Υγεία

Άγχος: Η αλλαγή της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του

H αλλαγή της καθημερινής διατροφής έχει θετική επίδραση στα συμπτώματα του άγχους.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άγχος, μπορούν να βοηθηθούν, ρυθμίζοντας τους μικροοργανισμούς του εντέρου τους με προβιοτικές ή μη προβιοτικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή της διατροφής, αποκαλύπτει μια νέα ανασκόπηση μελετών. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενικής ψυχιατρικής «General Psychiatry», εξετάζει κατά πόσο η ρύθμιση της μικροχλωρίδας (μικροβιώματος) του εντέρου μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα άγχους.

Ερευνητές από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σανγκάης έκαναν ανασκόπηση σε 21 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1.503 ανθρώπους. Οι 14 από τις μελέτες είχαν χρησιμοποιήσει παρεμβάσεις με προβιοτικά, ενώ οι υπόλοιπες επτά μη προβιοτικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή της καθημερινής διατροφής.

Συνολικά, φάνηκε ότι από τις 21 μελέτες οι 11 είχαν θετική επίδραση στα συμπτώματα του άγχους, το οποίο σημαίνει ότι πάνω από τις μισές έρευνες (52%) επιβεβαίωσαν την αγχολυτική αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 36% των προβιοτικών παρεμβάσεων είχαν θετικά αποτελέσματα στο άγχος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις μη προβιοτικές παρεμβάσεις ήταν 86% (έξι στις επτά).

Στις περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν οι συνήθεις θεραπείες για το άγχος συνδυαστικά με τις παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου, τα θετικά αποτελέσματα ήταν εμφανή μόνο στις περιπτώσεις των μη προβιοτικών παρεμβάσεων.

Οι ερευνητές υποστήριξαν πως ενδέχεται οι μη προβιοτικές παρεμβάσεις, όπως η αλλαγή της διατροφής, να είναι σημαντικά πιο αποτελεσματικές, επειδή έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στην ανάπτυξη των βακτηρίων στο έντερο, από ό,τι η εισαγωγή συγκεκριμένων βακτηρίων μέσω των προβιοτικών συμπληρωμάτων.

Σχεδόν καμία από τις έρευνες δεν ανέφερε σοβαρές παρενέργειες λόγω των παρεμβάσεων και μόνο τέσσερις έκαναν λόγο για ξηροστομία και διάρροιες. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που υπάρχουν σε ορισμένες τροφές και θεωρούνται «καλά» βακτήρια, γιατί αποτρέπουν τα επικίνδυνα βακτήρια από το να εγκατασταθούν στο έντερο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο