Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Όλα έτοιμα για την 16η διοργάνωση
Η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως και τις 12 Μαΐου 2019 στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO), με τιμώμενες τις ισπανόφωνες χώρες και κεντρικό της θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία». Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με πρωταγωνιστή το πλήθος
Ο ρόλος του πλήθους στη λογοτεχνία και την ιστορία είναι το κεντρικό αφιέρωμα της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ). Το γενικό πλαίσιο της έκθεσης είναι η διερεύνηση επίκαιρων θεμάτων και ο φωτισμός αθέατων πτυχών της καθημερινής συγκυρίας. Ακολουθώντας αυτή τη λογική, το κεντρικό θέμα της έκθεσης με τίτλο «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία» εστιάζει την προσοχή του σε μια σειρά από άξονες που θέλουν να σηματοδοτήσουν τη συμβολή, ή και την απλή παρουσία των μεγάλων ομάδων στη διαμόρφωση των εκάστοτε κοινωνικοπολιτικών συνθηκών.
«Το αφιέρωμα θέλει να αναδείξει τη θέση του απλού, ανώνυμου ανθρώπου στα μεγάλα γεγονότα της εποχής του», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής της ΔΕΒΘ: «Η λογοτεχνία δεν αγνοεί, βεβαίως, ποτέ τα ανώνυμα πρόσωπα. Τι συμβαίνει, ωστόσο, με την Ιστορία και την ιστοριογραφία, που συχνά παραγνωρίζουν το βάρος των συλλογικών δράσεων τις οποίες αποδεσμεύουν όλες οι κρίσιμες περίοδοι;
Κι αν για τη λογοτεχνία έχει σημασία να ψάξουμε ποιος ακριβώς ρόλος επιφυλάσσεται στις σελίδες της για το πλήθος, στο πεδίο της Ιστορίας πρέπει να ομολογήσουμε ότι η έννοια του πλήθους είναι κατά κανόνα απούσα από τις ιστοριογραφικές έρευνες, που απομακρύνουν τον φακό τους από τις ανώνυμες μάζες ενόσω οι τελευταίες έχουν μεταβάλει κατ’ επανάληψη τον ρου των γεγονότων. Αυτή την άγνωστη πλευρά των καθημερινών ανθρώπων επιζητεί να υποδείξει η ΔΕΒΘ. Σήμερα, άλλωστε, αποτελεί περίπου κοινή παραδοχή των ιστορικών πως το πλήθος μένει εκτός των ενδιαφερόντων τους, πολλώ δε μάλλον αν μιλάμε για την ελληνική ιστοριογραφία».
Πέντε συνολικά συζητήσεις διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στην αίθουσα «Cosmos» (Περίπτερο 13) της ΔΕΒΘ με θέμα την παρουσία του πλήθους στην Ιστορία και τη λογοτεχνία. Έλληνες και ξένοι συγγραφείς, ειδικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι και κριτικοί λογοτεχνίας συμμετέχουν στα πάνελ των εκδηλώσεων.
Ένας από τους νέους στόχους που έθεσε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης από το 2017, αλλά με μεγαλύτερη ένταση από το 2018, είναι να συμβάλει στην εμπέδωση ενός πνεύματος δημοκρατικού διαλόγου χωρίς να φοβηθεί να θέσει στο δημόσιο αυτό διάλογο και θέματα ζέοντα που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον μας και που δεν αποτελούν πεδίο εύκολων συναινέσεων. Μια έκθεση βιβλίου δεν μπορεί παρά να θέτει ερωτήματα, όπως ακριβώς ερωτήματα θέτουν και τα βιβλία, αναζητώντας τις απαντήσεις ή, ακόμα καλύτερα, καλλιεργώντας το κριτήριο του αναγνώστη ώστε να τις αναζητήσει αυτός.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας