Ελλάδα

Εκλογές 2019: Η προέλευση των “κλισέ” της κάλπης

Οι εκλογές πλησιάζουν και υπάρχουν αρκετοί που δεν γνωρίζουν πως προήλθαν λέξεις όπως "δαγκωτό" και "μαύρο".

Οι βουλευτικές εκλογές 2019 πλησιάζουν και οι ψηφοφόροι εξετάζουν το τι έχουν να πουν τα κόμματα, ενόψει της διαδικασίας της 7ης Ιουλίου. Η προεκλογική περίοδος έχει ανοίξει και τυπικά, με αποτέλεσμα οι δρόμοι, οι πλατείες, τα ΜΜΕ και οι συζητήσεις να περιστρέφονται γύρω από το εν λόγω θέμα. Όπως συμβαίνει σε κάθε προεκλογική περίοδο, έτσι και τώρα, θα ακούσουμε αρκετές φορές δύο λέξεις, τις οποίες χρησιμοποιούμε μεν, αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς από που προήλθαν.

Ο λόγος για το “μαύρο” και το “δαγκωτό”. Δύο λέξεις που πάνε… πακέτο με την εκλογική διαδικασία και έχουν τις ρίζες τους από τα πρώτα χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Συγκεκριμένα, στα μέσα του 19ου αιώνα, οι Έλληνες ψήφιζαν με σφαιρίδιο.

Το σφαιρίδιο ήταν ένας μολυβένιος βόλος. Τον οποίο ο ψηφοφόρος έριχνε σε μια κάλπη χωρισμένη σε δύο χώρους. Έναν για το ΝΑΙ, που είχε χρώμα άσπρο, και έναν για το ΟΧΙ, που είχε χρώμα μαύρο. Ανάλογα με το αν ήθελε να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει έναν υποψήφιο.

Έτσι λοιπόν, βγήκε η λέξη “μαύρο” ή “τον μαύρισα”, η οποία μάλιστα έκανε… ζευγάρι με τον Μαυρογυαλούρο, ελέω της ταινίας του Κωνσταντάρα, έναν αιώνα αργότερα.

Όσο για το δαγκωτό: Τις εποχές εκείνες κάποιοι φανατικοί ψηφοφόροι δάγκωναν το σφαιρίδιο. Και άφηναν ίχνη των δοντιών τους, για να δηλώσουν αφοσίωση στον υποψήφιο που επέλεγαν. Μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε και τη φράση «το έριξα δαγκωτό», για να δηλώσουμε ότι ήμασταν 100% σίγουροι για την επιλογή μας στην κάλπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο