Διεθνή

Παναγία των Παρισίων: Αιώνες ιστορίας έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες (vids)

Παναγία των Παρισίων: Αιώνες ιστορίας έγιναν στάχτη μέσα σε λίγες ώρες (vids)
Ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά μνημεία του κόσμου, η Παναγία των Παρισίων, τυλίχθηκε στις φλόγες το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού, η πυρκαγιά είναι πιθανό να οφείλεται σε ατύχημα.

Το Παρίσι -αλλά και όλος ο πλανήτης- θρηνεί για την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων.

Η καταστροφή του ιστορικού κτιρίου σημειώθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς.

Μεγάλη Δευτέρα χθες και οι πιστοί είχαν συρρεύσει στην Παναγία των Παρισίων για να προσευχηθούν.

«Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη Notre Dame, ήχησαν οι συναγερμοί του καθεδρικού ναού και οι επισκέπτες στη Notre-Dame άρχισαν γρήγορα να εκκενώνουν το κτίριο… Οι εργάτες είχαν σταματήσει τις εργασίες από τις 17:00 έως τις 17:30 ώρα Γαλλίας», όπως επισημαίνει ο Αντρέ Φινό, υπεύθυνος επικοινωνίας του καθεδρικού ναού.

«Αλλά δεν είμαστε σίγουροι εάν είχε απομείνει κάποιος. Δύο εταιρείες από την Ανατολική Γαλλία (η Meuse και Meurthe-et-Moselle) είχαν αναλάβει αυτό το έργο αποκατάστασης», προσθέτει.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Η γαλλική αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει μια ποινική έρευνα για το πώς ξέσπασε η φωτιά που οι πυροσβέστες ήρωες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο 8,5 ώρες αργότερα και αφού είχε καταστρέψει τη στέγη της και το κωδωνοστάσιο.

Η προσοχή έχει στραφεί στην αιτία της φωτιάς που ξέσπασε ενώ εκτελούνταν εργασίες ανακατασκευής του ναού, ύψους 6 εκατ. ευρώ, από το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το BBC, η φωτιά μπορεί να οφείλεται σε εργασίες ανακαίνισης. Οι γαλλικές αρχές ανέφεραν ότι οι εργασίες ανακατασκευής σταμάτησαν στις 18:45 το απόγευμα (ώρα Παρισιού) και μετά από πέντε ή έξι λεπτά, ξέσπασε από άγνωστη αιτία η φωτιά.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Παναγίας των Παρισίων, μόλις την Πέμπτη είχαν μετακινηθεί 16 θρησκευτικά αγάλματα που δημιουργήθηκαν πριν από πολλούς αιώνες, προκειμένου τα ίδια να συντηρηθούν και ο χώρος να καθαριστεί.

Παναγία των Παρισίων: Ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, είναι πιθανό να οφείλεται σε ατύχημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισίου Ρεμί Χέιτζ.

Ο ίδιος υποβάθμισε τα σενάρια εμπρησμού ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις σκοπιμότητας πίσω από τη φωτιά.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι 50 άνθρωποι συμμετέχουν στη «μακρά και πολύπλοκη» έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

Μετά από ολονύκτια επιχείρηση, οι περίπου 500 πυροσβέστες κατάφεραν οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν μετά από 14 ώρες, τη φωτιά στη Νοτρ Νταμ, που ξέσπασε στις 7:50 μ.μ (ώρα Ελλάδας) και εξαπλώθηκε σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής.

Οι φλόγες κατέκαψαν την οροφή και προκάλεσαν την κατάρρευση του πανύψηλου βέλους (ύψους 92 μέτρων).

Το κωδωνοστάσιο του καθεδρικού (ύψους 68μ.) που θεμελιώθηκε στα μέσα του 12ου αιώνα δεν κατέρρευσε τελικώς όπως είχε αρχικά μεταδοθεί.

Το κυρίως οικοδόμημα του μεσαιωνικού ναού διασώθηκε από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Τα περισσότερα ορειχάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί από το ναό στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης και επίσης γλίτωσαν από την πυρκαγιά.

Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1163μ.Χ και ολοκληρώθηκε στα μέσα του 13ου αιώνα. Τον θεμέλιο λίθο είχαν θέσει ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ και ο βασιλιάς Λουδοβίκος Ζ΄ της Γαλλίας.

Στις χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε το γαλλικό έθνος πως η «ανακατασκευή του ναού θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό».

Παναγία των Παρισίων: Οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν χρόνια, ίσως και δεκαετίες

Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering, αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια αλλά και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού προσφέρουν την βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες.

Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές.

Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.

Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων», δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.

Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, που υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.

Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».

«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους», δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ομως οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.

«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, που προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.

«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα», είπε.

Ζορμπά: Η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων

«Είναι βαθιά η θλίψη της καταστροφής αυτής -που την είδαμε ζωντανά να συμβαίνει στα μάτια μας μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης.

Είτε πρόκειται για ατύχημα -στην προκειμένη περίπτωση μάλλον αυτό συμβαίνει- είτε για κακόβουλη ενέργεια, όταν βλέπουμε ένα μνημείο να καταρρέει μπροστά στα μάτια μας νομίζω πια έχουμε μια πιο συναισθηματική σχέση πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν, γιατί η ζωή των μνημείων ταυτίζεται με στιγμές της ζωής μας, τα επισκεπτόμαστε» υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για την καταστροφή που υπέστη ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων.

«Εδώ είχαμε ένα μνημείο που ήταν σημείο αναφοράς της πόλης, όχι μόνο για τους Γάλλους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή, αλλά και για εκατομμύρια επισκέπτες. Έχουμε φωτογραφηθεί εκεί, είναι μέρος της ζωής μας πια. Οπότε η καταστροφή ενός μνημείου είναι μια απώλεια και προσωπική και φυσικά μια απώλεια της ιστορίας ενός τόπου. Είναι του 11ου αιώνα το μνημείο, έχει επιζήσει διαφόρων περιπετειών, επιθέσεων και καταστροφών και σήμερα βλέπουμε ότι βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια αποκατάστασης του καθεδρικού ναού του Παρισιού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα το διερευνήσουμε άμεσα».

Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση για τη διατήρηση των μνημείων, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η αίσθηση ότι μπορεί να συμβεί κάτι που κανείς δεν το περιμένει, αυτός ο αιφνιδιασμός δηλαδή, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει για έναν καλύτερο σχεδιασμό για μια καλύτερη αντιμετώπιση των πραγμάτων σε ότι αφορά τα μνημεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments