Υγεία

Παγάκια ψυγείου: Κι όμως δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζαμε

Παγάκια ψυγείου: Κι όμως δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζαμε
Τα παγάκια ψυγείου είναι μια γρήγορη λύση δροσιάς, ωστόσο κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου.

Τα παγάκια ψυγείου είναι η αλήθεια ότι πολλές φορές μας βγάζουν από την δύσκολη και κουραστική θέση να “πολεμάμε” με τις παγοθήκες το καλοκαίρι για μερικές σταγόνες δροσιάς στο νερό, το αναψυκτικό ή το ποτό μας. Ωστόσο το εν λόγω σύστημα που διαθέτουν τα ψυγεία φέρεται να “φιλοξενεί” πλήθος επικίνδυνων βακτηρίων, όπως διαπίστωσε κορυφαίος οργανισμός δημόσιας υγείας.

Αναλυτικότερα, το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Υγιεινής (National Sanitation Foundation – NSF) πήρε επιχρίσματα από 20 σπίτια στο Μίτσιγκαν των ΗΠΑ -σε μια προσπάθεια να βρει το πιο επικίνδυνο για βακτήρια σημείο στην μέση κουζίνα- και ανακάλυψε ότι οι περισσότερες από τις ενσωματωμένες μονάδες για παγάκια στα ψυγεία ήταν επικαλυμμένες με “ανησυχητικά υψηλά επίπεδα” ζύμης και μούχλας. Άλλα επικίνδυνα σημεία στην κουζίνα αποδείχτηκε ότι ήταν οι σπάτουλες από καουτσούκ, τα ανοιχτήρια και οι θήκες για τα μαχαιροπήρουνα.

Φωτογραφία Pixabay


Κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα ήταν μολυσμένα με Ε. Coli, σαλμονέλα και λιστέρια, που προκαλούν δυνητικά διάρροια, πυρετό και ακόμη και θάνατο σε άτομα με ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα (ηλικιωμένοι, παιδιά, βαριά άρρωστοι κλπ).

Τι λένε οι επιστήμονες

Η μικροβιολόγος Lisa Yakas, η οποία ήταν επικεφαλής της Διεθνούς Μελέτης για τα Βακτήρια που διεξήγαγε το NSF για το 2013, δήλωσε ότι ο στόχος αυτής της έρευνας δεν ήταν να τρομοκρατήσει τους ανθρώπους, αλλά να δώσει μια εικόνα για τους καλύτερους τρόπους μείωσης της εξάπλωσης των ασθενειών που μεταδίδονται από τα τρόφιμα. Μια απρόσμενη τέτοια πηγή κινδύνου είναι και τα παγάκια που παράγονται από μηχανές οι οποίες δεν καθαρίζονται σωστά ή επαρκώς. Η εν λόγω μελέτη επικεντρώθηκε στην ανάλυση 14 καθημερινών συσκευών κουζίνας για την παρουσία τεσσάρων διαφορετικών τύπων βακτηριδίων: e.Coli, σαλμονέλα, λιστέρια και μούχλα/ζυμομύκητες.

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές που συμμετείχαν θεωρούσαν ότι η πιο μολυσμένη επιφάνεια θα ήταν η οθόνη στον φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, το ψυγείο βρέθηκε ότι είναι η πιο επικίνδυνη συσκευή. Η κ. Yakas ενημέρωσε τους εθελοντές να έχουν μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού αυτών των συσκευών και να ελέγξουν τα εγχειρίδια για συγκεκριμένες οδηγίες.

Φωτογραφία Pixabay


“Το πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι: Δεν μπορείτε να αποστειρώσετε μια βρώμικη επιφάνεια. Απλώς σιγουρευτείτε ότι έχετε μια ρουτίνα καθαρισμού, ώστε να μην προκύψει συσσώρευση επικίνδυνου βιοϋλικού (μικρόβια, βακτήρια κλπ) σε αυτά τα αντικείμενα”, κατέληξε η Lisa Yakas.

*Με πληροφορίες από dailymail.co.uk

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments