Κόσμος

Αφγανιστάν: Δολοφονήθηκε γυναίκα δημοσιογράφος και σύμβουλος της Βουλής

Αφγανιστάν: Δολοφονήθηκε γυναίκα δημοσιογράφος και σύμβουλος της Βουλής
Σοκ στο Αφγανιστάν με την εν ψυχρώ δολοφονία της Μίνα Μανγκάλ, συμβούλου του αφγανικού Κοινοβουλίου και δημοσιογράφου, από αγνώστους στην Καμπούλ.

Το γύρο του κόσμου κάνει η εν ψυχρώ δολοφονία της Μίνα Μανγκάλ χθες Σάββατο στο Αφγανιστάν. Η άτυχη γυναίκα ήταν δημοσιογράφος και σύμβουλος του αφγανικού Κοινοβουλίου, όπου και πήγαινε κατά την ώρα της επίθεσης. Η Μανγκάλ δολοφονήθηκε από δύο αγνώστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα κοντά στο σπίτι της, στο ανατολικό τμήμα της Καμπούλ, διευκρίνισε ο Μπασίρ Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το κίνητρο της δολοφονίας δεν έχει γίνει ακόμη σαφές και δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης γι’ αυτή από κάποια οργάνωση. Πάντως, ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε πως η επίθεση θα μπορούσε να συνδέεται με κάποια οικογενειακή διαφορά. Ωστόσο, η δολοφονία της στρέφει για μια ακόμη φορά στα δικαιώματα των γυναικών. Ειδικά από τη στιγμή που είναι πιθανή η αποχώρηση των των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, αλλά και η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Κύμα αντιδράσεων από τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Ήδη εξοργισμένες εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας για τις γυναίκες στην πρωτεύουσα, Αφγανές μεταφόρτωσαν φωτογραφίες της Μανγκάλ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, απαίτησαν να συλληφθούν και να τιμωρηθούν αυστηρά οι δράστες της δολοφονίας. «Σε μια χώρα όπου η ζωή μου διατρέχει κίνδυνο επειδή είμαι δημοσιογράφος, θέλω η κυβέρνηση να μην εκφράζει απλά την εκτίμησή της για τη δουλειά μας, αλλά να δίνει έμφαση στην προστασία μας», αξίωσε η Ζαλμά Χαρούτι, τηλεοπτική παρουσιάστρια, μέσω Facebook.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ισότητα των φύλων. Οι εξαναγκαστικοί γάμοι, οι δολοφονίες για λόγους «τιμής» και ενδοοικογενειακή βία αποτελούν διαδεδομένα φαινόμενα. Αυτό συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στις αγροτικές περιοχές της επαρχίας. Καθώς οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν συνεχίζονται, πολλές Αφγανές δηλώνουν πως φοβούνται.

Θυμίζουμε ότι, όταν το ισλαμιστικό κίνημα ασκούσε την εξουσία (1996-2001), απαγόρευε στις γυναίκες να εργάζονται έξω από τα σπίτια τους κι απαιτούσε να συνοδεύονται πάντα από άνδρες σε ρόλο «κηδεμόνων» τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments