Σεισμός: “Ταρακουνήθηκε” η Φλώρινα και η Καστοριά
Σεισμός: “Ταρακουνήθηκε” η Φλώρινα και η Καστοριά από σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 29 Ιουνίου, στις 16:00. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 4.4R και είχε επίκεντρο περιοχή της Αλβανίας, η οποία απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς. Το εργαστήριο γεωφυσικής του ΑΠΘ ανέφερε ότι η δόνηση έγινε αισθητή στις δύο πόλεις. Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές ή τραυματισμοί.
Σεισμός ανάλογης έντασης είχε σημειωθεί πριν από δύο περίπου εβδομάδες στην Αταλάντη. Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 8 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Αταλάντης του νομού Φθιώτιδας και 102 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.
Οι σεισμογράφοι του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν το σεισμό στις 00:54, όπως αναφέρει ανακοίνωση των φορέων συγκρότησης του Δικτύου το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 13,9 χιλιόμετρα.
Στην περιοχή υπάρχει ένα ρήγμα που προκαλεί τρόμο στους σεισμολόγους της χώρας. Το λεγόμενο ρήγμα της Αταλάντης είναι ικανό για μεγάλες καταστροφές σε περίπτωση που ξυπνήσει.
Αρχίζει από το ρέμα του Καραγκιόζη, συνεχίζει προς Ασπρόρεμα-Κυπαρίσσι και φτάνει μέχρι Λάρυμνα. Το συνολικό μήκος του δεν ξεπερνά τα 34 χιλιόμετρα.
Αν το ρήγμα ενεργοποιηθεί στο συνολικό της μήκος (34 χλμ), οι σεισμοί μπορεί να φτάσουν τα 6,7-7,0 Ρίχτερ, ωστόσο τα επιμέρους τμήματά της όταν ενεργοποιούνται ανεξάρτητα εκτιμάται ότι παράγουν σεισμούς μεταξύ Μ 5,5-6,6, ειδικότερα μόνο το τμήμα της Αταλάντης μπορεί να συνδέεται με σεισμούς της τάξης του Μ 6,0.
Πότε σημειώθηκε ο τελευταίος μεγάλος σεισμός εκεί
Την τελευταία φορά που το συγκεκριμένο ρήγμα ξύπνησε ήταν το 1894. Με δυο δυνατούς σεισμούς δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα οι κατοικημένες περιοχές της Αταλάντης και του Μαρτίνου. Τα σπίτια υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές και ορισμένα σημεία τους κατεστράφησαν ολοσχερώς.
Το σχόλιο σας