Πολιτική

Άρειος Πάγος: “Οι μάσκες έπεσαν, η ΝΔ δεν επιθυμεί συναίνεση” – Η ανακοίνωση του Μιχάλη Καλογήρου

Άρειος Πάγος: “Οι μάσκες έπεσαν, η ΝΔ δεν επιθυμεί συναίνεση” – Η ανακοίνωση του Μιχάλη Καλογήρου
Άρειος Πάγος: Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, στην επιστολή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αρνήθηκε την πρόταση του.

«Δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, απαντώντας στην επιστολή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αρνήθηκε την πρόταση του κ. Καλογήρου για συναινετικές διαδικασίες στην επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Καλογήρου, αναφερόμενος στην επιστολή που απέστειλε σήμερα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον να συναινέσει στις επιλογές των δικαστών που θα καλύψουν τα κενά στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ – πρόταση τη οποία απέκρουσε η ΝΔ – αναφέρει ότι η ενέργειά του αυτή αποσκοπούσε στο να πάψει να δίνεται η εικόνα ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «προίκα» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, για την οποία διαγκωνίζονται μεταξύ τους τα κόμματα».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε» και προσθέτει: «Διαψεύδονται έτσι οι ελπίδες του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, που φάνηκε να το επικροτούν, από την αλαζονεία της ΝΔ που συμπεριφέρεται λες και έχουν ήδη διενεργηθεί και έχουν ήδη κερδηθεί οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, προσβάλλοντας εντέλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του υπουργού Δικαιοσύνης έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι σήμερα το πρωί απέστειλα επιστολή στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τον ορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων.

Με την κίνηση αυτή δεν αμφισβητούνταν η εξουσία της κυβέρνησης, να ορίσει η ίδια, όπως προβλέπεται ρητά στο Σύνταγμα, την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, αλλά γινόταν μια ύστατη προσπάθεια κατασίγασης των παθών και θεσμικής νηφαλιότητας γύρω από το σχετικό ζήτημα. Κι αυτό, προκειμένου να πάψει να δίνεται η εικόνα, ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «προίκα» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας για την οποία διαγκωνίζονται μεταξύ τους τα κόμματα.

Αντί λοιπόν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να συγκλίνει στην αναγκαία από τα πράγματα συνεννόηση, επέλεξε δια του τομεάρχη Δικαιοσύνης του κόμματός του, κ. Παναγιωτόπουλου, να απαντήσει με τρόπο απαξιωτικό για τον ελληνικό λαό και τους θεσμούς της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας.

Η ΝΔ φαίνεται να παραγνωρίζει την ειδική συνταγματική πρόβλεψη για την επιλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων και επιλέγει να αντιμετωπίζει αυτήν σαν να υπάγεται σε διατάξεις που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους, θεωρώντας ότι εφαρμόζεται εν προκειμένω ο νόμος 2190/1994, που απαγορεύει τους διορισμούς σε προεκλογική περίοδο. Παρόλα αυτά, ήδη από το πρωί έχουμε επισημάνει το νομικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται ότι η διαδικασία προεπιλογής των δικαστών που μπορούν να οριστούν στην κορυφή των ανωτάτων δικαστηρίων από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μπορεί να παραλειφθεί όταν η τελευταία αδυνατεί να συνεδριάσει επειδή έχει διαλυθεί η Βουλή. Αν λοιπόν θα μπορούσε η ηγεσία της Δικαιοσύνης να οριστεί χωρίς άλλο ουδέν, ενώ η Βουλή θα είχε διαλυθεί, τότε δεν αμφισβητείται ότι αυτό μπορεί να γίνει τώρα από μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να κυβερνά έχοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όμως, με την απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτεται, αφού δεν διστάζει να προδικάσει μελλοντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην περίπτωση που θα ερχόταν ενώπιον αυτού, αίτηση ακύρωσης των Προεδρικών Διαταγμάτων περί ορισμού της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, προσβάλλοντας περαιτέρω την ελευθεροφροσύνη των δικαστικών λειτουργών της χώρας.

Δυστυχώς, το προσκλητήριο ωριμότητας που απηύθυνα σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίφθηκε. Διαψεύδονται έτσι οι ελπίδες του νομικού κόσμου και των δικαστικών ενώσεων, που φάνηκε να το επικροτούν, από την αλαζονεία της ΝΔ που συμπεριφέρεται λες και έχουν ήδη διενεργηθεί και έχουν ήδη κερδηθεί οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, προσβάλλοντας εντέλει τον ίδιο τον ελληνικό λαό».

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου δήλωσε πως «Οι μάσκες έπεσαν», σχολιάζοντας την απάντηση της ΝΔ, στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του κόμματος, με την οποία του ζητούσε να υπάρξει συναίνεση στην διαδικασία τοποθέτησης της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Η αρνητική απάντηση της η ΝΔ στην επιστολή, με την οποία επιδιώκεται να υπάρξει θεσμική συναίνεση σε αυτό το ζήτημα, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της, σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εξήγησε ότι το πιο σημαντικό της επιστολής προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ήταν η εκδήλωση της πρόθεσης το πολιτικό σύστημα να επιδιώκει συναίνεση σε τέτοια ζητήματα, όπως πρέπει και μπορεί.

Ακολούθως απάντησε αναλυτικά στα επιχειρήματα της ΝΔ όπως διατυπώθηκαν στην δική της απαντητική επιστολή από τον αρμόδιο τομεάρχη Νίκο Παναγιωτόπουλο.

-Το πρώτο επιχείρημα της ΝΔ είναι ότι αυτή είναι μία υπηρεσιακή κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν νομιμοποιείται να προβεί σε τοποθέτηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Η απάντηση, είπε ο υπουργός είναι ότι δεν είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση, είναι κανονική κυβέρνηση που ασκεί τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα καθήκοντά της. Επίσης η βουλή δεν έχει διαλυθεί. Αυτό που έχει γίνει είναι η προαναγγελία της πρόθεσης του πρωθυπουργού να προκηρύξει εκλογές.

-Δεύτερο επιχείρημα της ΝΔ, είπε ο υπουργός, επικαλείται το νόμο περί δημοσίων υπαλλήλων και με βάση αυτόν ότι δεν μπορούμε να προβούμε σε προαγωγές.

Η απάντηση είναι ότι δεν υπάγονται οι δικαστικοί λειτουργοί στο νόμο περί προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων.

-Τρίτον, η ΝΔ προδικάζει ότι το προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τη νέα ηγεσία θα πέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Προδικάζει, όπως έχει κάνει ξανά στο παρελθόν, είπε ο υπουργός, κάτι που δεν έχει συμβεί και αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

-Τέλος είπε ο υπουργός, δίνεται η εικόνα ότι οι δικαστές είναι υποχείριο ή εργαλείο της εκάστοτε κυβέρνησης. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εκείνη εκτιμά ότι οι δικαστές και η Δικαιοσύνη γίνεται εργαλείο.

Ο Μιχάλης Καλογήρου υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με το νόμο Καστανίδη, που ορίζει την διαδικασία, ακόμη και σε διάλυση της Βουλής συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία τοποθέτησης της ηγεσίας της δικαιοσύνης». Σημείωσε ότι «οι θέσεις κενώνονται στις 30 Ιουνίου και το σχετικό προεδρικό διάταγμα θα εκδοθεί αμέσως μετά. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, ούτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνηση. Σε αυτό το διάστημα είναι απαραίτητο να υπάρχει ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Σε ερώτηση για το αν «Προχωράτε μονομερώς;», ο κ. Καλογήρου απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα μονομέρειας κατά την άσκηση των καθηκόντων της κυβέρνησης και σε επόμενη ερώτηση πρόσθεσε ότι «δεν κάνουμε βήμα πίσω, το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρο και η απόφαση θα ληφθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό Συμβούλιο».

Ο κ. Καλογήρου διευκρίνισε ότι η διαδικασία ορισμού της νέας ηγεσίας δεν ξεκίνησε τώρα, αντίθετα έχει ξεκινήσει από τις 30 Απριλίου, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος και έχει γίνει και η σχετική διαδικασία από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Σε ερώτημα για το αν υπάρχει θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν κάποια ρεπορτάζ, και ενδεχόμενο να αρνηθεί να βάλει την υπογραφή του στο σχετικό προεδρικό διάταγμα, ο κ. Καλογήρου απάντησε «Δεν σχολιάζω διαρροές ή ρεπορτάζ που αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πολύ περισσότερο που έχουν διαψευστεί από κύκλους της Προεδρίας». Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έμπειρος και ξέρει να κρατά τις δέουσες αποστάσεις.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση σκέπτεται να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και να διευκολυνθεί η κυβέρνηση, ο κ. Καλογήρου απάντησε: «Ασφαλώς και όχι. Δεν θα ζητήσουμε τις παραιτήσεις του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά».

Μαξίμου: Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας

«Η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει τη συνταγματική αρμοδιότητα, αλλά και τη νομική υποχρέωση να προχωρήσει στον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μετά και την προεπιλογή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ στο τραπέζι του διαλόγου για να βρεθεί συναινετική λύση.

Η άρνηση της ΝΔ στην συναινετική πρόταση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτει:

«Οι μάσκες έπεσαν για τη ΝΔ. Δε θέλουν τη συναινετική επιλογή, δε θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε;

Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή;

Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της ΝΔ με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της;

Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments