Ελλάδα

Άρειος Πάγος: Επιμένει η κυβέρνηση για αλλαγές στη Δικαιοσύνη

Αυτό που απομένει είναι να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος και ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. 

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, αυτό που απομένει είναι να συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσει ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος και ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ωστόσο τα της αντιπολίτευσης έχουν αντιδράσει έντονα για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις επιλογές της ηγεσίας της δικαιοσύνης,.

Τι αναμένεται να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Αν  η κυβέρνηση τελικά προχωρήσει στις επιλογές, παρά το γεγονός ότι η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλείου Πέππα λήγουν στις 30 Ιουνίου, μία μόλις εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές, αυτές δεν μπορούν με κανένα τρόπο, συνταγματικό, θεσμικό η πολιτικό να ακυρωθούν. Μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που καλείται να εκδώσει σχετικό προεδρικό διάταγμα, μπορεί κατά το σύνταγμα, να αρνηθεί την υπογραφή του. Πληροφορίες από την Προεδρία της Δημοκρατίας επικαλούνται την θέση που έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 2016, όταν και τότε η σημερινή κυβέρνηση είχε επιλέξει νωρίτερα από το τέλος Ιουνίου ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, ενώ δεν είχε λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Τότε ο Πρόεδρος είχε αρνηθεί να υπογράψει το διάταγμα και το υπέγραψε μόλις η Ευτέρπη Κουτζαμάνη αποχώρησε.

Έτσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καθορίσει και τώρα τι τελικά θα γίνει, αν η κυβέρνηση προχωρήσει, όπως λέει, στις επιλογές της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις αντίθετες θέσεις που έχουν εκφράσει συνταγματολόγοι, νομικοί, κ.λπ. για το θέμα των διορισμών στην ηγεσία του Αρείου Πάγου προς των βουλευτικών εκλογών, σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της άμεσης υλοποίησης τους και μάλιστα η γνώμη που εκφράστηκε ήταν ομόφωνη, καθώς δεν εκφράστηκαν διαφωνίες ή αντίθετες απόψεις. Μάλιστα επισημάνθηκε ότι νομικά είναι κατοχυρωμένη η κυβέρνηση, αλλά ειπώθηκε ότι χρειάζεται προσοχή στην πολιτική διαχείριση.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Τα πρόσωπα

Αναφορικά με τα πρόσωπα, η Διονυσία Μπιτζούνη, η Ειρήνη Καλού κι η Δήμητρα Κοκοτίνη είναι οι τρεις αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου που έχει προτείνει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου που ξεκάθαρα είναι φέτος γυναικεία υπόθεση. Κατά την ψηφοφορία, είχαν προεπιλεγεί η Δ. Μπιτζούνη και η Ε. Καλού έλαβαν από 15 ψήφους, ενώ η Δ. Κοκοτίνη 13 ψήφους. Αντίστοιχα, για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχει καταλήξει στους Χαράλαμπο Βουρλιώτη, Διονυσία Μπιτζούνη και Ειρήνη Καλού. Ο Χ. Βουρλιώτης συγκέντρωσε 15 ψήφους, ενώ η Δ. Μπιτζούνη και η Ε. Καλού από 9 ψήφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο