Συνεντεύξεις

Αλέξης Χαρίτσης στο pagenews.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα – Οι εκλογές αποτελούν κομβικό ορόσημο

Αλέξης Χαρίτσης στο pagenews.gr: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα – Οι εκλογές αποτελούν κομβικό ορόσημο
Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο pagenews.gr λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου μιλά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης -σωστά και λανθασμένα- αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και θέτει το δίλημμα της κάλπης.

Τονίζοντας ότι η ΝΔ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, ο Αλέξης Χαρίτσης μιλά στο pagenews.gr για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημά του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σημειώνοντας ότι οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα, χωρίς τους ασφυκτικούς μνημονιακούς περιορισμούς.

«Πίσω από τα όμορφα λόγια και τις πληθωρικές υποσχέσεις σε όλους, η ΝΔ σκοπεύει να επαναφέρει πολιτικές που όχι μόνο θα πλήξουν τη μεσαία τάξη, αλλά διακινδυνεύουν και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνική πλειοψηφία αλλά απειλεί να μας γυρίσει πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της κρίσης και των μνημονίων για τα οποία άλλωστε φέρει και τη βασική ευθύνη» σημειώνει ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Χαρίτση στο pagenews.gr και τη δημοσιογράφο Άννα Μορφούλη.

  • Οργανωτικά οι Ευρωεκλογές είχαν μεγάλη επιτυχία, ωστόσο ως προς το αποτέλεσμα δεν άγγιξαν το επίπεδο των προσδοκιών της κυβέρνησης. Το ίδιο συνέβη και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Πώς μεταφράζετε αυτό το μήνυμα της κάλπης;

Πράγματι, η διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτέλεσε μια τεράστια πρόκληση για όλους μας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δουλέψαμε σκληρά και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης και είμαστε περήφανοι που το δύσκολο αυτό στοίχημα για τη δημόσια διοίκηση κερδήθηκε. Αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το ελληνικό κράτος.

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θέλω να επισημάνω ότι έχει ποικίλες αναγνώσεις. Το μήνυμα, βέβαια, που έστειλαν οι πολίτες ήταν σαφές. Η κυβέρνηση το έλαβε και ανταποκρίθηκε τόσο με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών όσο και με το πρόγραμμα που καταθέσαμε. Μπροστά μας τώρα έχουμε μια μεγάλη μάχη, μια μάχη που αφορά το μέλλον και όχι το παρελθόν. Ο λαός καλείται να βγάλει ετυμηγορία για το πώς θέλει να κυβερνηθεί, αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς την ανάκαμψη της χώρας ή αν θα επιστρέψουμε σε πολιτικές που έβαλαν την ελληνική κοινωνία στη μνημονιακή περιπέτεια.

Ασφαλώς, ο χρόνος που μεσολάβησε από την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης μέχρι τις Ευρωεκλογές δεν ήταν αρκετός ώστε να δει η πλειοψηφία των πολιτών τις θετικές αλλαγές στη ζωή της από τα μέτρα που ελήφθησαν, με αποτέλεσμα το παλιό και φθαρμένο πολιτικό σύστημα, με τις ίδιες αντιλήψεις και νοοτροπίες που έφτασαν τη χώρα στο αδιέξοδο, να ενδύεται σήμερα το μανδύα του νέου και να διεκδικεί να κυβερνήσει ξανά. Πιστεύω όμως βαθιά πως οι Έλληνες δεν θα επιτρέψουν την παλινόρθωση του παρωχημένου πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

  • Τι κάνατε λάθος και τι θα κάνετε σε αυτά τα τελευταία μέτρα της κούρσας για να αλλάξετε την κατάσταση μέχρι την κάλπη της 7ης Ιουλίου, την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει;

Κάθε κυβέρνηση έχει φθορά γιατί εκτίθεται περισσότερο στη δημοσιότητα, οπότε λάθη και αστοχίες στοιχίζουν. Μην ξεχνάτε επίσης ότι τα πρώτα τρία χρόνια ήμασταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε μνημονιακά μέτρα λιτότητας που μας επιβλήθηκαν και με τα οποία διαφωνούμε ριζικά, σε αντίθεση με τη ΝΔ που διεκδικεί την ιδιοκτησία τους.

Γι’ αυτό και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, δεσμευτήκαμε ότι θα δοθεί έμφαση στη στήριξη των μεσαίων στρωμάτων, τα οποία ομολογουμένως τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστάτησαν στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Μιλώ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γι’ αυτό και μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η κυβέρνηση έσπευσε να εντατικοποιήσει τις πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Ειδικά για τους τελευταίους που σήκωσαν ανισομερώς βάρη της κρίσης, προχωρήσαμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ 10%, στις 120 δόσεις σε εφορίες, ταμεία και ΟΤΑ που αποτελούν ανάσα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τρόφιμα και ενέργεια, σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 25%, 1% κατ’ έτος και έναρξη το 2019 που ισχύει το 28%.

Και τώρα που η οικονομία το επιτρέπει, μετά από αυτά που καταφέραμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ζητάμε νωπή λαϊκή εντολή για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα ποσά, μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολόγησης από το 22% στο 20%, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, δηλαδή ως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 11%.

Στον αντίποδα, η ΝΔ υπόσχεται γενικά και αόριστα φορολογικές μειώσεις, αποσιωπώντας ότι το δημοσιονομικό κενό -άνω των 2 δις. ευρώ- που δημιουργείται από αυτές θα καλυφθεί από αιματηρές περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία και τα κοινωνικά επιδόματα. Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πίσω στον αναχρονιστικό νεοφιλελευθερισμό που μας έβαλε στην κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.

Ο Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Πώς θα επιχειρήσετε να αλλάξετε τη γνώμη σε κάποιον που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ; Τι είναι αυτό που θέλετε να επικοινωνήσετε με τους πολίτες;

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου αποτελούν ένα κομβικό ορόσημο για την Ελλάδα -πρόκειται για τις πρώτες εκλογές μετά από πολλά χρόνια όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η χώρα, χωρίς τους ασφυκτικούς μνημονιακούς περιορισμούς. Ανεξάρτητα από τη γνώμη του καθενός για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τήρησε την υπόσχεση που έδωσε το 2015 ότι θα κλείσει τον κύκλο των μνημονίων και της ύφεσης που είχε οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Θα μιλήσουμε για ακόμη μια φορά ειλικρινά με τους πολίτες, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της αλήθειας και απευθυνόμενοι στη λογική τους. Γιατί στις εκλογές κρίνεται η πορεία της χώρας, δηλαδή το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Τα τελευταία χρόνια σημειώσαμε σημαντικά βήματα -ήδη διανύουμε το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, λειτουργούν 50.000 περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εξαγωγές μας αντιστοιχούν στο 33% του ΑΕΠ, οι ξένες επενδύσεις έχουν διπλασιαστεί.

Για την επόμενη περίοδο έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, αντίστοιχο των προηγμένων χωρών. Στοχεύουμε στον διπλασιασμό των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων μέχρι το 2025 και την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ (πάλι ως το 2025), κινητοποιώντας χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Για εμάς είναι μείζον ζήτημα ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας -είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων ετών και απαιτείται συνεκτική, αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την ίδια στιγμή, πίσω από τα όμορφα λόγια και τις πληθωρικές υποσχέσεις σε όλους, η ΝΔ σκοπεύει να επαναφέρει πολιτικές που όχι μόνο θα πλήξουν τη μεσαία τάξη, αλλά διακινδυνεύουν και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνική πλειοψηφία αλλά απειλεί να μας γυρίσει πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της κρίσης και των μνημονίων για τα οποία άλλωστε φέρει και τη βασική ευθύνη. Αυτή την επικίνδυνη προοπτική καλούνται οι πολίτες να εμποδίσουν με την ψήφο τους στις 7 του Ιούλη.

  • Ποιες είναι οι επιλογές που έχει μπροστά του ο ελληνικός λαός; Γιατί οι πολίτες να πουν «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ;

Κοιτάξτε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συντάξει ένα πρόγραμμα που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, δίνοντας έμφαση στην ελάφρυνση των βαρών στα μεσαία στρώματα, με στοχευμένες πολιτικές για την επιτάχυνση της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και την αποφασιστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ένα πρόγραμμα που στο επίκεντρό του έχει τη μεσαία τάξη και τους εργαζομένους με δεσμεύσεις για την αποκλιμάκωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη σταδιακή αύξηση των μισθών. Περιλαμβάνει ακόμη ένα πλήθος από μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε ότι δεν έχει κανένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παρουσίασε  ένα «πρόγραμμα», εντελώς αποσπασματικό και περιορισμένο, δίχως να κατανοεί τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Για παράδειγμα, μιλά για οριζόντιες μειώσεις στη φορολογία, ίδιες δηλαδή για τα χαμηλά και για τα υψηλά εισοδήματα και εξαγγέλλει την επαναφορά του κανόνα 1/5 στις προσλήψεις στο δημόσιο που σημαίνει ότι για κάθε πέντε γιατρούς και δασκάλους που συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται μόλις ένας, οδηγώντας αναπόφευκτα σε κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων. Την ίδια στιγμή που υπόσχεται πολλές και καλές δουλειές, δρομολογεί την πρωτοφανή ελαστικοποίηση της εργασίας και κλείνει το μάτι στους εργοδότες για μη εφαρμογή της εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας. Στην πραγματικότητα η αξιωματική αντιπολίτευση έλκεται από τις λογικές του «αμαρτωλού» παρελθόντος.

Και  επειδή πολύ λόγος έχει γίνει για τη μεσαία τάξη, αξίζει να αναφερθούμε σε επίσημα στοιχεία. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες βγήκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο αναφοράς του 2017. Σύμφωνα με αυτά, η αύξηση του ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας αυτής για τα έτη 2015-2017 ανέρχεται στα 680 ευρώ, ενώ μόνο το 2017 σημείωσε αύξηση κατά 534 ευρώ.

Παράλληλα τόσο οι βασικοί δείκτες ανισότητας του εισοδήματος όσο και το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκονται πλέον στα προ κρίσης επίπεδα και έχουν τις χαμηλότερες τιμές από το 2000. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν περίτρανα ότι η ΝΔ διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και ετοιμάζεται να εφαρμόσει την παρωχημένη και κοινωνικά ανάλγητη λογική της διαρκούς λιτότητας που θα πλήξει πρώτα και κύρια τη μεσαία τάξη.

Για την κυβέρνηση, οι τομείς της υγείας και της παιδείας είναι βασικοί πυλώνες για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας μας. Για αυτό και προχωρήσαμε σε μια σειρά μέτρων για την περαιτέρω ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων (10.000 γιατροί-νοσηλευτές-λοιπό προσωπικό για το 2019-2022 ), την ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού του ΕΣΥ, αυξάνοντας τις δαπάνες για την υγεία στο τέλος της τετραετίας, ώστε να ανέρχονται στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Την ίδια στιγμή, εντάξαμε στον προγραμματισμό μας τους μόνιμους διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, με τους πρώτους 4.500 στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση εντός του 2019 και παράλληλα τη δημιουργία 10.000 θέσεων νέων ερευνητών έως το 2021, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο τέλος της τετραετίας στο 5% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, στοχεύουμε στην  αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών και νέα αναλυτικά προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια και στην ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας μέσω της οικοδόμησης νέων εστιών και της αύξησης του στεγαστικού επιδόματος. Η έμπρακτη στήριξη αυτών των νευραλγικών τομέων της κοινωνίας είναι για εμάς προτεραιότητα και όχι κούφια λόγια όπως για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Χαρίτσης με τον Αλέξη Τσίπρα και την Έφη Αχτσιόγλου στην παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ / Φωτογραφία: Eurokinissi

  • Μπορεί να επιτευχθεί -και αν ναι, πώς- ένα μικρότερο Δημόσιο χωρίς απολύσεις που υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία;

Κοιτάξτε, η ΝΔ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Μιλάει για οριζόντιες μειώσεις φόρων και ταυτόχρονα διατήρηση του αφορολόγητου, για μείωση του δημοσίου, αλλά χωρίς απολύσεις, για καλύτερα αμειβόμενες δουλειές και παράλληλα για ελαστικοποίηση της εργασίας. Στόχοι αντιφατικοί, οι οποίοι ακυρώνουν ο ένας τον άλλον. Μιας και αναφερθήκατε στο Δημόσιο, όμως, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να επαναφέρει τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πάγωμα των προσλήψεων και εκ του αποτελέσματος συρρίκνωση του Δημοσίου. Εκτός κι αν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να τετραγωνίσει τον κύκλο.

Έπειτα από μια σκληρή δεκαετία οικονομικής κρίσης, με τις δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως στην Υγεία, την Παιδεία, αλλά και την αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίζουν τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, είναι λύση η συρρίκνωση του Δημοσίου; Το γνωρίζουν στη ΝΔ και σκοπίμως θέλουν  να δημιουργηθούν κενά, τα οποία ασφαλώς θα καλύψουν στο μέλλον ιδιώτες. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε πολιτική στήριξης του δημόσιου τομέα. Πραγματοποιήσαμε χιλιάδες νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, παλέψαμε και επαναφέραμε τον κανόνα 1/1 και κυρίως αυξήσαμε την αποτελεσματικότητα του δημοσίου με πλήθος θεσμικών και λειτουργικών παρεμβάσεων.

  • Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ παρατηρείται κατά 72% ανανέωση στα πρόσωπα. Υπάρχει και στα δικά σας το στοιχείο της ανανέωσης;

Σαφώς και υπάρχει -το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενισχύθηκε με νέα πρόσωπα που σηματοδοτούν και ένα άνοιγμά μας σε ενεργές δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες, τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της οικολογίας, πάντα με γνώμονα ασφαλώς τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς.

  • Επιλέξατε να είστε υποψήφιος στον τόπο καταγωγής σας, τη Μεσσηνία. Ποια είναι τα πλάνα σας για τη συγκεκριμένη περιοχή; Τι ζητούν οι κάτοικοι του νομού από τον Αλέξη Χαρίτση;

Καταρχάς, είναι χαρά μου να δώσω μια τόσο κρίσιμη μάχη στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ήταν μια προσωπική απόφαση να ταχθώ δίπλα στον προοδευτικό κόσμο της Μεσσηνίας και μαζί να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια χωρίς κομματικές παρωπίδες. Μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών υλοποιήθηκαν ή ξεκίνησαν να υλοποιούνται, μέσω χρηματοδοτήσεων, από διάφορα προγράμματα. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση πόρων ώστε να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα της Μεσσηνίας και να εκσυγχρονιστούν ζωτικές υποδομές. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πάνω από 145 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών στο νομό. Μιλάμε για έργα που αφορούν σημαντικούς τομείς της ζωής των πολιτών και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Μαζί θα συνεχίσουμε και στο άμεσο μέλλον. Χωρίς πολλά λόγια, μόνο με έργα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments