Ελλάδα

Ελληνικά επώνυμα: Αυτά είναι τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα

Ελληνικά επώνυμα: Αυτά είναι τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα
Αυτά είναι τα μικρότερα και τα μεγαλύτερα ελληνική επώνυμα. Από τα μονοσύλλαβα μέχρι εκείνα των...22 γραμμάτων.

Η ελληνική γλώσσα είναι γεμάτη περίεργες λέξεις και ιδιομορφίες. Κάπως έτσι είναι στο περίπου και τα ελληνικά επώνυμα. Κι αυτό γιατί ποικίλουν συνεχώς. Στην ταινία «Σωφερίνα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ακούστηκε το επώνυμο Σπανοβαγγελοδημήτρης, το οποίο βέβαια είναι φτιαχτό. Ωστόσο, αν κάποιος κάνει μια αναζήτηση σε τηλεφωνικούς καταλόγους θα ανακαλύψει κάποια πάρα πολύ μικρά επίθετα, όπως και μερικά που μοιάζουν με… σιδηρόδρομο.

Θα ξεκινήσουμε με τα μικρότερα τα οποία είναι μονοσύλλαβα. Υπάρχουν τα επώνυμα Ζης, Ρες, Βες, Ξας, Ψας και Πης. Αυτά έχουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην γενική, όπου χρησιμοποιούνται ως γυναικεία επίθετα: Ζη, Ρε, ΒΕ, Ξα, Ψα και Πη. Τα επίθετα είναι ελληνικότατα και κατά κύριο λόγο εμφανίζονται στη νησιωτική Ελλάδα.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα επώνυμα τώρα. Με 21 γράμματα είναι τα εξής: Γκιουζελσεκερτζίογλου, Καλεκωνσταντινοπούλου, Κιουτσουκαναστασιάδου, Κουτσοπαναγιωτόπουλος, Μαστροπαναγιωτόπουλος, Παπακωνσταντινόπουλος,Παπαχριστοδουλόπουλος, Φραγκοπαναγιωτόπουλος. Τα δυο μεγαλύτερα επίθετα πάντως αποτελούνται από 22 χαρακτήρες και είναι αυτά: Παπατριανταφυλλόπουλος και Κιουτσουκαλτιντζίογλου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments