Ελλάδα

Το τραγούδι του Σιαμάντ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Το τραγούδι του Σιαμάντ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Ο 37χρονος Σιαμάντ Σουφιζάντε τραγουδάει το «Imagine» του Τζον Λένον αφιερώνοντάς το σε όλους τους πρόσφυγες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Τραγουδάει το «Imagine» του Τζον Λένον αφιερώνοντάς το σε όλους τους πρόσφυγες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Ο 37χρονος Σιαμάντ Σουφιζάντε, αναγνωρισμένος πρόσφυγας που ζει στην Ελλάδα, στέλνει το δικό του μήνυμα για τη σημερινή ημέρα, δανειζόμενος τους στίχους του διαχρονικού αυτού τραγουδιού: «Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι/ να ζουν ειρηνικά/ μπορεί να πείτε ότι είμαι ονειροπόλος/ αλλά δεν είμαι ο μόνος».

«Κανείς δεν φεύγει από το σπίτι του, εκτός και αν το σπίτι του δεν είναι βιώσιμο», υπενθυμίζει ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο Σιαμάντ δεν παραλείπει να στείλει και το δικό του μήνυμα στους Έλληνες: «Ζούμε στη χώρα σας και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Μπορεί να δημιουργήσαμε προβλήματα στην Αθήνα. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι κάποιοι έπρεπε να ξεφύγουμε από τις πατρίδες μας, κάποιοι δεν έχουν καν σπίτι, άλλοι θέλουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Να έχετε υπομονή και κάποια μέρα οι πρόσφυγες θα βρουν το δρόμο τους».

Ο Σιαμάντ θα τραγουδήσει σήμερα σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Εκεί θα παρουσιάσει ροκ τραγούδια από τα αγαπημένα του συγκροτήματα, όπως τους Scorpions, τους Metallica και τους Guns n’ Roses. Από τη συναυλία δεν θα λείψουν το «Imagine», αλλά και το «We are the world» του Michael Jackson, ένα ακόμα τραγούδι που για τον Σιαμάντ είναι ταιριαστό με τη σημερινή ημέρα.

«Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα να παίζω μπροστά σε κόσμο», εξομολογείται Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει ότι με τη συναυλία του θέλει να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους και να εκφράσει τις ευχαριστίες του σε όλους όσους τον βοήθησαν: «τους εθελοντές, την οργάνωση Praksis και τους Έλληνες πολίτες».

Ο Σιαμάντ είναι Κούρδος από το Ιράν και αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του πριν από τρία χρόνια λόγω των πολιτικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, καθώς ο παππούς του, όπως διηγείται, ήταν ηγετική φυσιογνωμία των Κούρδων, για 27 χρόνια φυλακισμένος στο Ιράν και στη συνέχεια για 30 χρόνια πρόσφυγας στη Γερμανία. «Δεν μπορούσα να μένω στο Ιράν. Ήθελα να έρθω στην Ευρώπη και σκεφτόμουν να πάω στη Γερμανία, όπου ζούσε ο παππούς μου και όπου ζουν ακόμα πολλοί από τους φίλους του», εξηγεί ο Σιαμάντ. Τι θυμάται από τον παππού του, τον ρωτάμε; «Στην ουσία δεν τον γνώρισα ποτέ. Πέθανε το 2011 και μέχρι τότε δεν είχαμε τα μέσα για να επικοινωνούμε. Υπήρχε μόνο το τηλέφωνο αλλά φοβόμασταν να μιλήσουμε μήπως μας παρακολουθούσαν».

Πριν από δώδεκα χρόνια ο Σιαμάντ ήρθε σε επαφή με τη μουσική πειραματιζόμενος με την ηλεκτρική κιθάρα, ένα όργανο που ωστόσο στην πατρίδα του θεωρούνταν «ενάντια στη θρησκεία, ενώ η ροκ και μέταλ μουσική χαρακτηριζόταν ως επικίνδυνη για τους νέους». Έφτιαξε συγκρότημα με άλλους μουσικούς, που το ονόμασαν «Shadows», όπου ο ίδιος έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε ροκ μουσική στα φαρσί και τα κουρδικά. Όμως δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν συναυλίες.

Όταν έφυγε από την πατρίδα του αναγκάστηκε να αφήσει πίσω και την κιθάρα του, αλλά ακόμα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του δεν έχασε την επαφή με τη μουσική. Στην Τουρκία όπου βρέθηκε για οκτώ μήνες πριν φτάσει στην Ελλάδα έπαιζε κιθάρα σε εκκλησία για Ιρανούς χριστιανούς.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, «η μουσική μπορεί να με αναζωογονήσει. Είναι η τροφή της ψυχής μου. Χρειάζομαι σε καθημερινή βάση να ακούω και να παίζω μουσική και τότε αισθάνομαι δυνατός στις δύσκολες καταστάσεις».

Στην Ελλάδα έφτασε τον Οκτώβριο του 2017, πρώτα στη Ρόδο και μετά στη Λέρο. Στη Λέρο έμεινε οκτώ μήνες και γνώρισε έναν μουσικό, που τον βοήθησε να φτιάξει ένα βίντεο κλιπ με το τραγούδι «Imagine», που τόσο τον συγκινεί.

Η μουσική τον βοήθησε, περιγράφει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να γνωρίσει πολλούς ανθρώπους εδώ στην Ελλάδα. Ωστόσο, προσθέτει ότι δεν κατάφερε να συνεργαστεί με Έλληνες μουσικούς, όπως τόσο θα ήθελε: «Κάποιοι δεν έχουν καλή εικόνα για τους πρόσφυγες και δεν μας εμπιστεύονται. Έψαξα σε ροκ και μέταλ κλαμπ, γνώρισα κάποιους ενδιαφέροντες μουσικούς, αλλά μου είπαν ότι είναι πολυάσχολοι».

Οι δυσκολίες ορισμένες φορές τον αποθαρρύνουν. Μας εκμυστηρεύεται χαρακτηριστικά: «Κάποιες φορές είμαι μπερδεμένος. Πού βρίσκομαι, γιατί βρίσκομαι εδώ, γιατί γεννήθηκα στο Ιράν και έπρεπε να περάσω τόσες δυσκολίες; Κάποιες φορές σκέφτομαι ότι χρειάστηκε να αλλάξω τα πάντα στη ζωή μου. Και αυτό είναι δύσκολο».

Σήμερα ο Σιαμάντ ονειρεύεται να ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου θεωρεί ότι θα έχει περισσότερες ευκαιρίες επάνω στη μουσική. «Θέλω να φτιάξω ένα συγκρότημα και να γνωρίσω ανθρώπους που θα με βοηθήσουν να βρω το δρόμο μου», τονίζει. Το όνειρό του, υπογραμμίζει, είναι να γίνει επιτυχημένος στη μουσική και να βοηθήσει μετά και άλλους ανθρώπους που το χρειάζονται.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Με σύνθημα «Δημιουργούμε μαζί- ζούμε μαζί» η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Unicef και οι οργανώσεις Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Νόστος, Άρσις, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Έλιξ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Μέλισσα, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Danish Refugee Council, Μετάδραση, Solidarity Now, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Κάριτας Ελλάς, Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια και Praksis, με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων και της Υπηρεσίας Ασύλου οργανώνουν σήμερα, 7-11 μ.μ., στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης εκδήλωση με προβολές ταινιών μικρού μήκους από και για τους πρόσφυγες, συζήτηση σχετικά με τη φωτογραφική δημιουργία και το προσφυγικό ζήτημα, μουσική και χορό από την Αφρική, συναυλία του Σιαμάντ, εργαστήρια για παιδιά και έκθεση φωτογραφίας. Στάση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης θα κάνει και το «Food truck» του Γιώργου Γληνού που θα υποδεχθεί τον Μπαρσάνκ από τη Συρία προκειμένου να σερβίρουν ελληνοσυριακές επιλογές street food, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Στην κουζίνα με τους πρόσφυγες».

Το ερχόμενο Σάββατο θα ακολουθήσει εκδήλωση με θέμα «Εσείς, εγώ και αυτοί που ήρθαν μετά- είμαστε όλοι πολίτες», από τις 6 ως τις 10 μ.μ., στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ανοιχτή συζήτηση και εργαστήρια για την αστεγία, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα και την ένταξη. Θα ακολουθήσει επίδειξη μόδας από πρόσφυγες και θεατρική παράσταση από ομάδα εθελοντών φοιτητών από την Ιρλανδία. Στο χώρο θα υπάρχει μπουφές με φαγητό από προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες, ενώ θα πραγματοποιηθούν και δράσεις για παιδιά.

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, στις 6 μ.μ., με φιλικό παιχνίδι ποδοσφαίρου στο γήπεδο του Ρουφ μεταξύ του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και της ομάδας «Hope Refugees» της Οργάνωσης ΓΗ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments