Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 10 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε
Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και είναι αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, τους Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Ξεκινώντας από το 2016, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιέρωσε και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου.
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Το pagenews.gr σας προτείνει 10 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε
- Περηφάνια και Προκατάληψη – Jane Austen
- 1984 – George Orwell
- Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια – Harper Lee
- Μεγάλες προσδοκίες – Charles Dickens
- Frankenstein – Mary Shelley
- Τα παιδιά του μεσονυκτίου – Salman Rushdie
- Jane Eyre – Charlotte Bronte
- Ανεμοδαρμένα ύψη – Emily Bronte
- Ο υπέροχος Γκάτσμπυ – F. Scott Fitzgerald
- Το κουρδιστό πορτοκάλι – Anthony Burgess
Η Βουλή συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και προβάλλει στην πρόσοψή της το σήμα της ημέρας, δίνοντας το μήνυμα ότι το βιβλίο και η γνώση αποτελούν τη βάση της Παιδείας και της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Βιβλιοθήκη της Βουλής άνοιξε τις πύλες της στο κοινό και ειδικότερα την Αίθουσα Ειδικών Συλλογών της, για μια περιήγηση στην ιστορία της. Έτσι, το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, μικροί και μεγάλοι επισκέφθηκαν τη Βιβλιοθήκη και συμμετείχαν σε προγραμματισμένες ωριαίες ξεναγήσεις με θέματα τα «Σπάνια και πολύτιμα της ελληνικής γλώσσας», τις «Εικόνες της ιστορικής Αθήνας στη Βιβλιοθήκη της Βουλής» και τη «Βιβλιοθήκη… για παιδιά!».
Μήνυμα Παυλόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Τη σταθερή και διαχρονική αξία του βιβλίου», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, υπενθυμίζοντας, παράλληλα, τα διδάγματα από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον Ναό της Παναγίας των Παρισίων.
Συγκεκριμένα, ο Πρ. Παυλόπουλος αναφέρει: «Ακόμη μας συγκλονίζει -κι ίσως αυτό θα διαρκέσει για πάντα- η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον εμβληματικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, το μνημείο-ορόσημο, μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όσο κι αν φαίνεται, τουλάχιστον prima faciae, παράδοξο, τούτη η πολιτισμική τραγωδία μας διδάσκει, μέσ’ από τις στάχτες της, και την αξία του βιβλίου. Αξία σταθερή, αξία διαχρονική.
Και για να γίνω σαφέστερος: Ουδείς μπορεί ν’ αμφιβάλλει ότι το μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ «η Παναγία των Παρισίων» κατέχει πια, ως απτό δείγμα πνευματικού κλασικισμού, περίοπτη θέση στο «Πάνθεο» της Παγκόσμιας Λογοτεχνικής Κληρονομιάς. Χάρη σ’ αυτό το βιβλίο, του οποίου τα λογοτεχνικά ίχνη μένουν ανεξίτηλα ως απαστράπτουσες ψηφίδες της εν γένει πνευματικής δημιουργίας, ο Ναός της Παναγίας των Παρισίων θα κατέχει, στο διηνεκές, περίοπτη θέση στη συλλογική μας μνήμη, ακόμη κι αν η Επιστήμη και η Τέχνη δεν καταφέρουν να επουλώσουν πλήρως τα βαθιά τραύματα, τα οποία άφησαν πίσω τους οι φλόγες».
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: «Το βιβλίο η δύναμη του πολίτη»
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου διοργανώνοντας την εκδήλωση: «Το βιβλίο η δύναμη του πολίτη». Μία συζήτηση με τους υποψήφιους δημάρχους Αθηναίων, ανοιχτή στο κοινό, σκοπεύοντας να στηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση για όλα τα θέματα που αφορούν το βιβλίο, ως βασικό θεμέλιο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Μία αλληλεπίδραση που θα δώσει τη δυνατότητα να τεθούν οι βάσεις ώστε το βιβλίο να διαδραματίσει τον ρόλο που του αρμόζει στην ελληνική κοινωνία.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Μ. Τρίτη, 23 Απριλίου, στη Στοά του Βιβλίου, στο Polis Art Café και ώρα 11:00 πμ. Συντονίζει και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιάννης Μπασκόζος.
Το μήνυμα της Μυρσίνης Ζορμπά για την δύναμη του βιβλίου
«Πρέπει να ξαναπιστέψουμε ότι το βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Με άλλους τρόπους ίσως από αυτούς που συνέβη παλαιότερα. Αυτούς τους νέους τρόπους χρειάζεται να ανακαλύψουμε, με όραμα, συνεργασία, οργάνωση και μέθοδο», τονίζει στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού πρόσθέτει ότι «τα δεδομένα στην αγορά του βιβλίου, αφενός εξαιτίας της κρίσης αφετέρου λόγω της ψηφιακής εποχής δεν έσβησαν την ανάγκη και την ευχαρίστηση της ανάγνωσης του βιβλίου, έστω κι αν άλλαξε ο τρόπος που συγγραφείς και αναγνωστικό κοινό συναντιούνται σήμερα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας