Κόσμος

Βίλεμ Αϊντχόφεν: Η Google τιμά με Doodle τον σπουδαίο Ολλανδό γιατρό

Βίλεμ Αϊντχόφεν: Η Google τιμά με Doodle τον σπουδαίο Ολλανδό γιατρό
Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν (Willem Einthoven) γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 159 χρόνια και η Google τιμά με Doodle τη μνήμη του σπουδαίου Ολλανδού γιατρού.

Η Google τιμάει τα 159 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου γιατρού και φυσιολόγου Βίλεμ Αϊντχόφεν (Willem Einthoven). Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν εφηύρε το πρώτο πρακτικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και γι’ αυτόν το λόγο παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1924.

Γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1860. Ο Ολλανδός γιατρός ήρθε στη ζωή στο Semarang της νήσου Java, στις πρώην ολλανδικές ανατολικές Ινδίες (τώρα Ινδονησία). Ο πατέρας του, ο Γιάκομπ Αϊντχόφεν, γεννημένος και μορφωμένος στο Γκρόνιγκεν της Ολλανδίας, υπήρξε στρατιωτικός ιατρός στις Ινδίες και αργότερα έγινε γιατρός ενορίας στο Semarang. Η μητέρα του ήταν η Λουίζ ντε Βόγκελ, κόρη του τότε διευθυντή οικονομικών στις Ινδίες. Ο Βίλεμ ήταν ο μεγαλύτερος γιος σε μια οικογένεια τριών θυγατέρων και τριών γιων.

Σε ηλικία έξι ετών, ο Βίλεμ Αϊντχόφεν έχασε τον πατέρα του. Τέσσερα χρόνια αργότερα η μητέρα του αποφάσισε να επιστρέψει με τα έξι παιδιά της στην Ολλανδία και εγκαταστάθηκαν στην Ουτρέχτη. Το 1878, ο Βίλεμ Αϊντχόφεν εισήλθε στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης ως φοιτητής ιατρικής και οι εξαιρετικές του ικανότητες δεν άργησαν να αποκαλυφθούν. Το 1886 έγινε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λέιντεν και ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα στον ερευνητικό τομέα, φτάνοντας στην σπουδαία ανακάλυψη.

Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν ήταν ο άνθρωπος που εφηύρε το πρώτο πρακτικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) το έτος 1903 και για το λόγο αυτό παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1924.

Αν και ήταν γνωστό πριν από τον Βίλεμ Αϊντχόφεν ότι η καρδιά παράγει ηλεκτρικά ρεύματα, τα όργανα της εποχής δεν ήταν αρκετά ακριβή για να μετρήσουν το φαινόμενο χωρίς την τοποθέτηση ηλεκτροδίων απευθείας πάνω στην καρδιά.

Αρχίζοντας το 1901, ο Βίλεμ Αϊντχόφεν κατασκεύασε μια σειρά πρωτότυπων χορδωτών γαλβανόμετρων, όπου χρησιμοποιούνταν λεπτές χορδές αγώγιμου καλωδίου το οποίο περνούσε ανάμεσα από ισχυρούς μαγνήτες, με αποτέλεσμα να η ίνα μετακινείται όταν περνούσε ρεύμα από αυτή.

Ο Βίλεμ Αϊντχόφεν έφυγε από τη ζωή στις 29 Σεπτεμβρίου 1927 μετά από μακρά ασθένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments