Κόσμος

Brexit: Δηλώσεις ηγετών πριν από την έναρξη του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Brexit: Δηλώσεις ηγετών πριν από την έναρξη του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το Brexit.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το Brexit, με τη Γαλλία να ασκεί πιέσεις και τη Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, να εμφανίζονται πιο διαλλακτικές απέναντι στο Λονδίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη σύνοδο αυτή, είπε ότι “τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο” αναφορικά με μια μεγάλη παράταση για το Brexit. Ο Μακρόν είπε ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»: Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί.

Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση μεγάλης διάρκειας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι για την ίδια “είναι πολύ σημαντικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές”, σημειώνοντας ότι “αυτό εγγυάται τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών”.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ υποστήριξε ότι θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, όμως οποιαδήποτε απόφαση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή για ανάκληση του άρθρου 50 “θα πρέπει να ληφθεί από τον βρετανικό λαό”.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες αν η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης. Είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε τη Βετανία στο μπλοκ μας, δεν μπορεί να είναι ένας σιωπηλός εταίρος, θα πρέπει να έχει λόγο”, είπε, προσθέτοντας:

“Μέχρι να ακούσουμε τι έχει να πει η (Τερέζα) Μέι, είναι δύσκολο να λάβουμε απόφαση”. Ο Βαράντκαρ φάνηκε επίσης πρόθυμος να “δώσει λίγο περισσότερο χρόνο” στους Βρετανούς και να δείξει ευελιξία.

“Αυτό που χρειαζόμαστε εδώ είναι μια προοπτική, ένα σχέδιο, κάποια διαβεβαίωση ότι μια παράταση δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτό το αδιέξοδο επ’ άπειρον” είπε, τασσόμενος υπέρ μιας “τελωνειακής ένωσης” της ΕΕ με τη Βρετανία.

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ είπε ότι η όποια παράταση θα πρέπει να εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. “Ο κοινός μας σκοπός είναι να επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτή είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου να διασφαλιστεί η συντεταγμένη αποχώρηση του Ην. Βασιλείου”, είπε, προσθέτοντας πως “τώρα εναποκείται στους ηγέτες να αποφασίσουν”.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις τάχθηκε υπέρ μιας μεγαλύτερης παράτασης. “Θα έλεγα ότι η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ είναι ιδανική. Τότε η Βρετανία θα έχει περισσότερο χρόνο για να βρει μια λύση. Μέχρι τον Ιούνιο είναι μικρό το διάστημα.

Μια παράταση μέχρι το τέλος του έτους ή μέχρι τον επόμενο Μάρτιο (του 2020) είναι ιδανική”, είπε.

Ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισιάνις Κάρινς υπογράμμισε ότι η απόφαση για το τι θα γίνει “επαφίεται στο βρετανικό κοινοβούλιο και τον βρετανικό λαό” και υπενθύμισε ότι το Λονδίνο έχει τρεις επιλογές: αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αποχώρηση με συμφωνία και ανάκληση του άρθρου 50. “Εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν. Δεν είναι δική μας απόφαση”, τόνισε.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η νομιμότητα και η ακεραιότητα των ευρωπαϊκών θεσμών δεν θα πληγεί.

Όσο μεγαλύτερη είναι παράταση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος”, είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν σημειώνοντας ότι “είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσει η πρωθυπουργός Μέι τι συμβαίνει τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

“Υπάρχει απογοήτευση, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην ΕΕ. Δαπανήσαμε πολύ χρόνο και ενέργεια στο θέμα αυτό και έχουμε τόσα πολλά σημαντικά ζητήματα να προωθήσουμε”, κατέληξε.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε “αισιόδοξη” ότι οι Βρυξέλλες θα στηρίξουν το αίτημα της Μέι. “Όμως είναι πολύ πιθανόν η παράταση να είναι μεγαλύτερη απ’ όσο ανέφερε η Μέι στην επιστολή της”, συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στη Σύνοδο, είπε ότι είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί απόψε να αποτραπεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία. “Θα έχουμε πολλές σημαντικές συζητήσεις, για το πόσο μεγάλη θα είναι η παράταση και υπό ποιους όρους… Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα μπορεί να λειτουργήσει”, τόνισε.

Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ που είπε ότι “δεν είναι βέβαιος” αν θα δοθεί παράταση και ότι “δεν είναι σίγουρο” τι θα σημαίνει αυτό.

“Πρέπει να κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να πετύχουμε ένα συντεταγμένο Brexit”, σημείωσε από την πλευρά του ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν. Δήλωσε επίσης “ανοιχτός” στο να συζητήσει μια ευέλικτη παράταση, μέχρι το τέλος του έτους, όμως η Μέι “δεν το έχει ζητήσει”, όπως υπενθύμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments