Ελλάδα

Πανελλήνιες 2019: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Μια ιδιαίτερη χρονιά με αρκετές εκπλήξεις και... ιστορικές βουτιές φανερώνουν τα πρώτα στοιχεία για τις βάσεις στις Πανελλήνιες 2019.

Οι επιδόσεις των εξεταζόμενων στις Πανελλήνιες 2019 αναμένεται να οδηγήσουν σε εκπλήξεις όσον αφορά τις βάσεις για την είσοδο στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Η πρώτη εκτίμηση για το θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές οι οποίοι εξετάστηκαν στα ΓΕΛ και στα ΕΠΑΛ, ήρθε από τον Γιάννη Βαφειαδάκη. Ο πρόεδρος του ΟΕΦΕ (Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος) παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, “Πρακτορείο 104.9 FM”, αναλύοντας το τι θα συμβεί, βάσει των εκτιμήσεών του.

Αρχικά, ο κ. Βαφειαδάκης σημείωσε τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης: «Είχαμε δυσκολίες σε αρκετά μαθήματα, ιδιαίτερα στα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης, αφού η Φυσική και η Χημεία «έκλεψαν την παράσταση», ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Χημεία είχαμε τα δυσκολότερα θέματα ίσως όλων των εποχών, σίγουρα των τελευταίων 10 με 15 ετών».

Αντίθετα, η κατάσταση ήταν αντιστρόφως ανάλογη στο ανθρωπιστικό πεδίο: «Στο πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών εκτιμώ πως τα θέματα ήταν τα πιο εύκολα (σ.σ συγκριτικά με τα υπόλοιπα τρία πεδία και τα φετινά τους θέματα), αν μπορούμε να το πούμε έτσι, αφού δεν είχαμε μεγάλες διαφορές από τα περυσινά θέματα. Είχαμε καλά Λατινικά, σχετικά καλή Ιστορία, απαιτητική μεν, αλλά με μεγάλη σαφήνεια, σε ό,τι αφορά τα θέματα, ενώ τα αρχαία δεν δημιούργησαν επίσης κάποιο ιδιαίτερο θέμα.

Οι βάσεις ίσως κινηθούν ελαφρώς ανοδικά σε κάποιες σχολές, σταθεροποιητικά σε κάποιες άλλες, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις που έχουμε από τη διόρθωση κάποιων μαθημάτων».

Όσο για το δεύτερο πεδίο, αυτό που αφορά τις φυσικομαθηματικές σχολές, ο Γιάννης Βαφειαδάκης σημείωσε ότι: “Τα μαθηματικά φαίνεται επίσης πως είναι ελαφρώς δυσκολότερα από πέρυσι από τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία που έχουμε. Η φυσική δυσκόλεψε περισσότερο και η χημεία ήταν πάρα, πάρα πολύ δύσκολη».

Το γεγονός αυτό, αναμένεται να οδηγήσει σε εκπλήξεις, όσον αφορά τα αποτελέσματα των βάσεων για τις σχολές του δευτέρου πεδίου:

“Εδώ αναμένουμε σημαντική πτώση των βάσεων, πτώση που θα ξεκινάει από τις κορυφαίες σχολές του πεδίου και θα συνεχίζεται προς τα κάτω. Φέτος δεν ξέρω αν θα δούμε κάποια Πολυτεχνική Σχολή πάνω από τα 18.000 μόρια, ακόμη και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μπορεί να έχουμε σημαντική πτώση όταν θα έχουμε και τα βαθμολογικά στοιχεία, δεν έχουμε για τη Χημεία.

Όταν δούμε και πώς πάει, μαζί με τη Φυσική, για την οποία έχουμε λίγα στοιχεία, θα μιλήσουμε ακόμη πιο συγκεκριμένα αν και είναι βέβαιον από αυτά που έχουμε δει ότι οδηγούμαστε σε σημαντική αποκλιμάκωση των βάσεων. Η αποκλιμάκωση αυτή δεν θα κινηθεί σε επίπεδα μέτρια αφού θα είναι «σημαντική και όχι οριακή”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο