Αυτοκίνητο

Έλληνες οδηγοί: Το 35% πιάνει τιμόνι ακόμη κι αν έχει καταναλώσει αλκοόλ

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες οδηγοί αψηφούν τους κινδύνους και πιάνουν το τιμόνι έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ

Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Στην Ευρώπη κατά μέσο όρο το 25% των οδηγών που εμπλέκονται σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, έχει καταναλώσει αλκοόλ, αναφέρει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ). Σημειώνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες οδηγοί αψηφούν τους κινδύνους και πιάνουν το τιμόνι έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ χωρίς να το ξανασκεφτούν.

Το 35% των Ελλήνων οδηγών απαντά ότι οδηγεί ακόμη κι αν έχει καταναλώσει οινόπνευμα, χωρίς να δίνει σημασία στις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει το αλκοόλ στον οργανισμό και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, αλλά και τη ζωή άλλων συνανθρώπων του. «Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί. Πρόκειται για ένα συνδυασμό που σκοτώνει», τονίζει η ΕΙΕ, με αφορμή την έξοδο για το Πάσχα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους οδηγούς, σημειώνοντας ότι το επιτρεπόμενο όριο αιθυλικής αλκοόλης στο αίμα μπορεί να ξεπεραστεί πολύ εύκολα με την κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοολούχων ποτών. Για παράδειγμα, 55 ml ουίσκι ή βότκα, 160 ml μαυροδάφνη ή 490 ml μπύρα είναι ικανά για να φτάσουν το νόμιμο όριο συγκέντρωσης αλκοόλης στο αίμα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων, «σε κατάσταση μέθης δεν βρισκόμαστε -όπως, δυστυχώς, πιστεύει ο περισσότερος κόσμος- όταν ζαλιζόμαστε ή τρεκλίζουμε στο δρόμο ή έχουμε δυσκολία στη σωστή άρθρωση λέξεων. Η οδηγική ικανότητα επηρεάζεται και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλης -λίγο πάνω από το όριο- στις οποίες έχουμε άρση των φυσιολογικών αναστολών, ευφορία, φλυαρία, υπερεμπιστοσύνη και μείωση των ικανοτήτων».

Επιπλέον είναι σημαντικό, τονίζει η ΕΙΕ, να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι πολλές κατηγορίες φαρμάκων έχουν αλληλεπίδραση με την αιθυλική αλκοόλη, με αποτέλεσμα να μπορούν να επηρεάσουν την οδηγική ικανότητα ακόμα και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αντιυπερτασικά, υπνωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωτικά, αλλά και άλλα φάρμακα είναι ικανά να προκαλέσουν από υπνηλία μέχρι και θάνατο λόγω της αλληλεπίδρασης με το αλκοόλ.

Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που καταναλώνουν τέτοια φάρμακα να διαβάζουν προσεκτικά το φύλλο οδηγιών του σκευάσματος, έτσι ώστε να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ, όπου αυτή δημιουργεί αλληλεπιδράσεις, αναφέρει η ΕΙΕ. Επίσης, τονίζει ότι υπάρχουν και κατηγορίες φαρμάκων, όπως για παράδειγμα τα αντισταμινικά, τα οποία από μόνα τους μπορούν να επηρεάσουν την οδηγική ικανότητα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας κ. Λέων καταλήγει στέλνοντας το μήνυμα ότι «τις μέρες αυτές που συνηθίζεται η κατανάλωση αλκοόλης ο οδηγός της παρέας πρέπει να παραμείνει νηφάλιος, έτσι ώστε όλοι να ταξιδέψουν ασφαλείς και να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο