποίο θα διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Απριλίου. Διοργανώνεται από τον οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία-SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), έχοντας φέτος ως σύνθημα «Change is coming! – Κάτι αλλάζει!», καθώς στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκονται η προστασία του περιβάλλοντος, η βιώσιμη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία.

Οι μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η πείνα και η έλλειψη νερού, η ενεργειακή φτώχεια, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, απαιτούν νέους δρόμους ανάπτυξης που θα βασίζονται στη γνώση και στη τεχνολογική καινοτομία – και το Φεστιβάλ θα αναδείξει τους σχετικούς προβληματισμούς.

Συνολικά συμμετέχουν 140 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, θα πραγματοποιηθούν 100 διαδραστικά δρώμενα, 60 εργαστήρια για παιδιά (πάνω από 15 θα είναι περιβαλλοντικά), 20 εργαστήρια για ενήλικες (workshops), 30 ομιλίες και τρεις εκθέσεις τέχνης και επιστήμης, θα προβληθούν σχετικά ντοκιμαντέρ, θα γίνουν διαγωνισμοί, καθώς και ποικίλες δράσεις για κάθε ηλικία.

Μεταξύ άλλων, με τη δράση «Περί ανέμων και υδάτων» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα κατανοήσουν τα μετεωρολογικά φαινόμενα, ενώ θα πραγματοποιηθεί επίδειξη για το κλίμα της Γης μέσω γυαλιών εικονικής πραγματικότητας 360 μοιρών.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) θα μοιραστούν με τους επισκέπτες τα μυστικά ενός εργαστηρίου στο πλαίσιο της δράσης «Όταν η Χημεία συναντά τη Βιολογία». Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) διοργανώνει μια «ζωντανή» κοινωνική έρευνα για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Οι ερευνητές του «Δημόκριτου» θα μυήσουν τους επισκέπτες στο αίνιγμα της ύλης και στον αέναο χορό των ατόμων και των μορίων, ενώ το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) καλεί τους νεαρούς επιστήμονες του μέλλοντος, ηλικίας 12-17 ετών, να εντοπίσουν με τηλεσκόπιο την παρουσία πλαστικών και μικρό-πλαστικών σωματιδίων μέσα σε μια χούφτα άμμου από παραλία.

Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», θα παρουσιάσει τη δράση «Από χέρι σε χέρι», που εξηγεί το πώς μπορούμε να ελέγξουμε το χέρι ενός άλλου ανθρώπου χρησιμοποιώντας τον ηλεκτρισμό που παράγεται από τους μύες του χεριού μας όταν αυτό κινείται.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θα παρουσιάσει το «Βιολογικό εργαστήρι σε κουτί», ένα καινοτόμο σύστημα που μπορεί να βρει DNA σε δείγματα φυτών, ανθρώπου ή τροφίμων με τη βοήθεια ενός κινητού τηλεφώνου και σε χρόνο λιγότερο από μισή ώρα.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (EEAE), καλεί τους επισκέπτες να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στον κόσμο των ακτινοβολιών, μέσω μιας διαδραστικής παρουσίασης, ενώ το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά», καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν ένα μικρό ρομποτικό φίλο.Μεταξύ άλλων, το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μια  έκθεση (Czech Innovation Expo) που, συνδυάζοντας τη διαδραστική οπτικοακουστική τέχνη με την εικονική πραγματικότητα, θα παρουσιάζει τα 100 χρόνια επιτευγμάτων της Τσεχικής Δημοκρατίας στους τομείς της έρευνας και της επιστήμης.

Ακόμη, οι επισκέπτες θα έχουν στη διάθεση τους ένα φορητό ψηφιακό πλανητάριο (Planetarium on the Go) με ημισφαιρική οθόνη προβολής διαμέτρου έξι μέτρων, όπου θα προβάλλονται οκτώ αστρονομικά ντοκιμαντέρ. Η δράση «Από τη Γη στο Σύμπαν» (6-7 Απριλίου) θα γίνει με την υποστήριξη της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Για άλλη μία χρονιά, η θεατρική ομάδα των Science Reactors θα παρουσιάσει επιστημονικές ιστορίες με χιούμορ, δίνοντας έμφαση σε έναν βιώσιμο πλανήτη και τις τρεις βασικές έννοιες της επαναχρησιμοποίησης-ανακύκλωσης-εξοικονόμησης (Παρασκευή 5 Απριλίου, 21.30 ).

Η γενική είσοδος στο Φεστιβάλ (Πειραιώς 100, Γκάζι) θα κοστίζει πέντε ευρώ. Για σχολικές ομάδες – κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και κράτησης – το εισιτήριο κοστίζει 3 ευρώ ανά μαθητή, καθώς επίσης μειωμένο (3 ευρώ) είναι και το εισιτήριο για τους ανέργους και τα άτομα με αναπηρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments