Πράγα: Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση – Πάνω από 250.000 φωνές κατά του πρωθυπουργού
Η Πράγα γέμισε από διαδηλωτές το απόγευμα της Κυριακής, με 250.000 πολίτες να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Αντρέι Μπάμπις. Η συγκέντρωση έλαβε χώρα στο πάρκο Λέτνα και θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος λαϊκός ξεσηκωμός που γνώρισε η πόλη μετά τη “βελούδινη επανάσταση”. Οι πολίτες δηλώνουν αγανακτισμένοι από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο των Αρχών για απάτη και σύγκρουση συμφερόντων.
Η σημερινή συγκέντρωση οργανώθηκε από τη φοιτητική οργάνωση Million Moments from Democracy και αποτελεί κορωνίδα μιας σειράς κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα στην τσεχική πρωτεύουσα το τελευταίο διάστημα. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού φώναξαν “Ως εδώ” και “Μπάμπις παραιτήσου”, κρατώντας σημαίες της χώρας τους αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι οδήγησε τους Τσέχους να κατέβουν στους δρόμους
Τον Απρίλιο, η αστυνομία έκανε εισήγηση για τον Αντρέι Μπάμπις, κατηγορώντας τον για απάτη. Ο Τσέχος πρωθυπουργός κατηγορείται ότι καταχράστηκε κονδύλια της Ε.Ε για να χτίσει ξενοδοχείο το οποίο θα λειτουργούσε ως κέντρο διασκέψεων στα περίχωρα της Πράγας. Λίγο μετά τις αποκαλύψεις της αστυνομίας, ο Μπάμπις προχώρησε στην αλλαγή υπουργού δικαιοσύνης, γεγονός που “ερέθισε” περισσότερο το λαϊκό αίσθημα και ενίσχυσε την καχυποψία προς το πρόσωπό του.
Ο Αντρέι Μπάμπις αρνείται τόσο τις κατηγορίες περί απάτης και κατάχρησης κονδυλίων, όσο και τον δόλο πίσω από την απόφασή του να εισηγηθεί την αλλαγή υπουργού δικαιοσύνης.
Οι αναφορές περί “βελούδινης επανάστασης”
Οι Τσέχοι θεώρησαν τη σημερινή κινητοποίηση ως την πολυπληθέστερη από τα χρόνια της “βελούδινης επανάστασης”. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Τσεχίας. Επρόκειτο για μια ειρηνική επανάσταση (εξ ου και το όνομά της, βελούδινη, λόγω της μη ύπαρξης θυμάτων), που έγινε στην Τσεχοσλοβακία από τις 16 Νοεμβρίου έως 29 Δεκεμβρίου 1989 και είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος και κατ’ επέκταση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας.
Συνέπεια της Βελούδινης Επανάστασης ήταν οι εκλογές του Ιουνίου 1990, με την πρώτη δημοκρατική και παράλληλα μη κομμουνιστική κυβέρνηση εδώ και 40 χρόνια.
Μια δευτερεύουσα συνέπεια της επανάστασης ήταν η αιφνίδια άνοδος της δημοτικότητα καταναλωτικών ειδών που ήταν άγνωστα για τους περισσότερους από τους κατοίκους, με αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης των τοπικών προϊόντων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας