Ελλάδα

Κώστας Σημίτης: Δεν αποκλείω να έχουμε νέα Ίμια

Ο Κώστας Σημίτης μίλησε για τις σχέσεις με την Τουρκία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει θερμό επεισόδιο στο μέλλον.

Ο Κώστας Σημίτης ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας στην περίοδο που είχε ξεσπάσει η κρίση στα Ίμια. Από τότε έχουν περάσει αρκετά χρόνια, αλλά οι Τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγραψε ένα άρθρο στην “Καθημερινή” και αναφερόμενος στις σχέσεις με τους γείτονες, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του. Ο Κώστας Σημίτης τόνισε πως αν δεν αλλάξουν τα πράγματα δεν αποκλείεται να έχουμε νέο θερμό επεισόδιο.

Ο κ. Σημίτης εκφράζει την πεποίθηση ότι «το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία» και πως η «τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου». Όπως αναφέρει, «δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία».

“Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις. Η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ένα τουρκικό πλοίο με στόχο την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου πλέει ήδη επί της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Μπορεί πιθανότατα η Τουρκία να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας, που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική αλλά η Τουρκία τουρκική”, αναφέρει.

Όπως υποστηρίζει, το γεγονός αυτό ενδέχεται αντί να προκαλέσει την αρνητική στάση και τη διαμαρτυρία των συμμάχων της Ελλάδας «πιθανόν να τους οδηγήσει σε μια επιφυλακτική στάση».

«Να θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές και έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με “τις προκλήσεις της Τουρκίας” στην κυπριακή ΑΟΖ, “σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” και “μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη”, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας» υπογραμμίζει ο κ. Σημίτης, και συμπληρώνει:

«Πολλοί πιθανώς θα θεωρήσουν ότι μια τέτοια στάση των “συμμάχων” δεν είναι επιτρεπτή. Θα εκφράσουν την πεποίθησή τους ότι όλοι “όπως συνήθως” στρέφονται κατά της Ελλάδας. Αγνοούν όμως, όπως η πλειοψηφία των Ελλήνων, ότι ακολουθήσαμε και ακολουθούμε μέχρι τώρα συνειδητά μια πολιτική στην οποία κυριαρχεί η επίκληση των δικαιωμάτων μας, αλλά αποφεύγουμε να τα κατοχυρώσουμε για να μην προκαλέσουμε αμφισβητήσεις. Αναγνωρίζουμε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αλλά εν γνώσει μας δεν επιδιώξαμε την εφαρμογή τους γιατί θεωρούμε πιθανό να προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα. Υπογράψαμε και κυρώσαμε τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1982, η οποία προβλέπει ότι η αιγιαλίτιδα ζώνη μιας χώρας έχει εύρος 12 μίλια. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε αυξήσει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο